Τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου στον Μητροπολιτικό Ναό του Βόλου.

Με την δέουσα ιεροπρέπεια και απλότητα η Εκκλησία της Δημητριάδος τίμησε την μνήμη του Πολιούχου του Βόλου Αγίου Νικολάου. Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός τελέστηκε στον κατάμεστο από τον λαό του Θεού πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο. Τον κ. Αντώνιο πλαισίωσαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Θηβών & Λεβαδείας κ. Γεώργιος και Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και πλειάδα κληρικών της Τοπικής Εκκλησίας.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου        Θηβών & Λεβαδείας κ. Γεωργίου,

ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού, Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και του Θεοφ. Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου.  Το παρών έδωσαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτεινιώτης, η Βουλευτής Μαγνησίας κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Λιμενικών Αρχών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κατεύθυνση την παραλία του Βόλου. Εκεί τελέστηκε Αρτοκλασία και ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος απηύθυνε τον καθιερωμένο εόρτιο χαιρετισμό. Κατ’ αυτόν, χαρακτήρισε τον Άγιο Νικόλαο «Πνευματικό ηγέτη της πόλης», πρότυπο για κάθε άνθρωπο ο οποίος κατέχει ηγετική θέση μέσα στην Πολιτεία και στην Εκκλησία, «τον πολιτικό, τον κληρικό, τον εκπαιδευτικό, τον οικογενειάρχη». Στη συνέχεια επεσήμανε πως «η εποχή μας αναζητά και πάλι τους αυθεντικούς ηγέτες, διότι όλοι μας μπορούμε να ομολογήσουμε ότι ξεχάσαμε τους κανόνες της Χρηστότητας, της τιμιότητας, της εγκράτειας και χάσαμε την εμπιστοσύνη κάθε ηγεσίας. Αυτό συνέβη γιατί, πολλές φορές, οδηγηθήκαμε μέσα από βίαιες καταστάσεις, εκβιάσαμε πράγματα. Και βέβαια, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες και υπάρχει αναντιστοιχία λόγων και έργων, τότε προκαλείται η βία, που έχει μόνο τραγικά αποτελέσματα διχασμού. Τότε αποδεικνύεται ότι η φθορά προκύπτει όταν λείπει η εγκράτεια, όταν ο πλουτισμός γίνεται στόχος ζωής, όταν τα υλικά αγαθά οδηγούν σε απληστία και χάνεται το μέτρο, στο βωμό του κέρδους, που δε διστάζει να καταπατά αρχές και ανθρώπους…. Πρέπει να σταθούμε, τούτη ιδιαίτερα την στιγμή, ο καθένας στον χώρο της ευθύνης του, τηρώντας τους κανόνες, κάνοντας την πίστη πράξη, γιατί αυτό είναι που μας έλειψε. Είμαστε εύκολοι στα λόγια και στις υποσχέσεις, αλλά όταν πρέπει να τηρήσουμε τους κανόνες, τότε κανόνας γίνεται η παραβίαση των νόμων και των κανόνων. Αυτό μάς κατατρέχει στον τόπο μας και πρέπει, με ηρεμία και ψυχραιμία, αρνούμενοι κάθε βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται, να οριοθετήσουμε και πάλι μια πορεία που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, που τόσο έχει λείψει. Δεν υπάρχει χειρότερη κοινωνία απ’ την καχύποπτη κοινωνία. Όλα αυτά, όμως, θα έχουν αποτέλεσμα εάν επανέλθουμε σε δρόμο αρετής, τιμιότητας και εγκρατείας, άρχοντες και λαός, ποιμένες και ποίμνιο. Όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και με μετάνοια να ξαναχαράξουμε ένα δρόμο εγκράτειας και ολιγάρκειας, που θα επαναφέρει το κλίμα της εμπιστοσύνης που έλειψε»

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε την άριστη συνεργασία Εκκλησίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στον τόπο μας και επαίνεσε την στάση ευθύνης του Βολιώτικου λαού την περίοδο της κρίσης, με την ανάπτυξη ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, για την προστασία και ενίσχυση των εμπερίστατων συμπολιτών μας.

 

Εκ του Γραφείου Τύπου


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ