Η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού χρειάζεται αλλαγή πορείας

Οπως όλα τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας, για ένα σχεδόν χρόνο παρακολουθούσαμε την απραξία του καινούριου Γραφείου (ανυπαρξία εκδηλώσεων, ΔΕΛΤΙΟ ανέκδοτο) και αναζητούσαμε την αιτία. Επιτέλους την ανακαλύψαμε, όπως και σεις, στο πρώτο ΔΕΛΤΙΟ που εκδόθηκε, 10 μήνες μετά την εκλογή του Γραφείου (η οποία έγινε στις 23 Γενάρη 2010) : σύμφωνα με το «μήνυμα του προέδρου» κ. Κακούρου, το Γραφείο βρέθηκε «άμεσα αντιμέτωπο με εξαιρετικά επείγουσες υποχρεώσεις που αφορούσαν οικονομικές εκκρεμότητες που άφησε η προηγούμενη διοίκηση» και «υψηλά χρέη που είχε δημιουργήσει η Κοινότητα ύστερα απο μια σειρά λανθασμένων χειρισμών» και τα οποία «δεν είχαν παρουσιαστεί στην παράδοση πού έγινε απο το προηγούμενο Γραφείο».

Ο κ. Κακούρος κατηγορεί το προηγούμενο Γραφείο (πρόεδρος ο κ. Ευθυμίου, συμμετοχή 2 μελών της Δημοκρατικής Συσπείρωσης στο 7μελές όργανο) ότι δημιούργησε χρέη και απέκρυψε στοιχεία. Η κατηγορία για «λανθασμένους χειρισμούς και χρέη» είναι σωστή, αλλά συνειδητά ψευδόμενος ο κ. Κακούρος την αποδίδει σε λάθος πρόσωπα, για να κρύψει τις ευθύνες της δικής του παράταξης. Τι έχει γίνει ακριβώς ;

Ο κ. Λάνγκ-Παπαδιάς, νεοεκλεγείς πρόεδρος το Δεκέμβρη του 2006 με την παράταξη στην οποία ανήκει και ο κ. Κακούρος, είχε προσωπικά υπογράψει, στις αρχές του 2007, ένα συμβόλαιο με μια εταιρεία για ένα μεγάλο φωτοτυπικό μηχάνημα αχρείαστο στην Κοινότητα, συν ένα συμβόλαιο υπηρεσιών, χωρίς απόφαση ούτε του ΔΣ ούτε του τότε Γραφείου. Το κόστος των δύο συμβολαίων ήταν πάνω από 10.000 ευρώ, ποσό υπερβολικό για σύλλογο όπως ο δικός μας. Το ΔΣ της Κοινότητας αποφάσισε τότε να ακυρώσει τα συμβόλαια, όμως ο κ. Λανγκ είχε υπογράψει (κακώς) με τη σημείωση «contrat de 63 mois irrèvocable». Για τους γνωστούς λόγους (μη λειτουργίας της κοινότητας και γενικής αποδιοργάνωσης) o κ. Λάγκ καθαιρέθηκε τον Οκτώβρη του 2007, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία του συλλόγου μας. Το ζήτημα με τα δύο συμβόλαια αναφέρθηκε στις Γ.Σ και τα μέλη της Κοινότητας ενημερώθηκαν και απο τα Δελτία που εκδίδονταν τακτικά το 2008 και 2009. Δεν υπήρξε συνεπώς καμμία απόκρυψη στοιχείων. Το προηγούμενο Δ.Σ αρνήθηκε να πληρώσει το ποσό που απέμενε (περίπου 7.000 ευρώ για μηχάνημα και υπηρεσίες), για συμβόλαια που η Κοινότητα ποτέ δεν αποφάσισε. Και είχε προτείνει ότι αν η εταιρεία δε δεχόταν ένα συμβιβασμό, η εκκρεμότητα έπρεπε να επιλυθεί μεταξύ της εταιρείας και του κ. Λανγκ-Παπαδιά. Η τρίτη εκκρεμότητα (μηχάνημα σφραγίσματος επιστολών της SECAP που επίσης δε χρησίμευε και επίσης επεστράφη από την προηγούμενη διοίκηση) διευθετήθηκε πρόσφατα με συμβιβασμό μικρού κόστους, όπως προτείναμε εδώ και 2 χρόνια.

Η αναφορά του κ. Κακούρου «ξεχνά» τον κ. Λανγκ, διότι απλούστατα ανήκουν στον ίδιο χώρο (συντηρητικό ψηφοδέλτιο υποστηριζόμενο από τη Νέα Δημοκρατία και τους οπαδούς της κ. Μπακογιάννη). Καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί το τωρινό Γραφείο αποκρύπτει την αλήθεια και ερήμην Δ.Σ και Γ.Σ, θέλει να απαλλάξει τον κ. Λανγκ από ενδεχόμενες ενοχλήσεις. Είναι απαράδεκτο όμως να γίνει κάτι τέτοιο με χρήματα του Κοινοτικού ταμείου.

Για έναν πρόεδρο γνωστό πλέον για την εμμονή του στις άχρηστες λεπτομέρειες, αυτή η συμπεριφορά έχει το στόχο της. Η επιλεκτική παράλειψη και η υποκριτική φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο κ. Κακούρος («…δεν έχω την πρόθεση να ασκήσω κριτική για τη δράση του προηγούμενου Γραφείου») έχει μοναδικό σκοπό να δυσφημίσει την απερχόμενη διοίκηση, η οποία όμως – φωτεινή εξαίρεση στα 10 τελευταία χρόνια – παρέλαβε από τον κ. Λανγκ ένα ταμείο μισοπεθαμένο και το παρέδωσε με 21.000 ευρώ στον κ. Κακούρο, 2 χρόνια αργότερα. Οι οικονομικές «εκκρεμότητες» (στην ουσία πρόκειται για διασπάθιση κοινοτικού χρήματος) ήταν προγενέστερες, ήταν της δικής του παράταξης και αυτό προσπαθεί να αποκρύψει. Δυστυχώς η κακοήθεια του κ. Κακούρου δεν πρόκειται να σώσει την Κοινότητα από την ανεπάρκεια και τη φθορά. Εξάλλου στο ΔΣ της 30-11-2010 μάθαμε ότι παραμένει ακόμη η βασική εκκρεμότητα των 7.000 ευρώ (περίπου). Πού λοιπόν καταναλώθηκε η ενέργεια του κ. Κακούρου – εμποδίζοντας τον να ασχοληθεί με τα ουσιαστικά ζητήματα της Κοινότητας – αν όχι στις προσφιλείς του ίντριγκες και στο «κουκούλωμα» ;

Στην αναφορά του κ. Κακούρου για τα λεγόμενα χρέη διαπιστώσαμε και μιά ιδιαίτερη ευαισθησία στη λέξη «εξώδικο». Οπως αυτό που έστειλε ο ίδιος στο ΔΙΚΤΥΟ των 20 ελληνογαλικών συλλόγων για να πεί ότι η συμμετοχή της Κοινότητας ήταν παράνομη, έτσι πραξικοπηματικά και χωρίς απόφαση Συμβουλίου. Οι γραπτές απαντήσεις που πήρε από τα 11 στα 21 μέλη του Δ.Σ τον οδήγησαν στην «επιτόπου μεταβολή», όμως στις συνεδριάσεις του Δ.Σ αρνείται να αποκαλύψει, προς το παρόν, από ποιό ταμείο πληρώνονται αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες. Ενα είναι σίγουρο: τέτοιου είδους μοναχικές πρωτοβουλίες τον αποσπούν από το έργο του και κατά τη γνώμη μας έπρεπε να αναφερθούν στο ΔΕΛΤΙΟ σαν ένα από τα αίτια για την καθυστέρηση της έκδοσής του.

Στο ίδιο Δελτίο διαβάζουμε και μια μπαγιάτικη ανακοίνωση του Γραφείου για τα σχολεία. Με καθυστέρηση 5 μηνών δημοσιοποιείται ένα γράμμα προς το υπουργείο με άσχετες πολυλογίες, ενώ ήδη τα αιτήματα ήταν τότε συγκεκριμένα και πασίγνωστα. Ως γνωστόν η Κυβέρνηση του Μνημονίου (του ΠΑΣΟΚ) με συνεργούς το ΛΑΟΣ και την κ. Μπακογιάννη, εξαπέλυσε επίθεση στους εργαζόμενους υπέρ τραπεζών, βιομηχάνων, παρατρεχάμενων, και συμβούλων… Τα σχολεία της Ελλάδας και πολύ περισσότερο του εξωτερικού, ως τομέας του Δημοσίου, μπήκαν στο στόχαστρο μια και δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες των προστατευόμενων της κυβέρνησης και της «Τρόικας».

Στο τέλος Σεπτέμβρη 2010 ζητήσαμε στο Δ.Σ της Κοινότητας να ψηφιστεί διαμαρτυρία για τη μείωση κατά 35% του αριθμού των εκπαιδευτικών και για την κατάργηση της θέσης του εκπαιδευτικού συμβούλου στο Παρίσι. Η πρότασή μας ήταν πλειοψηφική στο ΔΣ. Ο κ. Κακούρος όμως, με νύχια και δόντια, εμπόδισε την ψηφοφορία και διέλυσε τη συνεδρίαση προφασιζόμενος ανύπαρκτη ένταση. Υποπτευθήκαμε τότε σαφή σύγχυση κοινοτικών και οικογενειακών συμφερόντων, μια που το ελληνικό υπουργείο είχε μόλις ανανεώσει τη διετή σύμβασή της κ. Κακούρου ως ομογενούς εκπαιδευτικού στα ελληνικά σχολεία του Παρισιού. Η σύμβουλος των Βρυξελλών ήρθε (είδε και απήλθε) στο Παρίσι στις 22-10-2010, με έξοδα της Κοινότητας (γιατί) και ανήγγειλε ούτε λίγο ούτε πολύ πως «τι να κάνουμε, κάθε πέρσι και καλύτερα». Πάμε, συνεπώς, για χειρότερα την επόμενη χρονιά. Μήπως πρέπει λοιπόν να είμαστε και ευχαριστημένοι και να σταματήσουμε τις διαμαρτυρίες και τις διεκδικήσεις; Στη συνάντηση αυτή μέλος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης πήρε το λόγο και υπενθύμισε ότι είχε προταθεί στο Δ.Σ. ψήφισμα διαμαρτυρίας και για την κατάργηση της θέσης του συντονιστή εκπαίδευσης, η οποία δυστυχώς δεν συζητήθηκε. Ο προεδρεύων της συζήτησης κ. Κακούρος έσπευσε τότε να καθησυχάσει την εκπρόσωπο των Βρυξελλών : «η Κοινότητα δεν διαμαρτύρεται » … Τα σχόλια περιττεύουν, και η υποψία μας για σύγχυση συμφερόντων ενισχύεται. Απ’αυτή τη συνάντηση βγήκε το συμπέρασμα, ότι το προεδρείο της κοινότητας δε διεκδικεί πλέον τίποτα για τα σχολεία.

Το πρόβλημα όμως παραμένει και πρέπει να λυθεί, ανεξάρτητα απο τη στάση του σημερινού προέδρου της Κοινότητας. Στο σχολείο του BERGSON οι τάξεις έγιναν 11 από 16 που ήταν πέρυσι, ένας ιερέας με πτυχίο θεολογίας ασκεί χρέη φιλολόγου (!), ο αριθμός των μαθητών έχει μειωθεί, και έπεται συνέχεια: αν οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Παιδείας σχηματίσουν την εντύπωση οτι «όλα βαίνουν καλώς στο Παρίσι, τα σχολεία λειτουργούν άνετα και με λιγότερους – και άσχετους με το αντικείμενό τους – εκπαιδευτικούς, χωρίς Συντονιστή και Γραφείο εκπαίδευσης», δεν θα διστάσουν να επιφέρουν μεγαλύτερες περικοπές στα επόμενα χρόνια, που θα οδηγήσουν στο ξεχαρβάλωμα και, σταδιακά, στο κλείσιμο των σχολείων. Η Δημοκρατική Συσπείρωση υποστηρίζει και θα υποστηρίξει κάθε ενέργεια που θα βρίσκεται στην κατεύθυνση και της απρόσκοπτης λειτουργίας των σχολείων μας, αλλά και της ποιοτικής τους βελτίωσης: διεκδικητικές επαφές με τις εδώ αρχές και με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα, παρεμβάσεις μέσα απο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα κόμματα στην Ελληνική Βουλή και ό,τι άλλο κριθεί αποτελεσματικό. Τα πάντα ανατρέπονται αν και εφόσον οι ενδιαφερόμενοι παλεύουν. Την αγωνία για την τύχη του Μνημονίου την αφήνουμε σε μερικά μέλη του Δ.Σ της Κοινότητας που από τυφλό κομματικό καθήκον ή άλλα συμφέροντα έχουν ταχθεί στο στρατόπεδο των προθύμων.

Οι σύμβουλοι της Δημοκρατικής Συσπείρωσης Παρισιού

Γραικός Νίκος , Κατσανάκου Μαγδαληνή, Μπέλλας Ανθίκος, Ντόβας Στέλιος, Σκανδάλη Λόλα, Σπαθής Νίκος, Τράκας Χρήστος

15.12.2010

Πηγή: www.diaspora-grecque.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ