Έντονες πολιτικές αντιδράσεις και αναλύσεις για την έκρηξη στο φράγμα Νόβα Καχόβκα. Μέχρι στιγμής οι γερμανικές εκτιμήσεις δείχνουν στην κατεύθυνση της Μόσχας.Ποιος βρίσκεται πίσω από την ανατίναξη του στρατηγικής σημασίας φράγματος Νόβα Καχόβκα στην περιοχή της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία; Πολλά τα σενάρια, οι εικασίες και οι αναλύσεις, με μόνη σίγουρη την τεράστια καταστροφή στην περιοχή. Για τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς πάντως τα μέχρι τώρα στοιχεία συντείνουν στο ότι πίσω από την ανατίναξη του φράγματος βρίσκεται η Ρωσία.

«Ταιριάζει στoν τρόπο, με τον οποίο ο Πούτιν διεξάγει αυτόν τον πόλεμο (…) Εξετάζουμε τις εξελίξεις με προσοχή και ανησυχία» ανέφερε ο καγκελάριος από το «Ευρωπαϊκό Φόρουμ» της Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας WDR. Έκανε μάλιστα λόγο για μια «νέα διάσταση του πολέμου» πλέον, που καθιστά αναγκαία τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ουκρανίας για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.

«Περιφρόνηση» στις διεθνείς προσπάθειες

Σε αυστηρούς τόνους μέσω twitter είναι και το μήνυμα της Γερμανίδας υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ για την καταστροφή του φράγματος Νόβα Καχόβκα, το οποίο μάλιστα βρίσκεται κοντά σε πυρηνικό σταθμό. Για τη Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών πρόκειται για άλλο ένα «όπλο» που χρησιμοποιείται καταχρηστικά σε αυτόν τον πόλεμο θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

«Ένας είναι ο υπεύθυνος για αυτήν την περιβαλλοντική καταστροφή: ο εγκληματικός επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» αναφέρει η Αναλένα Μπέρμποκ, τονίζοντας ότι «αυτή η ανανεωμένη επιθετικότητα σε βάρος αστικών υποδομών αποδεικνύει επίσης την περιφρόνηση στις εντατικές διεθνείς προσπάθειες, ιδίως της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, εδώ και μήνες προκειμένου να διασφαλιστεί η ελάχιστη προστασία των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή».

Άμεση γερμανική τεχνική και ανθρωπιστική αρωγή

Από την πλευρά της η υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ ανακοίνωσε την πρόθεση της Γερμανίας να προσφέρει άμεση ανθρωπιστική και τεχνική αρωγή στις πληγείσες περιοχές της Ουκρανίας, μέσω της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Αρωγής ΤHW: από συνδρομή στις προσπάθειες απομάκρυνσης του τοπικού πληθυσμού από την περιοχή μέχρι την αποστολή φίλτρων νερού ή γεννητριών για την αποκατάσταση ζημιών.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι με τις δημόσιες τοποθετήσεις του Γερμανού καγκελάριου για τον υπαίτιο της έκρηξης, συγκλίνουν και οι πρώτες εκτιμήσεις Γερμανών αναλυτών σε ζητήματα άμυνας. Μιλώντας στο δίκτυο ZDF ο Κρίστιαν Μέλινγκ από τη Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής ανέφερε επίσης ότι το σύνολο των μέχρι τώρα γνωστών στοιχείων δείχνουν προς την πλευρά της Μόσχας και ενδεχομένως στις προσπάθειές της να κάμψει την ουκρανική αντεπίθεση.

Επίσης μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον για την αποτροπή των ανθρωπιστικών ή περιβαλλοντικών συνεπειών του επιθετικού πολέμου της, σύμφωνα με τον Μέλινγκ. Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι από την ανατίναξη του φράγματος πλήττονται τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία, με αμφότερες να υφίστανται πλέον τις συνέπειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ