Λόγω του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού ασθενών στα νοσοκομεία, αναβάλλονται εγχειρήσεις καρκινοπαθών. Σπαν και Βίλερ θεωρούν απαραίτητη την εφαρμογή των περιορισμών.Μια ημέρα μετά τη διάσκεψη της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 γερμανικών κρατιδίων, ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, χαιρέτησε σήμερα το πρωί σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο τις χθεσινές αποφάσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως περιορισμούς για ανεμβολίαστους. Παράλληλα ο κ. Σπαν τόνισε όμως, πως αν τα μέτρα είχαν ληφθεί νωρίτερα η υγειονομική κατάσταση στη Γερμανία δεν θα ήταν αυτή που είναι. Όπως ενδεικτικά επεσήμανε, ο αριθμός των ανθρώπων που αυτή τη στιγμή είναι μολυσμένοι με Covid-19 ξεπερνά το 1% του πληθυσμού, καθημερινά πεθαίνουν γύρω στα 400 άτομα με τον ιό, ενώ ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα ξεπεράσει τις επόμενες ημέρες τις 5.000.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου ο Λόταρ Βίλερ, πρόεδρος του κρατικού επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, ενημέρωσε ότι λόγω του αυξανόμενου αριθμού ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία αναβάλλονται όλο και περισσότερο χειρουργικές επεμβάσεις. Για παράδειγμα οι εγχειρήσεις καρκινοπαθών έχουν μειωθεί κατά 5%. Τόσο ο Γενς Σπαν όσο και ο Λόταρ Βίλερ προειδοποίησαν, πως θα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά οι περιορισμοί που συμφωνήθηκαν χθες, προκειμένου να μην φτάσει το σύστημα υγείας στο όρια του.

Ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί την ημέρα

Εκτός αυτού, οι κκ. Σπαν και Βίλερ επεσήμαναν τη σημασία του εμβολιασμού για να ανακοπεί βιώσιμα η εκθετική αύξηση της πανδημίας. Πάντως, η εντατικοποίηση τις τελευταίες εβδομάδες της εκστρατείας ενημέρωσης για τη σημασία του εμβολιασμού, οδήγησε σε πρώτα θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον κ. Σπαν τις τελευταίες ημέρες εμβολιάζονται καθημερινά ένα εκατομμύριο άτομα είτε με την πρώτη, είτε με τη δεύτερη, είτε με την τρίτη δόση. Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι από τα μέσα Νοεμβρίου ως και το τέλος του χρόνου διατίθενται 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Οι ποσότητες είναι αρκετές για να εμβολιαστούν όλοι όσοι το επιθυμούν.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ