Χιλιάδες άνθρωποι στη Γερμανία κατέβηκαν στους δρόμους λόγω της σύρραξης Ισραήλ-Παλαιστινίων. Χωρίς σοβαρά επεισόδια οι περισσότερες διαδηλώσεις, με εξαίρεση το Βερολίνο.Με αφορμή την ετήσια «Ημέρα της Νάκμπα» (καταστροφή) χιλιάδες άτομα συμμετείχαν το Σάββατο σε πολλές γερμανικές πόλεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων και κατά του Ισραήλ.Στο επίκεντρο των διαμαρτυριών ήταν η έξαρση της βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιουςστη Λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη και εντός του Ισραήλ.

Οι διαδηλωτές είχαν παλαιστινιακές σημαίες και πανό με συνθήματα όπως «Ελευθερία για την Παλαιστίνη» και «Σταματήστε τη γενοκτονία». Στην πλειοψηφία τους ήταν Άραβες, κυρίως Παλαιστίνιοι. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν, αν και με λιγότερη συμμετοχή, διαδηλώσεις αλληλεγγύης με το Ισραήλ.

Έκτροπα στο Βερολίνο

Στο Βερολίνο η αστυνομία διέλυσε το απόγευμα πορεία διαμαρτυρίας 3.500 ανθρώπων επειδή δεν τηρούνταν oι αποστάσεις ασφαλείας. Στη συνέχεια διαδηλωτές έριχναν στους αστυνομικούς πέτρες, μπουκάλια και βεγγαλικά αλλά και στρέφονταν εναντίον τους. Κατόπιν αυτού η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού και προέβη σε συλλήψεις. Τα συνθήματα που επικράτησαν ήταν «Γυναικοκτόνε Ισραήλ», «Free Palestine» αλλά και «Μια ελεύθερη Παλαιστίνη από τον Ιορδάνη ως τη Μεσόγειο», που επί της ουσίας σημαίνει την εξαφάνιση του Κράτους του Ισραήλ. Δύο άλλες διαδηλώσεις στο Βερολίνο ενάντια στην πολιτική που ακολουθεί η ισραηλινή κυβέρνηση πραγματοποιήθηκαν ειρηνικά.

Χωρίς επεισόδια διεξήχθη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Κολωνία με τη συμμετοχή περίπου 800 ανθρώπων. Με πρωτοβουλία των διοργανωτών διαλύθηκε πρόωρα, επειδή συμμετείχαν τα διπλάσια άτομα απ’ ό,τι αναμενόταν και δεν ήταν δυνατό στον χώρο της εκδήλωσης να τηρηθεί η κοινωνική απόσταση. Σε αυτή την εκδήλωση κυριάρχησαν τα συνθήματα «Ελευθερία για την Παλαιστίνη», «Τέρμα στη γενοκτονία» αλλά και «Ενάντια σε σιωνιστές – όχι ενάντια σε Εβραίους». Χωρίς ιδιαίτερα επεισόδια κύλισε και πορεία στο Αννόβερο. Οι 800 περίπου διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Ισραήλ και ζητούσαν «Τέρμα στην καταπίεση του Παλαιστινιακού Λαού». Ένταση επικράτησε στην πορεία διαμαρτυρίας στη Στουτγάρδη. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαδηλωτές αυτής της πορείας συγκρούστηκαν με άλλους που συμμετείχαν σε διαδήλωση υποστηρικτών του Ισραήλ. Τελικά η αστυνομία κατάφερε να τους χωρίσει.

Δικαστήριο αναγνωρίζει συνταγματικό δικαίωμα

Στη δε Φρανκφούρτη συμμετείχαν σύμφωνα με την αστυνομία περίπου 2.500 άτομα σε πορεία που στρεφόταν κατά του Ισραήλ. Προηγουμένως δικαστήριο είχε άρει την απόφαση του δήμου της πόλης να απαγορεύσει αυτή τη διαδήλωση επειδή φοβόταν έκτροπα και πιθανώς να είχε αντισημιτικό χαρακτήρα.

Όπως αιτιολόγησαν οι δικαστές, το «δικαίωμα του συνέρχεσθαι» είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Η απαγόρευση μιας συγκέντρωσης είναι πάντα το τελευταίο μέσο. Προτού εφαρμοστεί, θα πρέπει προηγούμενως να έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα, για παράδειγμα η επιβολή όρων. Η παραβίαση όρων που είχε θέσει η αστυνομία ήταν και ο λόγος που τη διέλυσε πρόωρα.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ