Σε ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι  ερωτώντες βουλευτές του  ΣΥΡΙΖΑ
Ειρήνη Δούρου, Τάσος Κουράκης, Γιώργος Πάντζας και Θεανώ Φωτίου, κάνουν λόγο για διάλυση σχολείων  Ελλήνων ομογενών στη Γερμανία. Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

“Σήμα σοβαρού κινδύνου εκπέμπουν τα σχολεία των ελλήνων ομογενών της Γερμανίας. Μαθητές και γονείς βρίσκονται σε αναβρασμό λόγω των τεράστιων προβλημάτων και ελλείψεων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία σε καθηγητές και βιβλία, ε βαθμό που να καθίσταται άκρως προβληματική η λειτουργία τους.
Μπορεί η σχολική χρονιά να ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου, ωστόσο ακόμη υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε καθηγητές, ενώ τα βιβλία εστάλησαν με μεγάλη καθυστέρηση μόλις το Νοέμβριο κι ενώ πολλοί μαθητές είχαν αναγκαστεί να τα αγοράσουν από την Ελλάδα.

Την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου οι μαθητές όλων των ελληνικών Λυκείων της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, συγκεντρώθηκαν έξω από το Ελληνικό Προξενείο στο Ντίσελντορφ για να διαδηλώσουν σχετικά με τα σοβαρά αυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Βρέθηκαν αντιμέτωποι με μεγάλη αστυνομική παρουσία, με δέκα περίπου περιπολικά καθώς και την απροθυμία του Συντονιστή Εκπαίδευσης, κ. Γ. Βαρβάτη να ακούσει τα αιτήματα των μαθητών. Κάτι που έγινε τελικά, όταν, ύστερα από διαπραγματεύσεις τριών (!) ωρών, συναντήθηκε με δέκα εκπροσώπους όλων των σχολείων, επί δύο ώρες. Στη διάρκεια της συνάντησης οι μαθητές, κι ενώ εκ μέρους του κ. Βαρβάτη επαναλαμβάνονταν αόριστες απαντήσεις, ζήτησαν να επικοινωνήσουν με το Υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα με την Ειδική Γραμματέα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, την κα Λινού – επικοινωνία που δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί.

Ωστόσο τα προβλήματα διογκώνονται, προκαλώντας και τις ανάλογες αλυσιδωτές αντιδράσεις (π.χ. καταλήψεις από τους μαθητές του λυκείου στο Μόναχο και σε άλλες πόλεις). Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, γονείς και μαθητές των ελληνικών σχολείων στη Γερμανία καταγγέλλουν ότι έχουν μεν σχολεία αλλά δεν έχουν εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα η εκπαιδευτική διαδικασία είτε να γίνεται μετ’ εμποδίων είτε απλά να ακυρώνεται στην πράξη. Έτσι, για παράδειγμα, μαθητές της Α’ Λυκείου κάνουν μόνο Γυμναστική και Γερμανικά ή μαθητές της Γ’ Λυκείου δεν κάνουν καθόλου μαθήματα γενικής κατεύθυνσης.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2012 η κα Λινού επισκέφθηκε το υπό κατάληψη Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο στο Ντίσελντορφ, και, ύστερα από φορτισμένη κατά διαστήματα δίωρη συζήτηση, δεσμεύθηκε έναντι γονέων και μαθητών για άμεση – εντός 10 ημερών – στελέχωση των σχολείων με καθηγητές.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:
•    Πώς σκοπεύει να αποτρέψει τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των ελληνικών σχολείων στη Γερμανία;
•    Τι εγγυήσεις μπορεί να δώσει ώστε οι υποσχέσεις που έδωσε σε γονείς και μαθητές η κα Λινού, να υλοποιηθούν;
•    Πώς θα αποτρέψει περιπτώσεις όπως αυτή του απολυτηρίου του ελληνικού Λυκείου στη Γερμανία που αναγνωρίζεται στη Βαυαρία ως απολυτήριο… Δημοτικού;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ειρήνη Δούρου

Τάσος Κουράκης
 
Γιώργος Πάντζας
 
Θεανώ Φωτίου
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ