Σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων Άλφονς Μάις, το Ειδικό Ταμείο για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις δεν αρκεί. «Τα αποθέματα του στρατού πέρυσι ήταν άδεια», λέει.«Τα 100 δισεκατομμύρια που επενδύθηκαν για την ενίσχυση του γερμανικού στρατού (Μπούντεσβερ) δεν είναι αρκετά». Αυτά δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ο γενικός επιθεωρητής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων Άλφονς Μάις προκαλώντας αίσθηση. «Βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη πίεση να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στην αγορά εξοπλισμών. Δεν έχουμε παραδώσει ακόμη άρματα μάχης Leopard (στην Ουκρανία) και ήδη εξετάζουμε ορθώς πώς θα τα αντικαταστήσουμε».

Σκέψεις του αντιστράτηγου Μάις, οι οποίες προκαλούν προβληματισμό, δεδομένου ότι το Βερολίνο έχει δεσμευθεί στο Κίεβο για αποστολές γερμανικών βαρέων τεθωρακισμένων Leopard, το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο, ενώ την ίδια ώρα δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πώς θα καλυφθούν τα κενά στις αποθήκες της Μπούντεσβερ.

Μάλιστα πριν από ένα χρόνο, όταν οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Άλφονς Μάις «τα αποθέματα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων ήταν λίγο-πολύ άδεια».

Σήμερα, όπως λέει, η εικόνα έχει αλλάξει προς το καλύτερο, όμως το ετοιμοπόλεμο του γερμανικού στρατού δεν πρέπει να προσδιορίζεται μόνο από την υλικοτεχνική υποδομή. Γι αυτό ο Μάις θεωρεί ότι το νέο Ειδικό Ταμείο που συστάθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για τον εκμοντερνισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων δεν αρκεί από μόνο του.

Υποχρεωτική στράτευση ή επαναφορά των εφέδρων;

Την ίδια ώρα συνεχίζεται στη Γερμανία η δημόσια συζήτηση περί επαναφοράς ή μη της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, η οποία καταργήθηκε το 2011 μετά από 55 χρόνια. Ο Γερμανός υπ. Άμυνας Μπόρις Πιστόριους βλέπει καλά επιχειρήματα προς την κατεύθυνση της επαναφοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, πέραν των προκλήσεων που δημιουργεί και για τη Γερμανία ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο ίδιος θεωρεί ότι η επιστροφή της υποχρεωτικής θητείας θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στην τόνωση κρίσιμων τομέων όπως η πολιτική προστασία αλλά και οι επιχειρήσεις διάσωσης, στις οποίες συμμετέχει ο γερμανικός στρατός.

Ταυτόχρονα όμως οι συγκυβερνώντες Φιλελεύθεροι φαίνεται ότι προκρίνουν μια άλλη οδό αντί της επαναφοράς της υποχρεωτικής στράτευσης: την ενίσχυση των εφέδρων στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις με τη δημιουργία ειδικού σώματος επαγγελματιών που θα μπορούσαν να συμβάλουν με γνώσεις, τεχνογνωσία αλλά και ειδική εκπαίδευση στην ενίσχυση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων η συγκεκριμένη πρόταση προκύπτει από εσωτερικό έγγραφο των Φιλελευθέρων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση στο προεδρείο του κόμματος τη Δευτέρα.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ