Στη Γεωργία ένα νομοσχέδιο κατέβασε χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους – από φόβο μιας προσέγγισης με τη Μόσχα. Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται.Επί ημέρες οι άνθρωποι στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, την Τιφλίδα, έβγαιναν κατά χιλιάδες στους δρόμους. Ο λόγος της οργής: ένα σχέδιο νόμου που θα επέτρεπε να χαρακτηριστούν “ξένοι πράκτορες” ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις. Οδοφράγματα παραδόθηκαν στις φλόγες, κάδοι απορριμμάτων ούτως ή άλλως, ακόμη και περιπολικά της αστυνομίας. Ξανά και ξανά, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν βία, κανόνια νερού και δακρυγόνα. Στο τέλος ωστόσο οι διαδηλωτές πέτυχαν τον σκοπό τους. Την Πέμπτη, το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσε πως ο σχεδιαζόμενος νόμος θα αποσυρθεί.

Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν ιδίως πολλοί νέοι, οι οποίοι είναι προσανατολισμένοι προς την Ευρώπη και απορρίπτουν τη Ρωσία – φοβούνται δε ότι η χώρα τους θα μπορούσε να ακολουθήσει την αντίθετη πορεία με τον νέο νόμο. Ακόμη και η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι τάχθηκε δημοσίως στο πλευρό των διαδηλωτών – και συνεπώς εναντίον της ίδιας της κυβέρνησής της.

Στη Ρωσία ο αντίστοιχος νόμος για τους «ξένους πράκτορες», ο οποίος έχει επικριθεί διεθνώς, αποτελεί από καιρό σύμβολο καταστολής πολιτικών αντιπάλων και αντιφρονούντων. Και πριν από την έναρξη του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, πολλά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ιδιώτες έχουν στιγματιστεί με αυτόν τον τίτλο. Τώρα οι ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων στη Γεωργία φοβούνται ότι η πατρίδα τους θα μπορούσε και πάλι να κλίνει περισσότερο προς τη Ρωσία, διαγράφοντας μια πορεία προς τον αυταρχισμό. Οι ακτιβιστές θορυβήθηκαν για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας τους, γιατί μπορεί η Γεωργία να μην είναι ακόμη επισήμως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., πολλοί Γεωργιανοί όμως το επιθυμούν διακαώς.

Η κυβέρνηση αποφάσισε την απόσυρση του νομοσχεδίου

«Βλέπουμε ότι το σχέδιο νόμου έχει προκαλέσει διάσταση απόψεων στην κοινωνία», δήλωσε το κυβερνών κόμμα “Γεωργιανό Όνειρο” ως αντίδραση στις διαμαρτυρίες. Το κόμμα θεωρείται σχετικά φιλορωσικό και διαθέτει σαφή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με 84 έδρες σε σύνολο 150. «Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, (. . . ) αποφασίσαμε να αποσύρουμε το νομοσχέδιο που υποστηρίξαμε χωρίς επιφυλάξεις». Ταυτοχρόνως, το κόμμα υπερασπίστηκε τον εαυτό του ενάντια στην «ψευδή ετικέτα της ρωσικής νομοθεσίας». Κάποια στιγμή, είπαν, θα εξηγήσουν καλύτερα στους πολίτες για ποιο λόγο προοριζόταν πραγματικά ο νόμος – «όταν η συναισθηματική φόρτιση θα έχει υποχωρήσει». Στη Μόσχα το Κρεμλίνο αντέδρασε ξεκαθαρίζοντας πως το σχέδιο δεν ήταν σε καμία περίπτωση εμπνευσμένο από τη Ρωσία. «Το Κρεμλίνο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Η Γεωργία, με 3,7 εκατομμύρια κατοίκους, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την επιρροή του μεγάλου γείτονά της, χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Το 2008, η Ρωσία διεξήγαγε πόλεμο εναντίον της μικρής χώρας στη Μαύρη Θάλασσα. Και μέχρι σήμερα, η Μόσχα υποστηρίζει επίσης τα αποσχισθέντα γεωργιανά εδάφη της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, έχοντας εγκαταστήσει στρατεύματά της στην περιοχή.

Η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Τιφλίδα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αναγγελθείσα απόσυρση του νόμου, ενθαρρύνοντας την πολιτική ηγεσία της Γεωργίας να προχωρήσει σε «φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις με τρόπο συνενωτικό και εποικοδομητικό». «Ο ακλόνητος αγώνας της γεωργιανής κοινής γνώμης κατά της υιοθέτησης του ρωσικού νόμου και της απόκλισης από τον ευρωπαϊκό δρόμο οδήγησε στα πρώτα θετικά αποτελέσματα», ανακοίνωσαν σε κοινή επιστολή τους διάφορες οργανώσεις της γεωργιανής κοινωνίας των πολιτών.

Εν αναμονή νέων διαδηλώσεων

Ανεξάρτητα από αυτό, η αντιπολίτευση ανακοίνωσε νέες διαδηλώσεις. Συγκεκριμένα, κάλεσε την κυβέρνηση να συγκαλέσει άμεσα την ολομέλεια της βουλής, ώστε να ενταφιαστεί και επίσημα ο νόμος, ο οποίος είχε ήδη ψηφιστεί σε πρώτη ανάγνωση. Επιπλέον, οι περισσότεροι από 130 συλληφθέντες διαδηλωτές θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Ειδικά οι νέοι δεν εμπιστεύονται πλέον εύκολα την κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Ζότνε Κομπερίτζε.

Όπως και τις προηγούμενες ημέρες, στις νέες διαδηλώσεις είναι πιθανό να κυματίζουν και ουκρανικές σημαίες μαζί με τις γεωργιανές. Διότι, η Γεωργία, η οποία έζησε έναν πόλεμο με τη Ρωσία το 2008, και παρά τα δικά της προβλήματα, συνεχίζει να εκφράζει την αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία.

Χάνα Βάγκνερ και Ιρακλί Αμπσάντσε, dpa

Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ