Η άρχη μιας δημιουργικής εκδοτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Κορέας.

Την 12η Ιουλίου έγινε Διεθνές Λογοτεχνικό Συμπόσιο στην αίθουσα ΔΑΙΔΑΛΟΣ του Ελληνοβρετανικού Κολλεγίου. Η συνάντηση ήταν ολοήμερη και κατά την διάρκειά της μίλησαν δεκατέσσερις Κορεάτες, μία Βουλγάρα και επτά Έλληνες λογοτέχνες για το έργο τους.

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Οργανισμός μας σε συνεργασία με την Εταιρεία Λογοτεχνικής Δημιουργικής Γραφής Κορέας και τον Σύνδεσμο Ελληνο-Κορεατικής Φιλίας με την πολύτιμη οργανωτική υποστήριξη του Ελληνοβρετανικού Κολλεγίου και ιδιαίτερα του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας «Μέγας Αλέξανδρος», το οποίο είναι τμήμα του.

Σημαντική ήταν η υποστήριξη στην οργάνωση της συναντήσεως από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Η Εταιρεία Λογοτεχνικής Δημιουργικής Γραφής Κορέας οργανώνει κάθε χρόνο μια Διεθνή Λογοτεχνική Συνάντηση για την παρουσίαση της λογοτεχνικής παραγωγής των μελών της και την συνάντησή τους με λογοτέχνες άλλων χωρών.

Φέτος με την αφορμή των 50 χρόνων από την εγκατάσταση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Κορέας η συνάντηση έγινε στην Αθήνα και χορηγός της μεταξύ άλλων ήταν και η Πρεσβεία της Κορέας στην Ελλάδα.

Κατά την συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία σε Έλληνες και Κορεάτες εκδότες να μιλήσουν με Κορεάτες και Έλληνες συγγραφείς και με το προεδρείο της Ένωσης Κορεατών Συγγραφέων και να δημιουργήσουν ευκαιρίες συνεργασίας. Σημαντική ήταν η παρουσίαση της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής από τον κο Σωκράτη Καμπουρόπουλο, εκπρόσωπο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Αξίζει να δώσουμε δύο ακόμη ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Η πρώτη είναι ότι στην Κορέα λειτουργεί Τμήμα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών Hankuk (Hankuk University of Foreign Studies) υπό τον καθηγητή κο Άγγελο Γιου (Jaewon Yu) και με την αποσπασμένη από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας φιλόλογο καθηγήτρια Δρ. Αργυρώ Κασωτάκη-Γατοπούλου. Σημειώνουμε ότι την πρωτοβουλία για την οργάνωση του Συνεδρίου και την συνεργασία μαζί μας είχαν οι ανωτέρω δύο Καθηγητές του Πανεπιστημίου.

Η δεύτερη είναι ότι έχουν ήδη μεταφραστεί στα κορεατικά περίπου 150 ελληνικά βιβλία ενώ από τα κορεατικά μόνον ένα.

Την συνάντηση παρακολούθησαν περισσότεροι από 150 σύνεδροι.

Διαβάστε και τον χαιρετισμό του Κ. Καρκανιά, Προέδρου του Οργανισμού μας και του Ελληνοβρετανικού Κολλεγίου.

Πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν : Από τον Οργανισμό για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (τηλ. 210 7718077, odeg@otenet.gr , www.odeg.gr) ή από το Ελληνοβρετανικό Κολλέγιο (τηλ. 210 8217710, info@bhc.gr, www.ellinovretaniko.gr).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ