“Δεν είναι αστυνομικοί, είναι αλήτες” είπε ο ακτιβιστής Αλ Σάρπτον. Στην κηδεία στο Μέμφις η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις υποσχέθηκε την γρήγορη ψήφιση νόμου κατά της αστυνομικής βίας.Και οι δύο μαυροφορεμένες. Η Κάμαλα Χάρις, η πρώτη αφροαμερικανίδα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, κράτησε πολύ ώρα στην αγκαλιά της την μητέρα του Τάιρ Νίκολς, ενός ακόμη νεαρού Αφροαμερικανού, που έχασε τη ζωή του έπειτα από βίαιο ξυλοδαρμό, έτσι χωρίς λόγο, από επίσης Αφροαμερικανούς αστυνομικούς. Άλλο ένα γεγονός που συγκλόνισε τις ΗΠΑ. Τα βίντεο που βγήκαν στη δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες προκάλεσαν σοκ και φέρνουν έντονα στο νου τις βίαιες σκηνές που προηγήθηκαν από τον βίαιο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ το 2020.

«Δεν είναι αστυνομικοί, είναι αλήτες»

Στην εκκλησία του Μέμφις, την πόλη που ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφώνησε την τελευταία του ομιλία πριν δολοφονηθεί, γονείς, φίλοι, συγγενείς, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και απλός κόσμος θρήνησαν τον αδόκητο θάνατο του Νίκολς. «Αυτή η βίαιη πράξη δεν έγινε για λόγους δημόσιας ασφάλειας» είπε η Καμάλα Χάρις. «Δεν ήταν προς το συμφέρον της διατήρησης της ασφάλειας των ανθρώπων. Διότι θα πρέπει να αναρωτηθούμε, αν δεν ήταν προς το δημόσιο συμφέρον ασφάλειας το ότι ο Τάιρ Νίκολς θα βρίσκονταν μαζί μας σήμερα εδώ». Σκληρά λόγια και από τον αιδεσιμότατο Αλ Σάρπτον, ιεροκήρυκα και ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Χτυπήσατε έναν αδελφό μέχρι θανάτου. Δεν υπάρχει τίποτα πιο προσβλητικό και επιθετικό για όσους από εμάς αγωνιζόμαστε για να ανοίξουμε τις πόρτες, για να περνάτε μέσα από αυτές και να φέρεστε σαν τους ανθρώπους για τους οποίους έπρεπε να αγωνιστούμε για να σας περάσουμε μέσα από αυτές τις πόρτες. Δεν αντιστέκεσαι σε κακοποιούς στο δρόμο με το να γίνεις και εσύ ο ίδιος κακοποιός. Δεν πολεμάς συμμορίες με πέντε οπλισμένους ανθρώπους εναντίον ενός αόπλου. Αυτοί δεν είναι αστυνομικοί, είναι αλήτες”.

«Να μην υπάρξει άλλο παιδί»

Η οργή και τα δάκρυα ξεχείλισαν στην νεκρώσιμη ακολουθία. Τόσο ο Χάρις όσο κι άλλοι ομιλητές ζήτησαν από τον Κογκρέσο να ψηφίσει επιτέλους το νομοσχέδιο κατά της αστυνομικής βίας, πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Κόμματος, που πήρε το όνομά του από τον Τζον Φλόιντ. Η διαδικασία είχε παγώσει λόγω αντιστάσεων από τους Ρεπουμπλικάνους. «Ο Τζο Μπάιντεν θα το υπογράψει, δεν πρέπει να το καθυστερήσουμε» υποσχέθηκε η Χάρις.

Αλλά και η μητέρα του Νίκολς, έκανε έκκληση προς το Κογκρέσο να αναλάβει δράση. «Πρέπει να αναλάβουμε δράση, για να μην υπάρξει άλλο παιδί που να υποφέρει, όπως ο γιος μου. Όλοι άλλοι γονείς εδώ έχασαν τα παιδιά τους. Πρέπει να περάσει αυτό το νομοσχέδιο, γιατί αν δεν γίνει, το αίμα του επόμενου παιδιού που θα χάσει τη ζωή του, αυτό το αίμα θα είναι στα χέρια μας». Για τον ίδιο τον Νίκολς πάντως θα είναι πολύ αργά.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/AP/AFPTV/dpa

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ