Η Ευρωπαϊκή Εταιρία για πολιτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα e.V. Διαφάνεια www.diaphania.de διοργανώνει στις 12. Νοέμβρη 2010, ώρα 7 μ.μ., στο „Haus der internationalen Begegnung, Landhausstr. 62, Stuttgart“, μια συναυλία με τη χορωδία (Internationales Frauenchor unter der Leitung von Nina Hatzopoulou) της Evangelischen Gesellschaft Stuttgart.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η οικονομική υποστήριξη της Εστίας Άγιος Νικόλαος στο Γαλαξείδι.

H Εστία Άγιος Νικόλαος είναι ένα Γερμανοελληνικό Ίδρυμα για ενήλικα νοητικά υστερούντα άτομα στην περιοχή «Κεραμού» στο Γαλαξείδι, του Ν. Φωκίδος. Το μοντέλο λειτουργίας που ακολουθεί το Ίδρυμα, είναι ίδιο με εκείνο των κοινοτήτων συμβίωσης ενηλίκων καθυστερημένων ατόμων και μη, σύμφωνα με το από 45ετίας σύστημα των «Lebensgemeinschaft», στη Γερμανία.

Τα νοητικά υστερούντα άτομα, διαμένουν σε αυτόνομα σπίτια μαζί με τους επονομαζόμενους «γονείς», οι οποίοι φέρουν και την ευθύνη για τα νοητικά υστερούντα άτομα. Κάθε σπίτι φιλοξενεί μια «οικογένεια». Η οικογένεια αποτελείται από τα προστατευόμενα άτομα, τους «γονείς» και τους εσωτερικούς συνεργάτες – βοηθούς, οι οποίοι είναι συνήθως νεαροί ενήλικες από την Γερμανία που υπηρετούν στην Εστία , είτε εναλλακτικά ως προς τη στρατιωτική τους θητεία, ή ασκώντας την «πρακτική» τους.

Σε καθημερινή βάση συμμετέχουν στη ζωή της Κοινότητας και οι εξωτερικοί συνεργάτες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις βοηθητικές οικιακές εργασίες και για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως αυτά είναι: θεραπευτική ζωγραφική, φυσικοθεραπεία, γυμναστική, μουσική, ευρυθμία .

Στον ιδιόκτητο χώρο των 28 στρεμμάτων, έχουν κτιστεί τέσσερις μεγάλες αυτόνομες μονοκατοικίες , δύο εργαστήρια και ένα βοηθητικό κτίσμα (εκθετήριο). – Ήδη, οι τρεις κατοικίες λειτουργούν με πληρότητα προσφέροντας «οικογενειακή στέγη» σε 21 νοητικά υστερούντα άτομα.

Η δαπάνη ανέγερσης των κτιρίων αυτών καλύφθηκε από κεφάλαια του ιδρύματος , χορηγίες ιδιωτών και άλλων φορέων (τηλεμαραθώνιος), ενώ το 4ο σπίτι, το 2ο εργαστήριο και το εκθετήριο, κατασκευάστηκαν με δαπάνη του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της αποπεράτωσης.

Τα πρωινά , όλοι οι κάτοικοι της μονάδας συμμετέχουν στις εργασίες της κοινότητας : τα εργαστήρια (ξυλουργικό, κεραμικής, κοσμήματος, κεντήματος), την καλλιέργεια του αγροκτήματος και τις οικιακές εργασίες.

Τα απογεύματα είναι αφιερωμένα στις παρακάτω δραστηριότητες, όπως αυτές είναι: μουσική, γυμναστική, θεραπευτική ζωγραφική, ευρυθμία, φυσικοθεραπεία, περίπατος, ενώ κατά τη θερινή περίοδο κολυμπούν καθημερινά.

Τα Σαββατοκύριακα είναι αφιερωμένα σε καλλιτεχνικές και πνευματικές δραστηριότητες, όπως εκδρομές , μουσικές εκδηλώσεις , θέατρο , εκκλησιασμό και συμμετοχή στις τοπικές εορτές.

Τα λειτουργικά έξοδα καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς φορείς των προστατευόμενων μελών της κοινότητας, από τις εισφορές των οικογενειών τους, από δωρεές εταιριών, φορέων και ιδιωτών, οι οποίοι συμβάλλουν στην επέκταση και στη βελτίωση των εγκαταστάσεων και τον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων .

Όπως άλλοι παρόμοιοι φορείς, έτσι και η Εστία «Άγιος Νικόλαος» αντιμετωπίζει κατά ένα μέρος των υποχρεώσεών της, με «εθελοντική εργασία»

Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Γνώμη, Internationales Beratungszentrum der eva Stuttgart, DGB Nordwürttemberg und Landeszentrale für politische Bildung Baden-Württemberg.

Αριθμός λογαριασμού/Bankverbindung: Kreissparkasse Heilbronn
Kto-Nr.: 230028797, BLZ: 62050000, Kennwort: ESTIA
Για εμβάσματα εξωτερικού
IBAN: DE40620500000230028797, BIC: HEISDE66

Για κάθε έμβασμα θα εκδοθεί απόδειξη

Για την Εστία Άγιος Νικόλαος είναι ζωτικής σημασίας κάθε προσφορά και κάθε μορφής συνεργασία και στήριξη υλική και ηθική.



ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ