Οι Ουκρανοί ζητούν το «καλύτερο άρμα μάχης στον κόσμο» και ασκούν πιέσεις στο Βερολίνο. Τι προσδοκά το Κίεβο από το γερμανικό τεθωρακισμένο Leopard 2 A4;Με δυτικά άρματα μάχης η ουκρανική κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της για περισσότερες και επιτυχημένες αντεπιθέσεις κατά του ρωσικού στρατού.Το Κίεβο ζητά επίμονα από τη Γερμανία, εκτός από τα οβιδοβόλα και τους εκτοξευτές πυραύλων που έχει ήδη παραλάβει, άρματα μάχης Leopard 2 A4, αλλά και τεθωρακισμένα τύπου Marder.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν τον καθοριστικό ρόλο των δύο αυτών τεθωρακισμένων στην ανακατάληψη κατεχομένων εδαφών, αλλά και στις μάχες σε αστικό περιβάλλον. «Οι ένοπλες δυνάμεις 18 χωρών εμπιστεύονται τη συνολική υπεροχή του Leopard», γράφει η γερμανική κατασκευάστρια εταιρία KMW. Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί, οι οποίοι, ανεξάρτητα από τα εύσημα της KMW, χαρακτηρίζουν το Λέοπαρντ «το καλύτερο άρμα μάχης στον κόσμο».

Οι πόλεμοι στην Ευρώπη κρίνονται στις πόλεις

«Οι μάχες στον ουκρανικό πόλεμο δεν διεξάγονται αποκλειστικά, αλλά ως επί τω πλείστον με τεθωρακισμένους σχηματισμούς», διαπιστώνει το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας. Τα άρματα μάχης χαρακτηρίζουν «υψηλή δυναμική και υψηλή κινητικότητα» παρά τις ερπύστριες και την κίνηση σε δύσκολο έδαφος, συμπεραίνει ο γερμανός ταξίαρχος Μπγερν Σουλτς: «Στην ύπαιθρο, αλλά και τον αστικό χώρο, όπου υπάρχουν συντρίμμια, κατεστραμμένα αυτοκίνητα και παρόμοια εμπόδια, είμαστε σε θέση να επιτύχουμε την μέγιστη δυναμική και ταχύτητα». Την ίδια στιγμή τα Leopard προσφέρουν στους χειριστές ή στους στρατιώτες που κινούνται γύρω του μεγάλη ασφάλεια. Στα πλεονεκτήματα του άρματος μάχης ανήκει αδιαμφισβήτητα το πυροβόλο 120 χιλιοστών με σημαντική δύναμη πυρός και η ταυτόχρονη προστασία που προσφέρει στο ανθρώπινο δυναμικό.

«Ένας πόλεμος επί ευρωπαϊκού εδάφους είναι αδιανόητο να διεξαχθεί αποκλειστικά εκτός πόλεων. Υπάρχουν βιομηχανικές περιοχές, χωριά, μικρές πόλεις, μεγαλουπόλεις διάσπαρτες σε ολόκληρη την ήπειρο. Οι πόλεμοι κρίνονται συνήθως εκεί», εκτιμά ο ταξίαρχος Μπγερν Σουλτς και προσθέτει ότι «σε αυτά τα σημεία βρίσκονται οι κρίσιμες υποδομές, τα κυβερνητικά κτίρια και οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Καμία δυτική χώρα δεν έχει στείλει τανκς στην Ουκρανία

Στα επίμονα αιτήματα του Κιέβου για την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard και Marder, τα οποία διατυπώθηκαν για μια ακόμα φορά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης της γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένας Μπέρμποκ στο Κίεβο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απαντά ότι η Γερμανία έχει ήδη αποστείλει στην Ουκρανία βαρέως τύπου οπλισμό, ο οποίος χρησιμοποιείται ήδη με επιτυχία στο πεδίο. Την ίδια στιγμή ωστόσο ο γερμανός καγκελάριος αποκλείει μονομερείς αποφάσεις εκ μέρους της Γερμανίας. Και είναι γεγονός ότι καμία χώρα δεν έχει στείλει δυτικά άρματα μάχης στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων, Μαρί Άγκνερ Στρακ Τσίμερμαν, δήλωσε την Πέμπτη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι «δεν υπάρχουν πια ισχυρά επιχειρήματα κατά της αποστολής βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία». Κατά την άποψή της «οι ουκρανικές δυνάμεις έδειξαν με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο ότι είναι σε θέση να μάθουν ταχύτατα πως να χειρίζονται δυτικά οπλικά συστήματα. Και η πολιτικός των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων καταλήγει: «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός αυτό και να ενεργήσουμε αναλόγως».

Κάρστεν Χόφμαν, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ