Γράφει η Ελένη Φουντουλάκη

“Επιστροφή στις διαπροσωπικές σχέσεις”: είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του άγχους και του στρες που κατακερματίζει τις δραστηριότητες του σύγχρονου ανθρώπου.

Αυτό επεσήμανε ο ψυχολόγος-κοινωνιολόγος, καθηγητής Επικοινωνίας και τέως Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Γιώργος Πιπερόπουλος, κατά την διάρκεια διάλεξης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο δημαρχείο Χανίων στο πλαίσιο Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Πιπερόπουλος, “το άγχος και το στρες, δηλαδή η υπέρμετρη ψυχολογική πίεση αποτελούσε ένα διαχρονικό πρόβλημα τόσο για τους παλιότερους όσο και για τους νεότερους. Στην σημερινή εποχή ενώ πιστεύαμε οτι όλες οι μοντέρνες ανακαλύψεις και τα μεγάλα επιτεύγματα, οι πρωτοτυπίες, οι καινοτομίες του ανθρώπου θα μας είχαν απαλλάξει από το στρες και το άγχος, δυστυχώς το έχουν επιτείνει. Την δεκαετία που διανύουμε η αύξηση του στρες είναι κατακόρυφη. Το στρες σε συνδυασμό με το άγχος είναι αυτά που κατακερματίζουν πάρα πολλές δραστηριότητες του σύγχρονου ανθρώπου. Οι ‘Ελληνες ως λαός συνηθίζαμε να είμαστε της συντροφιάς και της παρέας όμως δυστυχώς στον βωμό της προσωπικής μας ανέλιξης στο κοινωνικο-οικονομικο, πολιτικό σύστημα, χάσαμε την έννοια της παρέας, της φιλίας. Έτσι σήμερα δεν έχουμε αυτά τα ψυχοκοινωνικά στηρίγματα που είχαμε κάποτε, δηλαδή οι διαπροσωπικές μας σχέσεις δεν υπάρχουν πια. Κατα συνέπεια λόγω της ανάγκης μας να προλάβουμε, να προωθηθούμε, να πετύχουμε ως «εγώ», κερματίζοντας το «εμείς», έχουμε μειώσει την ανθρώπινη επικοινωνία και βοήθεια που θα είχαμε όταν νοιώθουμε ότι βρισκόμαστε υπο κατάσταση άγχους”.

“Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει καταδεικνύουν ότι από την παιδική ηλικία πιέζουμε ψυχολογικά τις νεότερες γενιές, ειδικά κατα την περίοδο των εξετάσεων. Άγχος υπάρχει όμως και στην τρίτη ηλικία, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που διανύουμε με την μεγάλη οικονομική «λαίλαπα» που λέγεται Τρόικα, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Δ.Ν.Τ.

Ειδικά οι συνταξιούχοι που περίμεναν να καταλαγιάσουν από το άγχος και το στρες, δυστυχώς δεν μπορούν να βιώσουν την ηρεμία που προσδοκούσαν”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιπερόπουλος .

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Παράλληλα ο κ. Πιπερόπουλος αναφέρθηκε σε ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα τα οποία υποδηλώνουν έντονο στρες στην ζωή του ατόμου όπως: αϋπνίες, αυξομείωση βάρους, πόνοι στον αυχένα, χαμηλή απόδοση στην δουλειά, ερεθιστικότητα και ζαλάδες, αδυναμία συγκέντρωσης, απομόνωση, ημικρανίες, χαμηλή ανοχή.

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που έγινε πρόσφατα εντοπίστηκε ότι τα άτομα που αντιδρούν με υπερτασικές κρίσεις σε στρεσογόνες καταστάσεις, άτομα με αγχωτική προσωπικότητα παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά αρτηριοσκληρωτικών καταστάσεων που μοιάζουν με περιπτώσεις υψηλών επιπέδων χοληστερίνης και καπνίσματος. Τα ερευνητικά ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για άτομα κάτω των 55 ετών, τόνισε ο κ. Πιπερόπουλος.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΣΤΡΕΣ

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, ο διαλογισμός, η γνωστική καθώς και η ολιστική προσέγγιση της ζωής είναι οι τεχνικές που μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση του στρες. “Το πιο σημαντικό όμως είναι να γυρίσουμε στις παλιές μας συνήθειες, στις παρέες μας, να ξαναθυμηθούμε τους φίλους μας. Διότι εκεί βρίσκεται η απάντηση στις αδυναμίες και στις προκλήσεις και τα διαχρονικά προβλήματα του 21ου αιώνα. Να ξαναγυρίσουμε από το «εγώ» στο «εμείς»”, ανέφερε ο κ. Πιπερόπουλος.


Πηγή: www.haniotika-nea.gr, Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ