45 φιλέλληνες που ζουν σε διάφορες χώρες και ασχολούνται  με την ελληνική μουσική, πραγματοποιούν επίσκεψη στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων πραγματοποιήθηκε τελικά η εκδήλωση της «Ηχούσας Γέφυρας» που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στην Κεντρική Γέφυρα της πόλης, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε  από δημοτικούς χορωδούς, την ομάδα γυναικών του Συλλόγου «Θεριστάδες» και το Σύλλογο «Εύξεινο Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων», όπως και την ορχήστρα Β.Τσιτσάνη.

Σε δηλώσεις της η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Κάκλα, τόνισε ότι οι πολιτικές χωρίζουν, αλλά οι τέχνες και ο πολιτισμός ενώνουν τους λαούς. Ο κ. Κώστας Παπαναστασίου δήλωσε κατενθουσιασμένος από την υποδοχή και  φιλοξενία του δήμου Τρικκαίων, προσθέτοντας πως όπου βρεθεί και όπου σταθεί κάνει γνωστή  αυτή τη φιλοξενία και ο τρόπος με τον οποίο τους δέχθηκαν οι τρικαλινοί.

Υποδοχή

Ο Δήμος Τρικκαίων και η Διεύθυνση Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων πραγματοποίησαν θερμή υποδοχή της αποστολής της «Ηχούσας Γέφυρας», την   περασμένη Πέμπτη στο Δημαρχείο Τρικάλων.

Η «Ηχούσα Γέφυρα» αποτελείται από 45 φιλέλληνες που ζουν σε διάφορες χώρες και ασχολούνται  με την ελληνική μουσική, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης τους ερμήνευσαν καταπληκτικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και χειροκροτήθηκαν από τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Χρήστο Λάππα και την Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού κα Βάσω Κάκλα η οποία τους πρόσφερε cd του Βασίλη Τσιτσάνη και καλάθι με τοπικά προϊόντα, προσφορά του Επιμελητηρίου Τρικάλων  ενώ οι ξένοι επισκέπτες χάρισαν στο  Δήμαρχο πένες.

Την πρωτοβουλία της έλευσης της «Ηχούσας Γέφυρας» είχε ο Κώστα Παπαναστασίου αρχιτέκτονας και ηθοποιός που διαμένει πάνω από 50 χρόνια στο Βερολίνο. Στη συνέχεια ομάδα κοριτσιών της ΣΤ΄ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων  τραγούδησε το Λάζαρο με τους φιλοξενούμενους να μένουν κατενθουσιασμένοι.

Η Αντιδήμαρχος κα Βάσω Κάκλα τους ενημέρωσε για το έθιμο του Λαζάρου και ακολούθως τους συνόδευσε στο Πνευματικό Κέντρο όπου παρακολούθησαν το διαγωνισμό «Λαζαρίνες».Τέλος υπάλληλοι της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων τους ξενάγησαν στο κάστρο του Φρουρίου Τρικάλων, ενώ λίγο αργότερα επισκέφθηκαν και το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων όπου παρακολούθησαν έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια και τραγούδησαν μαζί με τους μαθητές.

Θερμή υποδοχή των Γερμανών φιλελλήνων από τον Δήμαρχο Καρδίτσας

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καρδίτσας η υποδοχή από το Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Κώστα Παπαλό της χορωδίας «Ηχούσα Γέφυρα» που απαρτίζεται από φιλέλληνες, Γερμανούς- κυρίως- και πολίτες άλλων κεντροευρωπαϊκών χωρών που με επικεφαλής τον Καρδιτσιώτη διακεκριμένο ηθοποιό της Γερμανίας κ. Κώστα Παπαναστασίου περιοδεύει αυτό το διάστημα στη Δυτική Θεσσαλία. Ο κ. Κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας της χορωδίας «Ηχούσα Γέφυρα» που απαρτίζεται από επιστήμονες, διανοούμενους, καλλιτέχνες και απλούς πολίτες που τους ενώνει η αγάπη τους για την Ελλάδα, τον Πολιτισμό και τη Μουσική της. Τα μέλη της χορωδίας όπως είπε ο κ. Παπαναστασίου αποφάσισαν εν μέσω της οικονομικής κρίσης και του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα μας στο εξωτερικό να έρθουν στην Ελλάδα, για να εκφράσουν με το δικό τους τρόπο την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό.

Επιστρέφοντας με τις θαυμάσιες εντυπώσεις που αποκομίζουν μέχρι στιγμής από την φιλόξενη διάθεση των Δυτικοθεσσαλών, αλλά και όλων των Ελλήνων θα μεταφέρουν το δικό μας μήνυμα φιλίας προς τους λαούς των χωρών τους.

Ο κ. Παπαλός, πλαισιωμένος από τους αντιδημάρχους κ.κ. Β. Ευαγγελακόπουλο, Αθ. Μπουραζάνη, Λάμ. Τσιούκη και τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Φιλ. Κωτούλα και Χαρ. Παπαδημητρίου καλωσόρισε τους φιλέλληνες ευρωπαίους στην πόλη μας και στη χώρα, όπου η μουσική, όπως τους είπε, έγινε επιστήμη από τον Πυθαγόρα και μέχρι σήμερα εκφράζει τους καημούς, τις χαρές, τις ελπίδες και τις προσδοκίες των Ελλήνων που είναι λαός εκδηλωτικός και ιδιαίτερα συναισθηματικός.

Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι η χώρα μας, όπως κατάφερε και στο παρελθόν να αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες καταστάσεις, θα επιτύχει και σήμερα να ξεπεράσει την κρίση και να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου, γιατί οι Έλληνες είναι εργατικοί, φιλότιμοι και ευρηματικοί.

Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και η λιτή, αλλά πολύ ουσιαστική εκδήλωση υποδοχής ολοκληρώθηκε με τα μέλη της χορωδίας να τραγουδούν με μοναδικό τρόπο παραδοσιακά και σύγχρονα Ελληνικά τραγούδια, υπό το θεσμό χειροκρότημα του Δημάρχου και των συνεργατών του. Τη χορωδία των φιλελλήνων συνόδευαν η Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας κ. Κατ. Σταθοπούλου και το μέλος της ΕΠΣΚ κ. Μαν. Στεργιόπουλος.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ