Τι Κρίμα!

Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι ο Πάτροκλος Σταύρου, Κύπριος υπήκοος, θετός υιός της Ελένης Καζαντζάκη και ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου «Εκδόσεις Καζαντζάκη», αναχώρησε οριστικά από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην πατρίδα του.

Πριν από την αναχώρησή του, φρόντισε για τη διαδοχή του στις «Εκδόσεις Καζαντζάκη», αναθέτοντας τα καθήκοντα του γενικού διευθυντού στον γαμπρό του, σύζυγο της κόρης του. Αλλά ο νέος επικεφαλής των εκδόσεων, ο οποίος είναι εκπαιδευτής καταδύσεων, και μάλιστα παραδίδει μαθήματα καταδύσεων στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Indianapolis στην Αθήνα, δεν γνωρίζουμε αν είναι ο καταλληλότερος γι’ αυτή τη θέση, αφού, επίσης, δεν γνωρίζουμε να έχει κάποια σχέση με τη λογοτεχνία και τα βιβλία, και ειδικά με το τεράστιο και πολύπλοκο έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Είναι η τελευταία από μια σειρά πράξεων του Πάτροκλου Σταύρου που στρέφονται άμεσα κατά του έργου του μεγάλου Κρητικού. Μετά την αστοργία που, κατά τη γνώμη μας, επέδειξε από την αρχή έναντι αυτού του έργου, παραμελώντας κατά τρόπο προκλητικό, όπως έχουν διαπιστώσει επανειλημμένα επιφανείς πανεπιστημιακοί και άλλοι ειδικοί, τις εκδόσεις στα ελληνικά αλλά και τις μεταφράσεις σε ξένες γλώσσες των βιβλίων αυτού του γίγαντα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, παραδίδει τώρα το έργο στα χέρια ενός προσώπου που δεν γνωρίζουμε να έχει καμία σχέση με τις ανάγκες εξυπηρέτησής του. Είναι κρίμα!

Φρονούμε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται η άμεση κινητοποίηση όλων όσοι αγαπούν το έργο αυτό, που δόξασε την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια για πάντα η σωτηρία του.

Γεώργιος Στασινάκης

Προέδρος
Πρεσβυτής Ελληνισμού

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ