Στο Μπαϊρόιτ με το Φεστιβάλ Βάγκνερ άρχισαν και φέτος οι διακοπές της Άνγκελα Μέρκελ. Δημοφιλείς προορισμοί για πολλούς Γερμανούς πολιτικούς: Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, αλλά και η ίδια η Γερμανία.Για μία ακόμη φορά η Άνγκελα Μέρκελ αρχίζει τις θερινές διακοπές της από το Φεστιβάλ Ρίχαρντ Βάγκνερ στο Μπαϊρόιτ της Βαυαρίας. Η καγκελάριος παραβρέθηκε σε μία πρωτοποριακή διασκευή της φημισμένης όπερας “Τάνχοϋζερ”, με την υπογραφή του νέου σκηνοθέτη Τομπίας Κράτσερ. Φέτος δεν έδωσε το παρών ο σύζυγός της Γιόαχιμ Ζάουερ. Την καγκελάριο συνόδευσαν στο κόκκινο χαλί του φεστιβάλ ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ με τη σύζυγό του. Παρά την αποπνικτική ζέση εν μέσω κάυσωνα οι υψηλοί προσκεκλημένοι σεβάστηκαν το άτυπο πρωτόκολλο του Μπαϊρόιτ, που προβλέπει βραδυνό φόρεμα για τις κυρίες και σμόκιν ή τουλάχιστον κουστούμι για τους κυρίους.

Ο ίδιος Τομπίας Κράτσερ δεν σεβάστηκε την παράδοση του Βάγκνερ. Ή μήπως τη σεβάστηκε ακριβώς επειδή ανέδειξε τη διαχρόνικότητά της μέσω της πρωτοποριακής σκηνοθεσίας; Οι απόψεις διίστανται. Πάντως πολλοί επώνυμοι που βρέθηκαν στο Μπαϊρόιτ δήλωσαν ενθουσιασμένοι, βλέποντας πράγματα αδιανόητα για την παραδοσιακή εκδοχή του “Τάνχοϋζερ”: Την Αφροδίτη να εισβάλει στη σκηνή με βανάκι Σιτροέν του μεσοπολέμου και μακιγιάζ εμπνευσμένο από τις Πούσι Ράιοτ, έναν νάνο τυμπανιστή να αντικαθιστά το πολυπληθές μπαλέτο, τους συντελεστές να βγαίνουν στον κήπο για να αυτοσχεδιάσουν στο πρώτο διάλειμμα. “Ήταν ένα συγκινητικό απόγευμα”, δήλωσε μετά την παράσταση η Άνγκελα Μέρκελ.

Οικογενειακά δράματα στην οικογένεια Βάγκνερ

Η Καταρίνα Βάγκνερ, επικεφαλής του φεστιβάλ και δισέγγονη του μεγάλου συνθέτη, φάνηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένη: “Σπάνια έχω ζήσει βραδιές με τόσο θετική ενέργεια και συναισθηματική φόρτιση”, δήλωσε χαρακτηριστικά. “Από την πρώτη πρόβα στη σκηνή συνειδητοποίησα ότι θα είναι μία ξεχωριστή παράσταση”. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η διεύθυνση του φεστιβάλ, αλλά και η προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη του θρυλικού Ρίχαρντ Βάγκνερ είχε προκαλέσει ενδοοικογενειακές έριδες. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν δίστασε να σχολιάσει τη δυναμική παρουσία της Καταρίνα Βάγκνερ, λέγοντας ότι είχε επωμιστεί μία βαριά κληρονομιά αλλά “πολλές φορές τόλμησε και τελικά κατάφερε να κρατήσει την οικογένεια στον χώρο του φεστιβάλ”.

Πρός Νότο …κατηφορίζουν οι Γερμανοί πολιτικοί

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν η Άνγκελα Μέρκελ θα κάνει και φέτος- όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια- διακοπές στη βόρεια Ιταλία. Πάντως η Ιταλία αποτελεί σταθερή επιλογή για τους Γερμανούς πολιτικούς. Στις Δολομιτικές Άλπεις για πεζοπορία βρίσκεται ήδη ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ. Είχε προηγηθεί ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Η υπουργός Γεωργίας Γιούλια Κλέκνερ αναμένεται στη λίμνη Κόμο με την οικογένειά της “για να απολαύσει τη φύση και να συναντήσει φίλους”, όπως λέει. Ο Σεμπάστιαν Τσάγια, ανερχόμενο στέλεχος των Φιλελευθέρων, επιλέγει Αυστρία και την περιοχή του Πιεμόντε στη Βόρεια Ιταλία. Ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ θα προτιμήσει τη Γαλλία. Εξαίρεση αποτελεί η δημοφιλής πολιτικός των Πρασίνων Καταρίνα Σούλτσε, που επιλέγει για μία ακόμη φορά τον δροσερό Βορρά και, όπως λέει στους δημοσιογράφους, ετοιμάζει “περιοδεία σε Δανία, Νορβηγία και Σουηδία με όλη την οικογένεια”.

Την Κρήτη επιλέγει για το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών της η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Φρανσίσκα Γκίφεϊ, αφού προηγουμένως κάνει τα πρώτα μπάνια στη Βαλτική Θάλασσα. Ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μπερντ Ζίμπλερ λέει ότι “θα χαλαρώσει σε κάποιο νησί στη Μεσόγειο”, αλλά δεν αποκαλύπτει πού ακριβώς. Φυσικά πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν να κάνουν διακοπές στη Γερμανία, είτε στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, είτε στη Βαλτική Θάλασσα, που προσφέρεται για μπάνια, πεζοπορία και περιπάτους σε γραφικές πολιτείες και ψαροχώρια.

DPA, ΒR, Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ