Στο 30. Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας.

Αποστολή: Στουτγάρδη.
Γιάννης Δελόγλου
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu.

Φωτογραφίες:
για την ΟΣΕΠΕ Παύλος Νικολαϊδης και
για την ΕΛΗΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ Γιάννης Δελόγλου.

Γέφυρα με την ελπίδα έστησαν τα 1500 Ποντιόπουλα που συμμετείχαν στο τριακοστό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας, που διοργανώνει κάθε χρόνο από την ίδρυσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (ΟΣΕΠΕ). 30 χρόνια με χιλιάδες χρυσές σελίδες δημιουργίας και προσφοράς, ή ΟΣΕΠΕ, ανεβάζει συνεχώς τον πήχυ στην Κεντρική Ευρώπη και καταφέρνει μέσα από το σύνολό της να αντλήσει δυνάμεις, για να κάνει πράξη τους στόχους της. Τρεις δεκαετίες τώρα δίνει εξετάσεις στην κοινωνία, τρεις δεκαετίες αναδημιουργίας και κοινού προσανατολισμού στις ρίζες των Ποντίων έχουν ως αποτέλεσμα να γιορτάσουν σήμερα με υπερηφάνεια το μεγαλειώδες έργο που επιτελέστηκε. Δεν ήταν βέβαια εύκολο το έργο που ξεκινούσαν, ο πρώτος πρόεδρος Γιώργος Τσορακλίδης από το Μόναχο, ο Γιάννης Παπαδόπουλος από το Αμβούργο, ο Χρήστος Παπαδόπουλος από τη Νυρεμβέργη, ο Γιάννης Καραμανίδης από το Λουτβυγκσχάφεν, ο Χαράλαμπος Κυριακίδης από το Μόναχο, ο Παναγιώτης Αναστασιάδης και Γαβριήλ Κωνσταντινίδης από το Ανόβερο.

30. Festival Pontischer Tänze
Ελπίδα και αισιοδοξία του ξενιτεμένου Ελληνισμού

Η θέλησή τους όμως και η συμπόρευση των γυναικών τους στον ιερό για όλους σκοπό τής επικοινωνίας με όλους τους Ποντίους αρχικά στην τότε Δυτική Γερμανία και αργότερα στις γειτονικές χώρες Ελβετία, Βέλγιο, Ολλανδία και Σουηδία, ήταν τα ισχυρά θεμέλια της ΟΣΕΠΕ, που σήμερα αναγνωρίζουν μικροί και μεγάλοι το μεγαλείο της.

Ήταν όμως μόνο οι χοροί που ένωσαν τους Ποντίους στην Κεντρική Ευρώπη; Όχι βέβαια. Άνοιξαν την αγκαλιά τους και έκαναν λιμάνι αγάπης τους συλλόγους τους, για να γαλουχήσουν στους κόλπους τους όλους τους νέους που είχαν ενδιαφέρον για την παράδοση, τη μουσική, το τραγούδι, τα μουσικά όργανα, την ποντιακή κουζίνα, την χειροτεχνία και βέβαια την ιστορία των προγόνων τους. Μέσα από αναπαραστάσεις παραδοσιακού γάμου, το θέατρο, την ποίηση και γενικότερα την τεχνογνωσία έβαλαν πλώρη για άλλες, πολλές αναζητήσεις που οδηγούν τους νεολαίους σε σωστούς δρόμους.

30. Festival Pontischer Tänze
Τα Ποντιόπουλα εμψυχωμένα και ενωμένα κόντρα στο χρόνο τής λησμονιάς

Όλα αυτά τα χρόνια πορεύτηκαν σε ένα οδοιπορικό σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή και απάντησαν με ειλικρίνεια στους νέους που γρήγορα ανταποκρίθηκαν ανταποδίδοντας τον σεβασμό, την αγάπη, αλλά και στην ευθύνη που κληρονόμησαν. Έτσι 14 χρόνια αργότερα, στις 2 Δεκεμβρίου του 1995 ιδρύουν οι νέοι την Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας αναπόσπαστο κομμάτι της ΟΣΕΠΕ, που υλοποιεί πλέον, στο μέτρο του δυνατού, τις προτάσεις των νέων.

Είναι μία αξιόλογη κίνηση, πρωτοπόρα στον χώρο των Ομοσπονδιών που λειτουργούν στους εκπολιτιστικούς και εθνικοτοπικούς συλλόγους. Πρώτη, λοιπόν, η ΟΣΕΠΕ βάζει δύναμη στον μηχανισμό της την νεολαία, που όχι μόνο δεν λειτουργεί σε έναν απλό ρυθμό, αλλά εξελίσσεται ως ένα δυνατό γρανάζι κίνησης σε εκδηλώσεις της ΟΣΕΠΕ και ένα καταπληκτικό πολυεργαλείο μέσα στην νεολαία των συλλόγων που τους αγκαλιάζει αδελφικά σε κάθε τους εκδήλωση.

30. Festival Pontischer Tänze
Το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός των Ελλήνων της Διασποράς

Αν όμως όλα αυτά τρέχουν σε πατριωτικό ρυθμό για τις ρίζες τους, ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο ανοίγεται διάπλατα και τους προκαλεί. Είναι αυτό που καίει τα σπλάχνα κάθε πολιτισμένου ανθρώπου όταν φέρνει στη μνήμη την αδικία, τον ξεριζωμό και τα εγκλήματα σε βάρος της φυλής του από αιμοσταγείς Νεότουρκους. Και αυτοί δεν ήταν άλλοι από τους προγόνους τους που καλλιέργησαν τα γράμματα, το εμπόριο και τον πολιτισμό στην δική τους πατρίδα, σε μία άλλη Ελλάδα, στην Ελλάδα τού Πόντου, που έχασε την ελευθερία του πριν 550 χρόνια, το 1461, όταν έπεσε η τελευταία Αυτοκρατορία των Κομνηνών, το φρούριο της Τραπεζούντας στους Οθωμανούς. Έτσι, όταν πριν 92 χρόνια ξεριζωνόταν και ο τελευταίος Πόντιος από τον Πόντο έδινε μακροχρόνια το μήνυμα της δικαίωσης του για τους τάφους που άφησε εκεί, για τα άταφα θύματα αλλά και τις χιλιάδες των παιδιών που εκτουρκίστηκαν.

Αυτός ο κόσμος είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας τού Ποντιακού μεγαλείου των Συλλόγων μελών τής Ομοσπονδίας Ποντίων Ευρώπης (φωτό: Γιάννης Δελόγλου)

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 2006 το έκτακτο Συνέδριο της ΟΣΕΠΕ ψηφίζει την δημιουργία Επιτροπής για την Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Έκτοτε εντείνονται οι προσπάθειες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας όχι απλά ως ενημέρωση αλλά με παρεμβάσεις και διαλέξεις σε διεθνή φόρουμ για την ευαισθητοποίηση κάθε πολιτισμένου Ευρωπαίου.

Τριάντα χρόνια λοιπόν δεν μας κάνουν απλά τρεις δεκαετίες αλλά τρεις σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, στην ιστορία τού Ελληνισμού της Κεντρικής Ευρώπης, στην ιστορία των μεταναστών που καλλιεργούν με τον καλύτερο τρόπο το πατριωτικό τους φρόνημα. Αυτοί οι άγνωστοι «ήρωες» των εθνικών μας προβλημάτων είναι οι ορατοί πλέον πρέσβεις της εθνικής μας αυτογνωσίας, είναι ο άλλος χτύπος της Ελληνικής καρδιάς γεμάτος αισιοδοξία για το μέλλον. Είναι το αγνό κομμάτι του Ελληνισμού στη Διασπορά που πιστεύει στα ιδανικά, μακριά από πηχυαίους τίτλους, από σφραγίδες αλλά ένα σύγχρονο σχολείο πολιτιστικής κατεύθυνσης!

Ταξίδι ονείρων στα μαγικά μονοπάτια του Πόντου

30. Festival Pontischer Tänze
Μόλις 8 μηνών αλλά δείχνει το δρόμο της παράδοσης. H χαριτωμένη εγγονή του Γιάννη Μπουρσανίδη προσφέρει δύο ολοκόκκινα τριαντάφυλλα στον πανευτυχή παππού της

Η Στουτγάρδη έβαλε τα επίσημά της, ντύθηκε Ελληνικά και χόρεψε Ποντιακά. Στα φωτεινά πρόσωπα των 1500 Ποντιόπουλων, που κυρίευσαν με τη ζεστασιά και το χαμόγελό τους τη γερμανική μεγαλούπολη, είδαν μικροί και μεγάλοι το αρχοντικό παράστημα τής ακριτικής γενιάς. Το 30. Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας φιλοξενήθηκε στην τεράστια αίθουσα εκδηλώσεων Hanns-Martin-Schleyer-Halle άπ’ όπου έστειλαν τα Ποντιόπουλα το μήνυμα προς όλους «Όχι άλλες γενοκτονίες».

Στιγμές θαυμασμού στα χορευτικά συγκροτήματα από τους Γιάννη Μπουρσανίδη Πρόεδρο ΟΣΕΠΕ και Γιώργο Παπαδόπουλο Αντιπρόεδρο ΟΕ. Γερμανίας (αριστερά), Πέτρο Παναγιωτόπουλο διευθυντή της ΓΓΑΕ και Αλέξανδρο Οικονομόπουλο Γενικός Πρόξενος στη Στουτγάρδη (δεξιά) (φωτό: Γιάννης Δελόγλου)

Οι εκδηλώσεις άρχισαν την Παρασκευή το βράδυ σε αίθουσα εκδηλώσεων του Fellbach, όπου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Πέτρος Παναγιωτόπουλος, ο Γενικός Πρόξενος στη Στουτγάρδη Αλέξανδρος Οικονομόπουλος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού Γιώργος Αμαραντίδης, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Χρήστος Γαλανίδης, ο Πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης, ο πρώην ΓΓ του υπουργείου ΜΑΘΑ Γιώργος Λυσαρίδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρητικών Γιάννης Επιτροπάκης, ο πρώτος Πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Γιώργος Τσορακλίδης και πλήθος παραγόντων του ποντιακού χορού.

Η Γενική γραμματέας της ΟΣΕΠΕ Σοφία Καρυπίδου καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους επισήμανε ότι σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια που ζούμε μάθαμε να αγαπάμε. Έτσι πορευόμαστε. Το φετινό φεστιβάλ είναι ένα διαφορετικό φεστιβάλ. Δεν είναι απλά ένα φεστιβάλ Ποντιακών χορών. Αύριο θα ταξιδέψετε μαζί μας σε ένα πολύ ξεχωριστό ταξίδι στον Πόντο. Αυτό το οφείλουμε κυρίως στη νέα γενιά η οποία εδώ και πολλά χρόνια είχε το αίτημα να ταξιδέψει στον Πόντο με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο μέσα από τους χορούς. Αυτή τη χρονιά οι Σύλλογοι, η Ομοσπονδία και η νεολαία μαζί, συντονισμένα και οργανωμένα, καταφέραμε ακριβώς αυτό. Σας υποσχόμαστε, λοιπόν, ότι η αυριανή ημέρα θα είναι μία ξεχωριστή και μία ιδιαίτερη ημέρα, ιδιαίτερα γι’ αυτούς που έρχονται κάθε χρόνο κοντά μας, το Φεστιβάλ θα είναι πολύ διαφορετικό από όλα τα άλλα.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Γιάννης Μπουρσανίδης αφού καλωσόρισε τους επισκέπτες εξήγησε τους λόγους της ιδιαιτερότητας του τριακοστού Φεστιβάλ και ευχήθηκε σε όλους καλή διαμονή και συμπόρευση με τη νεολαία στο ταξίδι για τον Πόντο.

Ο Γενικός Πρόξενος στη Στουτγάρδη Αλέξανδρος Οικονομόπουλος τόνισε: Πρώτη φορά γνώρισα τους Ποντίους όταν υπηρετούσα ως έφεδρος αξιωματικός στο Διδυμότειχο. Δεύτερη φορά συνάντησα τους Ποντίους στην Αρμενία και είδα ότι αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν εκεί πριν από τρεις αιώνες, όταν είχαν έλθει από την Αργυρούπολη του Πόντου για να δουλέψουν στα Μεταλλωρυχεία της περιοχής όπου διακρίθηκαν για την εργατικότητά τους και τον πατριωτισμό. Αυτό άλλωστε διαπίστωσα με χαρά και εδώ στο διάστημα που βρίσκομαι στη Γερμανία.

30. Festival Pontischer Tänze
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ Γιώργος Αμαραντίδης απευθύνει χαιρετισμό

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ Γιώργος Αμαραντίδης καυτηρίασε την αδιαφορία της ΕΡΤ στο να μην προβάλλει τις δραστηριότητες των Ελλήνων της Διασποράς. Το Δορυφορικό Πρόγραμμα της ΕΡΤWorld αυτά που προβάλλει τα βλέπουμε μόνο εμείς στο εξωτερικό αλλά ο Ελληνισμός στον Ελλαδικό χώρο αγνοεί παντελώς την προσφορά μας στην κοινωνία. Και αναρωτήθηκε ο κ. Αμαραντίδης: Πώς είναι δυνατόν να μην προβάλλει η κρατική τηλεόραση τις δραστηριότητές μας και πώς εμείς θα δείξουμε την προσφορά μας στην Ελληνική Πολιτεία και Κοινωνία; Ευτυχώς που υπάρχει η ΕΡΤ3 με το Πρόγραμμα τής Διασποράς και γίνονται γνωστά κάποια πράγματα.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕ Καθηγητής Γιώργος Παρχαρίδης είπε: Είμαι ευτυχισμένος που μπόρεσα να βρεθώ στο 30. Φεστιβάλ Ποντίων στην Ευρώπη. Είναι η 11η φορά που βρίσκομαι εδώ, δηλαδή στο ένα τρίτο των εκδηλώσεων. Έχασα 20 χρόνια. Έχασα πολύ μεγάλη ευτυχία από τη ζωή μου. Αυτή η βραδιά, όπως κάθε χρόνο, είναι μία βραδιά συνάντησης, είναι μία βραδιά αγάπης, χαράς, αναμνήσεων του Γιάννη Παπαδόπουλου, του Γιάννη Ταϊγανίδη, του Χρήστου Παπαδόπουλου, αλλά και βραδιά συναντήσεων με τους τέως Προέδρους, τον επίτιμο Πρόεδρο, τον σημερινό Πρόεδρο, συνάντηση με τις Κυρίες, με όλους σας, με τους δημοσιογράφους. Ζήλεψα τις διοργανώσεις των φεστιβάλ εδώ και όταν ανέλαβα την Προεδρεία της ΠΟΕ διοργάνωσα φεστιβάλ στα δικά σας πρωτύπα.

Ο πρώην Γεν. Γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Λυσαρίδης τόνισε: Κατά σύμπτωση είναι η 11η φορά που βρίσκομαι μαζί σας. Αν πρώτη φορά οφειλόταν στην υποχρέωση μιας τυπικής ανταπόκρισης και εκπροσώπησης με την ιδιότητα που είχα τότε, όλες οι επόμενες ήταν ένα τάμα, που υποσχέθηκα στον εαυτό μου να τηρήσω όσο με κρατά ο Θεός στη ζωή. Είναι ένα τάμα στην μνήμη του πατέρα μου αλλά παράλληλα ήθελα να καμαρώσω, όπως καμαρώνω κάθε φορά τους συμπατριώτες τους Έλληνες, που παράλληλα με την οφειλόμενη τιμή στη χώρα που τους φιλοξένησε και τους προσέφερε το πεδίο να κάνουν τα νοικοκυριά τους, κράτησαν άσβεστη τη σχέση με τη μητέρα Ελλάδα και μεταλαμπάδευσαν από γενιά σε γενιά αυτή τη σχέση των απογόνων με την εστία των προγόνων τους. Και συγχρόνως, πέρα από τους Έλληνες συμπατριώτες, τους αδελφούς Ποντίους που παρά τις αντίξοες συνθήκες, μέσα από την συντήρηση των ηθών, των εθίμων, της γλώσσας, των παραδόσεων των χορών κρατούν άσβεστη την Ποντιακή ιδέα και με αυτήν γαλουχούν τα παιδιά τους που γίνονται Ποντιόπουλα 30 φορές πιο Έλληνες, ίσως καθ’ υπερβολή, αλλά μέσα από την υπερβολή δηλώνεται και μια πραγματικότητα. Αυτό το σεβασμό θέλω να καταθέσω κάθε φορά που βρίσκομαι μαζί σας.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Χρήστος Γαλανίδης είπε: Θα αναφερθώ σε μια άλλη επέτειο. Έχουμε τη δική μας των 30 χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας, δημιουργίας και προσφοράς, αλλά έχουμε και μια άλλη επέτειο ιδιαίτερα για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται 550 χρόνια από την άλωση τής Τραπεζούντας. Φέτος, ύστερα από τόσα χρόνια, η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών της οποίας ηγούμαι ως Πρόεδρος, θα τιμήσει αυτό το γεγονός. Ετοιμάσαμε ένα Επετειακό Λεύκωμα που θα συνοδεύεται από ένα DVD «1461 – 2011». 550 χρόνια πέρασαν από την πτώση της Τραπεζούντας, Πρωτεύουσας τής Αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών. Σήμερα, 90 χρόνια περίπου από την τραγική έξοδο των προγόνων μας, τιμούμε την μνήμη τους. Πρόκειται, βέβαια, για μια θλιβερή επέτειο γιατί το 1461 υπέκυψε την οθωμανική λαίλαπα και το τελευταίο τμήμα τής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που είχε μείνει ελεύθερο. Μετά την πτώση τής Τραπεζούντας το 1461 και τον ξεριζωμό του 1923 ο Ποντιακός Ελληνισμός εκτός από τα ιερά κειμήλια, έκρυψε στα βάθη τής ψυχής του όλο το ιστορικό παρελθόν σαν γόνιμο σπόρο τον οποίο μεταφύτευσε στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό όπου εγκαταστάθηκε. Και έκτοτε διακρίνεται σε όλους τους τομείς τής κοινωνικής, οικονομικής και πνευματικής ζωής όπου βρεθεί … Τέλος ο κ. Γαλανίδης ζήτησε ενός λεπτού σιγή γι’ αυτούς που έφυγαν από τη ζωή ύστερα από τη μεγάλη τους προσφορά στην ΟΣΕΠΕ.

Αυτά τα παιδιά δημιουργούν το θαύμα

Μέσα στην τεράστια Hanns-Martin-Schleyer-Halle της γερμανικής Μεγαλουπόλεως τα 1500 Ποντιόπουλα κατέκτησαν τις καρδιές των χιλιάδων επισκεπτών, που τα επευφημούσαν για το μεγαλείο που παρουσίαζαν. Να ήταν κάτι από τους Αργοναύτες; Κάτι από τις Αμαζώνες; Κάτι από τα ιερά τέρατα εκείνων των χρόνων; Κάτι από τους Ίωνες που έκαναν πολιτισμό τον Πόντο; Κάτι από τους στυλοβάτες τής Ορθοδοξίας εκεί στην πατρίδα των Αγίων, απόγονοι εκείνων των κορυφαίων σοφών; Είναι η συνέχεια όλων αυτών που άφησε η Μοίρα στα διάφορα μέρη τής γης αλλά η καρδιά τους χτυπά Ελληνικά. Είναι παιδιά προσφύγων, παιδιά μεταναστών. Είναι Ελληνόπουλα στη Διασπορά με Ποντιακή φύτρα. Είναι τα παιδιά μας, είναι το αύριο τής Ελλάδας, και μας κάνουν υπερήφανους.

Πνιγμένος μέσα στα λάβαρα των συλλόγων ο παρουσιαστής των εκδηλώσεων – ηθοποιός και τραγουδιστής – Αχιλλέας Βασιλειάδης, καλεί σε συστράτευση στους κόλπους τής ΟΣΕΠΕ όλους τους Έλληνες τής Κεντρικής Ευρώπης (φωτό. Γιάννης Δελόγλου)

Η μεγάλη αίθουσα κυριολεκτικά σείεται από 20 νταουλτζήδες, από λυράρηδες, από τη χορωδία αλλά και από την κραυγή αγωνίας και θαυμασμού τού παρουσιαστή των εκδηλώσεων, ηθοποιού και τραγουδιστή Αχιλλέα Βασιλειάδη. Τα πρόσωπα που γέννησαν αυτή την Ομοσπονδία, τόνισε στο φορτισμένο από συγκίνηση ακροατήριο ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, δεν έφυγαν ποτέ από κοντά μας. Ήταν και είναι παρόντες. Οι κόποι, οι αγωνίες, οι προσπάθειες και η αγάπη τους για την εδραίωση αυτού του Θεσμού δικαιώνονται σήμερα. Τα παιδιά μας, που μέσα από αυτή τη βραδιά κορυφώνουν τη δικαίωσή τους. Τη νεολαία μας, που με θαυμασμό αντικρίζουμε ανήμποροι πλέον να τους βοηθήσουμε στους δύσκολους αυτούς καιρούς. Υποσχόμαστε όμως ότι θα είμαστε κοντά τους, στο πλάι τους. Να καθίσουμε μαζί τους αφού δεν μπορούμε να προφέρουμε περισσότερα. Να προσφέρουμε απλόχερα τον φόρο και τον χρόνο που χρειάζονται, για να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις. Μα πάνω απ’ όλα να τους υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να ονειρεύονται και να ζουν. Να ζουν όμορφα και απλά με όποιες αξίες έχουν κληρονομήσει. Να αναπτύξουν τις φιλίες τους μέσα από βραδιές όπως αυτή. Και αυτό γιατί η ζωή δεν είναι πρόβα, η ζωή είναι εδώ. Και συμβαίνει τώρα. Ελάτε παιδιά μας, όλα μαζί, ελάτε να ξεδιπλώστε την αγάπη σας.

Και ξεχύθηκαν σύννεφα όλα μαζί από διαφόρους εισόδους για να θαυμάσουν όλη τη λεβεντιά και την υπερηφάνεια τους οι έκθαμβοι παραβρισκόμενοι αλλά και για να παρακολουθήσουν παράλληλα βίντεο και φωτογραφίες αυτού του πολιτιστικού θαύματος. Μπροστά στους προαναφερόμενους προσκεκλημένους στον πρωτοπρεσβύτερο Ζαχαρία Μπατζακάκη, στους χορηγούς Δημήτρη Εμμανουηλίδη και Αμανάτη Ταγκαλίδη, στον Αντιπρόεδρο της ΟΕΚ Γιώργο Παπαδόπουλο και άλλων εκπροσώπων, άρχισαν οι εκδηλώσεις, αλλά και το μεγάλο ταξίδι στον Πόντο, όπως εύστοχα επεσήμανε η Γραμματέας της ΟΣΕΠΕ Σοφία Καρυπίδου.

30. Festival Pontischer Tänze
Ο Πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Γιάννης Μπουρσανίδης κατά την ομιλία του

Ο Πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Γιάννης Μπορσανίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι μέσα από τα σεμινάρια ιστορίας, συναπαντήματα νεολαίας και εκδηλώσεις πάσης φύσεως μορφωτικού επιπέδου, προσπαθούμε να δυναμώσουμε την αυτοπεποίθηση, την κριτική σκέψη, την ομαδικότητα και την δημιουργικότητα, επικεντρώνοντας τον στόχο μας στην προώθηση της νεολαίας μας σε μια πιο δυναμική κοινωνία, βασισμένη στη γνώση και ικανή να αντεπεξέλθει στις διαρκώς εναλλασσόμενες απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου.

30. Festival Pontischer Tänze
Στο βήμα ο Πρόεδρος τής Νεολαίας Χρήστος Σαββίδης

Ο Συντονιστής της Νεολαίας Χρίστος Σαββίδης τόνισε: Σας καλωσορίζω σε αυτή την ξεχωριστή επετειακή βραδιά στην οποία η ΟΣΕΠΕ συμπληρώνει 30 χρόνια από την ίδρυσή της. Χρόνια σκληρής δουλειάς αλλά και δημιουργίας. Πολλά τα αλησμόνητα πρόσωπα, τα οποία σηματοδότησαν με την καθαριστική και ουσιαστική τους παρουσία και κυρίως με την προσωπική δουλειά την πορεία τής Ομοσπονδίας μας.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Ζαχαρίας Μπατζακάκης ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Αρχιεπίσκοπου Γερμανίας κ.κ. Αυγουστίνου που τόνισε μεταξύ άλλων: Θα ήθελα να σταθώ ιδιαιτέρως και να απευθύνω ένα εγκάρδιο ευχαριστώ σε εκείνους που στηρίζουν με επιμονή και υπομονή τη νιότη τής Πατρίδας μας στην προσπάθειά της: τους γονείς, συγγενείς και φίλους, τους χοροδιδάσκαλους, τα μέλη των Συλλόγων, τους ποικίλους συνδρομητές, όλους τους φανερούς αλλά και τους αφανείς εθελοντές στον κοινό αγώνα να γίνεται ο κάθε ένας από εμάς, μέσα στην προκοπή και την εν γένει καλλιέργειά του, αφορμή για τιμή και έπαινο της Εκκλησίας και τής Πατρίδας μας.

30. Festival Pontischer Tänze
Στο βήμα ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Πέτρος Παναγιωτόπουλος

Ο διευθυντής ΓΓΑΕ Πέτρος Παναγιωτόπουλος τόνισε: Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές γι’ αυτή τη μεγαλειώδη βραδιά. Θέλω αυτή η συγκίνηση που μας έδωσαν τα 1500 παιδιά, τα οποία αποτελούν την ευγενέστερη συνέχεια αυτού τού εκλεκτού τμήματος της Ελληνικής Φυλής των Ποντίων να ζήσουν και να συνεχίσουν και να μας γεμίζουν αισιοδοξία και ελπίδα για ένα μέλλον που δεν πρέπει να μας φοβίζει τίποτα. Εάν μέσα από το χρόνο περάσαμε και κερδίσαμε όλα αυτά που έχουμε κερδίσει μέχρι σήμερα, δεν έχουμε να φοβούμεθα τίποτα, είμαστε δυνατοί. Δεν το αποδεικνύουν μόνο οι στολές των αγοριών αλλά και η ομορφιά των ενδυμάτων των κοριτσιών που απόψε γέμισαν αυτό το Χώρο κάτω από τους ήχους του κρουστού, του πνευστού και του έγχορδου που έσμιξαν όλα μαζί για να αναδείξουν την μεγαλειώδη αυτή γιορτή, τη μεγαλειώδη αυτή αισιοδοξία της νεολαίας για όλη την κοινωνία μας, για όλους εμάς. Η Πατρίδα μας δεν πρόκειται ποτέ μα ποτέ να πεθάνει και δεν είναι σχήμα λόγου εφόσον έχει τέτοια νεολαία. 1500 ευχές, 1500 νότες αισιοδοξίας. Στη συνέχεια ανέγνωσε το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη.

Ο Επίτιμος πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Χρήστος Γαλανίδης κηρύττει την έναρξη των εκδηλώσεων του 30ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας Ευρώπης (φωτό: Γιάννης Δελόγλου)

Ο επίτιμος Πρόεδρος Χρήστος Γαλανίδης κηρύττοντας την έναρξη του Φεστιβάλ τόνισε: Σε πείσμα των καιρών για 30 ολόκληρα χρόνια με συνέπεια, σύνεση, γνώση και σιγουριά φτάσαμε στο σήμερα. Από σκοτάδι του άγνωστου και αβέβαιου όταν ξεκινήσαμε με οδηγό την κοινή καταγωγή μας, με επικοινωνία και περισσότερη ανθρωπιά φτάσαμε στο φως τής σημερινής πραγματικότητας. Γιατί πιστέψαμε ότι με βαθιά πίστη και ψυχική ευαισθησία μπορούσαμε να πετύχουμε πολλά. Εμείς οι Πόντιοι καμαρώνουμε ότι τη δική μας παρέα και τη δική μας ομορφιά την ευλόγησε ο Χριστός και οι 12 Αποστόλοι. Έτσι ο Γολγοθάς που έζησε η πρώτη γενιά των μεταναστών εδώ στην Κεντρική Ευρώπη με τις δυσκολίες προσαρμογής οδήγησε στην Ανάσταση που ζούμε σήμερα.

30. Festival Pontischer Tänze
Μερική άποψη από το φινάλε τής έξοχης βραδιάς
Τα λαμπερά πρόσωπα του Συλλόγου Ποντίων της πόλης Mannheim δείγμα ικανοποίησης για τη συμμετοχή τους στο 30. φεστιβάλ (φωτό: Γιάννης Δελόγλου)
Την πρώτη του συμμετοχή στο Φεστιβάλ δήλωσε ο νεοσύστατος Σύλλογος Ποντίων «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» Βόννης. Ένας ακόμα λαμπρός σύλλογος στην αγκαλιά αγάπης τής ΟΣΕΠΕ (φωτο: Γιάννης Δελόγλου)

Εδώ αρχίζει να ξεχωρίζει το όμορφο από το ωραίο και το καλό από το καλύτερο. Τώρα έχουν το λόγο τα φτερωτά Ποντιόπουλα που εμφανίζονται ξεχωριστά με τον δικό τους λυράρη. Κάθε σύλλογος εμφανίζει το χορευτικό του και όλοι μαζί τους χορούς της άλλης πατρίδας, τού Πόντου. Ένα μικτό πολυμελές χορευτικό συγκρότημα, που το αποτελούσαν χορευτές από τους συνδιοργανωτές με την ΟΣΕΠΕ συλλόγους της Βάδης Βυρτεμβέργης, πυροδοτεί την ατμόσφαιρα και κερδίζει τα χειροκροτήματα των χιλιάδων επισκεπτών.

Έτσι, όπως κάθε χρόνο, εδώ και 30ντα χρόνια, γίνεται το Φεστιβάλ τής ΟΣΕΠΕ που, όπως πολύ σωστά τονίζουν, είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός στις τάξεις των Ελλήνων της Διασποράς. Ακολουθούν οι σύλλογοι στον δικό τους ρυθμό και κάπου στη μέση, μεταξύ 21ου και 23ου χορευτικού, εμφανίζεται και πάλι μία μεγάλη ομάδα χορευτών από συλλόγους της Βάδης Βυρτεμβέργης και παρουσιάζουν «Το έθιμο των Μωμόγερων». Και μέχρι το τέλος των χορευτικών συγκροτημάτων το ακροατήριο επευφημεί συνεχώς την εκλεκτή φύτρα του Ελληνισμού τής Κεντρικής Ευρώπης.

Τα 42 χορευτικά γέμισαν ζωή στο κοινό και έδωσαν οξυγόνο υπομονής για να παρακολουθήσουν και πάλι μία καινούργια έκπληξη. Το μικτό χορευτικό της Βάδης Βυρτεμβέργης κλείνει αυτό το κεφάλαιο όπως το άρχισε. Πάλι με χορό. Αυτή τη φορά με τον χορό «Σέρρα» για να αποσπάσει την αποθέωση.

Έτσι ήρθε η σειρά του κοινού που κατέκλυσε την τεράστια πίστα, μαζί με πολλά παιδιά των χορευτικών, για να κάνουν επίδειξη των ικανοτήτων τους στο χορό. Χοροί ασταμάτητοι από τους μουσικούς, χοροί ακούραστοι από την νεολαία. Σε όλο αυτό το μεγαλειώδες φεστιβάλ συμμετείχαν εκλεκτοί καλλιτέχνες στα όργανα και στο τραγούδι. Έπαιξαν λύρα: Θεόδωρος Κοτίδης (Ελλάδα), Βασίλης Ευσταθιάδης (Νυρεμβέργη), Μαρία Πέσσιου (Ντύσσελντορφ), Χαράλαμπος Κοχλιαρίδης (Σιόρντορφ), Νικόλαος Αλαματίδης (Βαϊμπλινγκεν) και Χαράλαμπος Καρασαββίδης (Μπάκνανγκ). Βιολί: Κυριάκος Οξυζίδης, Αγγείο: Χρήστος Σαββίδης (Βερολίνο). Κεμανές: Χρήστος Λαμπριανίδης, Νταούλι: Παύλος Μαυρίδης (Έσσλινγκεν), Κυριάκος Εμμανουηλίδης (Στουτγάρδη), Ευγένιος Νικολαϊδης (Ντύσσελντορφ), Βαγγέλης Σπυρίδης (Ανόβερο), Ηλίας Φωτιάδης (Σιόρντορφ), Γιώργος Σταθόπουλος (Ντόρτμουντ), Αλέξανδρος Καρασαββίδης (Μπάγκνανγκ). Τραγούδι: Γιώργος Σιαμλίδης (Ελλάδα), Αντώνης Νικηφορίδης (Ντόρτμουντ), Κώστας Πανίδης (Μόναχο), Παύλος Ιντζές (Βαϊμπλινγκεν), Ελπίδα Κεφαλίδου (Φρέχεν) και Τάκης Αλαματίδης (Σιόρντορφ).

30. Festival Pontischer Tänze
Αναμνηστική φωτογραφία από το 30. Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας

Για όλο αυτό το μεγαλείο που κάθε χρόνο συγκλονίζει Έλληνες και ξένους δεν είχε χρόνο να παραβρεθεί ούτε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, ούτε ένας Πόντιος βουλευτής, λόγω … εργασίας !.. Και ενώ η Βουλή συνεδριάζει με άδεια έδρανα δηλώνουν φόρτο εργασίας. Κρίμα, γιατί για όλους αυτούς οι Απόδημοι Έλληνες είναι διπλά Έλληνες. Υποσχέσεις που εκτοξεύονται από όλους τους εθνοπατέρες, που θυμούνται τους ξενιτεμένους όταν κοντεύουν εκλογές. Τραντέλληνες λοιπόν οι ξενιτεμένοι έδωσαν την απάντηση σε κάθε πολιτικάντη και προς κάθε πλευρά.

Στο τέλος η ΟΣΕΠΕ απένειμε στους Συλλόγους που συμμετείχαν επαίνους και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη χρονιά στο Ludwigshafen.