Το Παρίσι είναι εξοργισμένο με τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος καλεί δημοσίως τη Γαλλία να πάρει πίσω πρόσφυγες. Μετά το Brexit ωστόσο δεν υπάρχει νομική βάση για αυτό.Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι οργισμένος με τις μεθόδους του Βρετανού συναδέλφου του. Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δημοσίευσε επιστολή στο Twitter καλώντας τη γαλλική κυβέρνηση να πάρει πίσω τους πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Παρίσι αισθάνθηκε εξαπατημένο και στη συνέχεια ακύρωσε συνάντηση με τη Βρετανή υπουργό Εσωτερικών Πίτρι Πατέλ που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή στο Καλαί με υπουργούς από γειτονικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Μπόρις Τζόνσον, μετά τις συνήθεις ευγένειες και τα συγκινητικά λόγια για την τραγωδία και τους θανάτους προσφύγων την περασμένη Τετάρτη στη Μάγχη, έγραψε στον Γάλλο συνάδελφό του: «Αν απομακρυνθούν γρήγορα όσοι έφτασαν στη χώρα μας, το κίνητρο άλλων να εναποθέσουν τη μοίρα τους στα χέρια των διακινητών θα μειωνόταν σαφώς». Επιπλέον, αφού η ΕΕ έχει ήδη συμφωνίες επανεισδοχής με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, ελπίζει ότι μια τέτοια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί και με τη Μεγάλη Βρετανία.

Τελεσίγραφο Τζόνσον

Στην ίδια επιστολή, ο Τζόνσον κάλεσε σε τόνο τελεσιγράφου τη γαλλική πλευρά να δημιουργήσει κοινές εναέριες και θαλάσσιες περιπολίες με τη γαλλική χωροφυλακή και τη βρετανική συνοριοφυλακή, είτε υπό κοινή διοίκηση είτε με την αποστολή ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας. Μετά τον τόνο αυτής της επιστολής όμως τίποτα απολύτως δεν θα γίνει μεταξύ των δύο πλευρών προς το παρόν.

Βρετανοί σχολιαστές υπενθυμίζουν ότι μετά το Brexit η υποχρέωση των άλλων μελών της ΕΕ να παίρνουν πίσω πρόσφυγες δεν ισχύει πια. «Η Βρετανία είχε το δικαίωμα να στέλνει αιτούντες άσυλο πίσω σε άλλες χώρες της ΕΕ, όταν ήταν ακόμη χώρα-μέλος. Μετά ο Μπόρις Τζόνσον πάλεψε για να ανακτήσει τον έλεγχο», έγραψε η ανταποκρίτρια της Guardian, Τζένιφερ Ράνκιν. Στο ραδιόφωνο LBC ο γνωστός παρουσιαστής Τζέιμς Ο Μπράιαν δήλωσε: «Αν κάνουμε λιγότερα από τους συμμάχους μας, δεν μπορούμε να τους ζητάμε να κρατήσουν τους ανθρώπους μακριά από τη χώρα μας. Είναι απλώς κακή πολιτική».

Οι επικριτές της κυβέρνησης Τζόνσον θεωρούν την ανοιχτή επιστολή ως σκόπιμη πρόκληση με στόχο να κλιμακωθεί περαιτέρω η διαμάχη με τη Γαλλία.

Η έκπληξη της Γαλλίας

«Είμαι έκπληκτος με αυτές τις μεθόδους, δεν είναι σοβαρές», είπε ο Μακρόν. Από την άλλη, πρότεινε στον Βρετανό Πρωθυπουργό να επικοινωνήσει μαζί του μέσω των συνηθισμένων διπλωματικών οδών για να αποτραπούν νέες τραγωδίες κατά τη διέλευση των προσφύγων.

Η κυβέρνηση στο Παρίσι είναι οργισμένη επειδή η επιστολή από το Λονδίνο αμφισβητεί τη γαλλική κυριαρχία και μεταθέτει την ευθύνη για την κατάσταση σε αυτήν. Η συντηρητική βρετανική εφημερίδα Daily Express είχε τίτλο την Παρασκευή: «Βρετανοί στρατιώτες σε περιπολία στις γαλλικές ακτές». Το Μέγαρο των Ηλυσίων είχε δηλώσει προηγουμένως ότι και οι δύο χώρες μοιράζονται την ευθύνη για το προσφυγικό και ότι αναμένεται από το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεργαστεί και ότι «η τραγωδία δεν θα αξιοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς».

Η σχέση των δύο πλευρών είναι τεταμένη εδώ και μήνες. Ο Μπόρις Τζόνσον δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό λόγω ποικίλων εσωτερικών πολιτικών θεμάτων και μη επιτυχημένων εμφανίσεών του. Για τον Πρόεδρο Μακρόν, η προεκλογική εκστρατεία θα ξεκινήσει ανεπίσημα πριν από τον Απρίλιο-Μάιο του 2022. Οι πολιτικοί υπολογισμοί παίζουν ρόλο και στις δύο πλευρές και καθιστούν ολοένα και πιο απίθανες πρακτικές λύσεις σε κοινά προβλήματα.

Μπάρμπαρα Βέζελ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ