Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση διοργανώνει μαθητικό διαγωνισμό παιδικής και νεανικής δημιουργίας ερασιτεχνικών videos, με θέμα: «ΚΑΛΗΜΕΡΑ-Μια μέρα στην πόλη σου- H Ελλάδα κι εσύ» για ομογενείς αλλά και αλλοδαπούς.

Οι ομογενείς μαθητές αλλά και οι αλλοδαποί που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ιστορία καλούνται να δημιουργήσουν τις δικές τους μικρού μήκους – διάρκειας έως 7 λεπτών-  οπτικοακουστικές παραγωγές (videos) στις οποίες θα προβάλλουν την πόλη όπου ζουν, το σχολείο τους, την οικογένεια τους αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν τη σχέση τους με την Ελλάδα.

Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει σε επαφή όλα τα ελληνόπουλα του εξωτερικού με το μητροπολιτικό κέντρο αλλά και να ξεκινήσει μία αμφίδρομη σχέση με τον απανταχού Ελληνισμό.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές της  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που σπουδάζουν σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού,  σε  ιδιωτικά σχολεία τα οποία λειτουργούν υπό την αιγίδα της Εκκλησίας, σε CharterSchools ή  σε σχολικές μονάδες στις οποίες με ιδιωτική πρωτοβουλία και χρηματοδότηση λειτουργούν τμήματα  ελληνικής γλώσσας και παιδείας. Επιπλέον, σε μαθητές ομογενειακών δίγλωσσων σχολείων που λειτουργούν βάσει Διεθνών Συνθηκών καθώς και σε μαθητές σχολείων της Κάτω Ιταλίας που μιλούν την  διάλεκτο «γκρίκο».

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο κατηγορίες. Στις μικρού μήκους οπτικοακουστικές παραγωγές (videos)  που θα ετοιμάσουν και θα αποστείλουν μαθητές από 6 έως 12 ετών και σε αυτές που θα ετοιμάσουν και θα αποστείλουν  παιδιά και νέους  ηλικίας από 12 έως 18 χρόνων.

Οι αιτήσεις συμμετοχής και η ανάρτηση των videos θα γίνεται από τις 10 Μαρτίου έως τις 30 Μαΐου 2014 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης www.i-create.gr. Στην ίδια πλατφόρμα παρέχονται  οι όροι του διαγωνισμού καθώς και  αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε διαγωνιζόμενος.  

 Τα videos  θα αξιολογηθούν  από επιτροπή, η οποία απαρτίζεται  από εκπαιδευτικούς και από προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και της δημοσιογραφίας αλλά και από όσους επισκεφθούν την ιστοσελίδα, οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα μιας ψήφου.

Τα βασικά κριτήρια της αξιολόγησης είναι η καλή χρήση των οπτικοακουστικών μέσων, η πρωτοτυπία, η αρτιότητα προσέγγισης του θέματος και η προώθηση της επικοινωνίας μεταξύ των νέων. Τα  δημοφιλέστερα videos θα αναδειχθούν κατά 30% από την ψηφοφορία του κοινού και κατά 70% από την ψηφοφορία της ειδικής  επιτροπής.

Σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα απονείμει  αναμνηστικά για την συμμετοχής τους. Τα σχολεία με τις περισσότερες αναλογικά συμμετοχές μαθητών τους στο διαγωνισμό θα λάβουν ειδική διάκριση.

 Τα videos που θα διακριθούν θα προβληθούν από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση και  θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική της πλατφόρμα. Επίσης, θα προβληθούν σε ειδικό τμήμα του «14ου Φεστιβάλ ΟΛΥΜΠΙAΣ για Παιδιά και Νέους», στην  Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «CameraZizanio».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ