Μέχρι αυτή την ώρα η ιταλική κυβέρνηση ούτε επιβεβαιώνει, αλλά ούτε διαψεύδει τους ισχυρισμούς του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για διμερείς επαφές με στόχο τη πραγματοποίηση γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Λιβύης.Αίσθηση προκαλούν δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βάζει στο κάδρο της συμφωνίας με τη Λιβύη και των επιδιωκόμενων γεωτρήσεων και την Ιταλία. Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο η Άγκυρα έχει επαφές με τη Ρώμη για πραγματοποίηση γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Λιβύης. Μέχρι αυτή την ώρα πάντως η ιταλική κυβέρνηση ούτε επιβεβαιώνει, αλλά ούτε διαψεύδει. Από την άλλη πλευρά όμως είναι σαφές, όμως, ότι η Ρώμη, στην προσπάθειά της να αποδειχθεί ρυθμιστικός παράγοντας στην Λιβύη, έχει συνεχείς επαφές με την τουρκική πολιτική ηγεσία.

Η Ιταλία ετοιμάζεται να αυξήσει τις εμπορικές συναλλαγές της με την Τουρκία, με την δημιουργία, στο άμεσο μέλλον, ενός μόνιμου επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ των δυο χωρών. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Βερολίνου είχε διμερή συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, στο τέλος της οποίας υπογράμμισε την καθοριστική σημασία της συνεργασίας με την Άγκυρα.

Ρόλο ρυθμιστή διεκδικεί η Ρώμη

Παρά το ότι η Ιταλία αρχικά καταδίκασε την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ο Ντι Μάιο αρνήθηκε να υπογράψει τα τελικά συμπεράσματα της συνάντησης του Καΐρου, με τους ομολόγους του Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου και Κύπρου. Η Ρώμη, ουσιαστικά, προσπαθεί να εξασφαλίσει άμεση, συνεχή επικοινωνία τόσο με την Μόσχα, όσο και με την Άγκυρα, για να παίξει και βασικό ρόλο στην λιβυκή κρίση.

Προς το παρόν, όμως, δεν πέτυχε κάτι το σημαντικό: η τριμερής συνεργασία Ιταλίας, Ρωσίας και Τουρκίας για το λιβυκό, την οποία επιθυμεί η κυβέρνηση Κόντε, μέχρι τώρα δεν έχει ούτε καν ξεκινήσει. Η δε προσπάθεια να οργανωθεί η επόμενη συνάντηση για την Λιβύη, στην ιταλική πρωτεύουσα, έχει ναυαγήσει

Πολλοί σχολιαστές, στην φάση αυτή, κατηγορούν τον 30χρονο Ντι Μάιο, για έλλειψη εμπειρίας και στρατηγικής. Και τα ΜΜΕ του ομίλου Μπερλουσκόνι, ζητούν από την κυβέρνηση της Ρώμης να απομακρυνθούν από την Τουρκία, διότι θεωρεί την διαφαινόμενη προσέγγιση με την Άγκυρα, επιζήμια για τα ιταλικά εθνικά συμφέροντα. Πολλά θα εξαρτηθούν και από το μέλλον της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, το οποίο, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, μοιάζει αβέβαιο.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ