Φιλοπαλαιστινιακές πορείες διαμαρτυρίας σε πολλές γερμανικές πόλεις. Κυβέρνηση αλλά και ισλαμικές οργανώσεις καταδικάζουν αντισημιτικά συνθήματα.Με αφορμή την ετήσια «Ημέρα της Νάκμπα» (καταστροφή) που θυμίζει τη φυγή και εκδίωξη εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από την πατρίδα τους, πραγματοποιούνται σήμερα σε ολόκληρη τη Γερμανία διαδηλώσεις. Μόνο στο Βερολίνο έχουν ανακοινωθεί για το απόγευμα τρεις πορείες διαμαρτυρίας. Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής όπως η τήρηση αποστάσεων, προστασία και η χρήση μάσκας. Εκτός αυτού θα παρεμβαίνει και στην περίπτωση που διαδηλωτές φωνάζουν αντισημιτικά συνθήματα ή αν θα καίγονται ισραηλινές σημαίες.

Καταδικάζουν τον αντισημιτισμό

Κεντρική αιτία σε αυτών των διαδηλώσεων διαδραματίζει η κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή. Σε φιλοπαλαιστινιακές διαμαρτυρίες των προηγούμενων ημερών καιγόντουσαν ισραηλινές σημαίες και ακούγονταν συνθήματα όχι μόνο κατά του Ισραήλ αλλά και κατά των Εβραίων. Σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο διαδηλωτές στο Γκελσενκίρχεν τη Τετάρτη φώναζαν συνθήματα όπως «κ…οεβραίοι».Τα περιστατικά καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Όπως δήλωσε, ο καθένας έχει στη Γερμανία το δικαίωμα να διαδηλώνει ειρηνικά ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ. Συνιστά όμως κατάχρηση του δικαιώματος διαδήλωσης όποιος το εκμεταλλεύεται για να εκφράσει το μίσος του κατά των Εβραίων. «Αντισημιτικές εκδηλώσεις δεν θα ανεχθεί η Δημοκρατία μας», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ.

Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταινμάϊερ, η καγκελάριος Μέρκελ αλλά και πολιτικοί διάφορων κομμάτων όπως η συνπρόεδρος των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ που μαζί με μέλη της γερμανικής κυβέρνησης παραβρέθηκε χθες το βράδυ σε θεία λειτουργία σε συναγωγή του Βερολίνου. Αντιεβραϊκά συνθήματα και επιθέσεις σε συναγωγές καταδίκασαν και ισλαμικές οργανώσεων. Όπως ενδεικτικά δήλωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Μουσουλμάνων Γερμανίας, Αϊμάν Μαζίεκ, «όποιος ισχυρίζεται ότι ασκεί κριτική στο Ισραήλ με το να επιτίθεται σε συναγωγές και Εβραίους, επιτίθεται σε όλους μας.»

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ