Επανεργοποίηση του γαλλογερμανικού άξονα με στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, επιχειρούν Παρίσι και Βερολίνο, ενόψει της έκτακτης συνάντησης υπ. Ενέργειας.Σε χθεσινή βιντεοδιάσκεψη ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, συμφώνησαν γύρω από ένα κοινό σχέδιο δράσης με διπλό στόχο: την τιθαύσευση του πληθωρισμού αλλά και την αποφυγή των κινδύνων για περαιτέρω ελλείψεις στη ενέργεια. «Συντονισμός και αλληλεγγύη» είναι οι λέξεις κλειδιά για τους δύο ηγέτες, με την ελπίδα ότι θα δώσουν το παράδειγμα και στους ευρωπαίους.

Μιλώντας για αυτήν τη γάλλογερμανική συνεργασία ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε: «Η Γερμανία έχει ανάγκη από το δικό μας φυσικό αέριο, και εμείς από τον ηλεκτρισμό που παράγεται αλλού στην Ευρώπη, όπως και από τις ανεμογεννήτριες της Γερμανίας». Για τον ερχόμενο χειμώνα επομένως, το πάρε-δώσε θα είναι φυσικό αέριο από τη Γαλλία έναντι ηλεκτρισμού από την Γερμανία.

“Καταναλώνετε λιγότερο”

Αναφερόμενος στις ελλείψεις παραγωγής ηλεκτρισμού στη Γαλλία, ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι οφείλονται στο ότι από τους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες οι 32 είναι εκτός λειτουργίας κι άλλοι εμφάνισαν ρωγμές. Βασική αιτία ωστόσο είναι η έλλειψη έργων συντήρησης κατά την προηγούμενη πενταετία, που οφείλεται στην αρνητική στάση του απέναντι στη χρήση πυρηνικής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρισμού. Ένα θέμα για το οποίο δέχεται σήμερα αυστηρή κριτική από τους δεξιούς, κυρίως, αντιπάλους του. Ο Εμμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους Γάλλους να αναθεωρήσουν την καθημερινή ενεργειακή τους συμπεριφορά και να καταλανώνουν με μέτρο. Ζήτησε να συμβάλλουν διαχρονικά και με τρόπο πρακτικό μειώνοντας κατά 10% τη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.

Συνέστησε παράλληλα τη μείωση λειτουργίας των κλιματιστικών, η δε θέρμανση στα νοικοκυριά, όπως και στις επιχειρήσεις, δεν θα πρέπει, .οπως είπε. να ξεπερνά τους 19 βαθμούς Κελσίου. «Η συμβολή όλων στις κοινές προσπάθειες ίσως να οδηγήσει στην αποφυγή επιβολής υποχρεωτικών μέτρων ή, στην έσχατη περίπτωση, στην παροχή ενέργειας με το δελτίο» προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ