Ανακοινώθηκε το ύψος της έκτακτης εισφοράς φυσικού αερίου που θα καταβάλουν οι καταναλωτές στη Γερμανία. Το καλό νέο της ημέρας: μείωση καταγράφει ο δείκτης τιμών παραγωγού.2,419 σεντ ανά κιλοβατώρα: Αυτό είναι τελικά το ύψος της πρόσθετης επιβάρυνσης που θα κληθούν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο οι καταναλωτές στη Γερμανία από τον Οκτώβριο. Ειδικοί το υπολόγιζαν σε ένα εύρος από 1,5 έως 5 σεντ ανά κιλαβατώρα κι έτσι «κλείδωσε» τελικά κάπου στη μέση.

Πρόκειται για μια έκτακτη εισφορά, η οποία ουσιαστικά στηρίζει τους εισαγωγείς φυσικού αερίου, όπως η Uniper -που βρίσκεται ήδη σε καθεστώς κρατικής στήριξης – προκειμένου να πληρώσουν χωρίς προβλήματα το ανάκριβο πλέον, εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Aπώτερος στόχος είναι η αποτροπή χρεοκοπιών κρίσιμων εταιρειών ενέργειας τον δύσκολο προσεχή χειμώνα. Όπως παρατηρεί η γερμανική ραδιοφωνία DLF στην πράξη, όποιος καταναλώνει πχ. 10.000 κιλοβατώρες φυσικού αερίου ετησίως, θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον 240 ευρώ εξαιτίας του πρόσθετου τέλους συν ενδεχομένως ΦΠΑ 19%.

Επιστολή Λίντνερ προς Κομισιόν για τον ΦΠΑ στην εισφορά αερίου

H έκτακτη εισφορά έρχεται να προστεθεί πάντως στα ήδη αυξημένα τιμολόγια ενέργειας στη Γερμανία, με τον Γερμανό υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ να προαναγγέλει και νέες ελαφρύνσεις προς τους πολίτες που πλήττονται περισσότερο πχ. μέσω επέκτασης των επιδομάτων στέγασης και θέρμανσης. Για τον Χάμπεκ, όπως τόνισε από το Βερολίνο, είναι σημαντικό η Γερμανία να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή με «δημοκρατική συναίνεση» στη βάση «κοινωνικοπολιτικών όρων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με υπολογισμούς του γερμανικού Ινστιτούτου Χανς Μπέκλερ που πρόσκειται στα γερμανικά συνδικάτα, το ειδικό τέλος για το φυσικό αέριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού έως και κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Τον Ιούλιο ο πληθωρισμός κυμάνθηκε στο 7,5%, επομένως σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο θα μπορούσε να ανέλθει στο 9%.

Την ίδια ώρα και προκειμένου να αποφύγει ακριβώς αυτό το σενάριο ο Φιλελεύθερος υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters απέστειλε επιστολή προς την Κομισιόν, ζητώντας είτε συνολική απαλλαγή των κρατών-μελών της ΕΕ από τον ΦΠΑ για τις τιμές φυσικού αερίου είτε εξαίρεση μόνο για τη Γερμανία και συγκεκριμένα για την καταβολή ΦΠΑ στο νέο έκτακτο τέλος φυσικού αερίου.

Θετικό νέο: Μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού

Παρόλα αυτά, η εβδομάδα ξεκίνησε με ένα καλό μήνυμα. Βάσει των τελευταίων νέων της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο κρίσιμος δείκτης τιμών παραγωγού/χονδρικής που αποτελεί σημαντική ένδειξη για την πορεία του πληθωρισμού, κατέγραψε μέσα στον Ιούλιο μείωση 0,4% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2020 που ο συγκεκριμένος δείκτης καταγράφει μείωση, προκαλώντας συγκρατημένη αισιοδοξία στους ειδικούς.

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, η μείωση οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές που κατέγραψαν συγκεκριμένα είδη, όπως δημητριακά, σπόροι, ζωοτροφές, ακατέργαστος καπνός αλλά και ακατέργαστα και ημικατεργασμένα μέταλλα, ενώ αντίστοιχες μειώσεις τιμών καταγράφηκαν και στην εμπορία αποβλήτων.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021, ο κρίσιμος δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 19,5%ως απόρροια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της εκτίναξης των τιμών ενέργειας και καυσίμων.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ