Ούριος άνεμος για τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ. Διατηρούν τελικά την πλειοψηφία στη Γερουσία, ενώ δεν αποκλείεται πλέον ακόμη και μία νίκη στη Bουλή των Αντιπροσώπων.Μετά τη μεγάλη νίκη στην Αριζόνα, οι Δημοκρατικοί κερδίζουν την εκλογική αναμέτρηση για τη Γερουσία και στην πολιτεία της Νεβάδα, όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά δίκτυα CNN, NBC και CBS. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτουν 50 έδρες στη Γερουσία, επί συνόλου 100, έναντι 49 των Ρεπουμπλικανών. Απομένει να κριθεί μία έδρα στην πολιτεία της Τζόρτζια και αυτό θα γίνει σε έναν δεύτερο, επαναληπτικό γύρο στις 6 Δεκεμβρίου. Όμως, με δεδομένο ότι «μετράει διπλή» η ψήφος της επικεφαλής της Γερουσίας, της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, οι Δημοκρατικοί έχουν κατοχυρώσει πλέον την πλειοψηφία και δεν την χάνουν, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα στην Τζόρτζια.

Ενθουσιασμένος ο Τσακ Σάμερ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, δηλώνει: «Είναι μία μεγάλη νίκη για τον αμερικανικό λαό. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σε Αριζόνα και Νεβάδα, οι Δημοκρατικοί θα έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και εγώ παραμένω επικεφαλής της πλειοψηφίας. Είναι μία νίκη, αλλά και μία αποκατάσταση για τους Δημοκρατικούς, για το πρόγραμμά μας, αλλά και για τον αμερικανικό λαό».

Οι προβλέψεις για πλήρη επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσσο δεν επαληθεύθηκαν. Ο Τσακ Σάμερ θεωρεί ότι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που συσπείρωσαν τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών ήταν το δικαίωμα στην άμβλωση, που ήθελαν να περιορίσουν οι Ρεπουμπλικανοί. Όσο για τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ο έμπειρος γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη επισημαίνει: «Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι ο πληθωρισμός είναι πρόβλημα, αλλά είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Δεν ευθύνεται γι αυτό ο Τζο Μπάιντεν, ευθύνονται η πανδημία και οι ελλείψεις που προκάλεσε η πανδημία…»

Μπάιντεν: «Αισθάνομαι καλά»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν περιοδεύει στην Ασία, καθ'οδόν προς τη σύνοδο κορυφής της ομάδας G-20 στο Μπαλί της Ινδονησίας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπότζη, όπου παρέστη στη σύνοδο της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα στην αμερικανική Γερουσία. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη συμμετοχή του κόσμου», λέει ο Αμερικανός πρόεδρος. «Νομίζω ότι ανταποκρίνεται στην ποιότητα των υποψηφίων μας, που ακολουθούν το πρόγραμμά μας. Αισθάνομαι καλά και ανυπομονώ για τα επόμενα χρόνια». O Μπάιντεν, ο οποίος σε λίγες μέρες κλείνει τα 80 του χρόνια, έχει εκφράσει την επιθυμία να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του 2024, αλλά επισημαίνει ότι θα λάβει την «οριστική απόφαση» από κοινού με τη σύζυγό του, στις αρχές του 2024.

Τα καλά νέα δεν τελειώνουν εδώ για τους Δημοκρατικούς. Η μάχη για τη Βουλή των Αντιπροσώπων συνεχίζεται, με τους Ρεπουμπλικάνους να έχουν πάρει προβάδισμα, που όμως συνεχώς συρρικνώνεται. Όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν 211 έδρες και οι Δημοκρατικοί 204 επί συνόλου 435, ενώ απομένει να κριθούν ακόμη 20 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα θεωρητικό ενδεχόμενο να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην «τελική ευθεία». Το σχόλιο του Τζο Μπάιντεν: «Νομίζω ότι θα μπορούσαν, έχει δρόμο το αποτέλεσμα… Μόλις τώρα μιλούσα με τον βουλευτή Άντι Λέβιν στην Καλιφόρνια, όπου κερδίσαμε μερικές ακόμη έδρες. Δεν λέω ότι αυτή είναι η πρόβλεψή μου, λέω ότι το αποτέλεσμα θα είναι οριακό. Λέω ότι μπορούμε να κερδίσουμε. Τώρα, αν πράγματι θα κερδίσουμε, θα το δούμε… »

Σκωπτικά σχόλια για τον Τραμπ

Μία νίκη των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα ισοδυναμούσε με ταπεινωτική ήττα για τους Ρεπουμπλικάνους και τον Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά ήδη από τώρα εντείνεται η κριτική για τον πρώην πρόεδρο (που ακόμη δεν έχει παραδεχθεί δημοσίως την ήττα του στις εκλογές του 2020) και το υπερ-συντηρητικό προφίλ των υποψηφίων που ο ίδιος είχε υποστηρίξει με έμφαση στις «ενδιάμεσες εκλογές» για το Κογκρέσσο.

Ο συγγραφέας και πολιτικός σχολιαστής Μάικλ Ντ'Αντόνιο προτείνει στον Τραμπ να αφοσιωθεί στην τηλεοπτική του καριέρα και στο …γκολφ και να ξεχάσει τις προεδρικές εκλογές του 2024. Όσο για τον Σκοτ Τζένινγκς, σχολιαστή του CNN και πρώην σύμβουλο του προέδρου Τζωρτζ Μπους, στηρίζει από τώρα την υποψηφιότητα του Ρον ντε Σάντις για τον Λευκό Οίκο. «Ο ντε Σάντις- και όχι ο Τραμπ- είναι αυτός που μπορεί να κινητοποιήσει ανεξάρτητους ψηφοφόρους, οι οποίοι κρίνουν τις εκλογές», επισημαίνει.

Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ