Μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ θα μιλήσει σε Τούρκους της Γερμανίας για το τουρκικό δημοψήφισμα. Πολλοί εκτιμούν ότι Άγκυρα θέλει να πολώσει και στη Γερμανία.Με αφορμή τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ θα βρεθεί το Σάββατο στη Γερμανία. Αν και θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει κατ΄ιδίαν με την Άγκελα Μέρκελ στο Μόναχο, δεν θα αρκεστεί μόνο σε αυτό. Μετά τη συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο πρόκειται να μιλήσει σε χιλιάδες Τούρκους της Γερμανίας στο γήπεδο του Ομπερχάουζεν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Bεστφαλίας.

Παρουσιάζεται σαν πρωτοβουλία ιδιωτών αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, την εκδήλωση υποστηρίζει η τουρκική κυβέρνηση. Μια αμφιλεγόμενη κίνηση, η οποία διαβάζεται από πολλούς σε ένα πρώτο επίπεδο σαν μια προπαγανδιστική προσπάθεια εκτός τουρκικών συνόρων για να διαφημιστεί το επικείμενο τουρκικό δημοψήφισμα. Σε ένα δεύτερο επίπεδο αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια πόλωσης των Τούρκων της Γερμανίας ενόψει και των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών.

Η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στη Γερμανία έρχεται λίγο μετά την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Τουρκία, κατά την οποία η γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε ευθαρσώς τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν αλλά και τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ να σεβαστούν απαρέγκλιτα τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα τους. Η επίσκεψη Γιλντιρίμ έρχεται επίσης σε μια περίοδο όπου οι γερμανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη φάση. Τις προηγούμενες μέρες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες της Τουρκίας επιτέθηκαν στη καγκελάριο Μέρκελ. Η εφημερίδα «Yeni Akit» βγήκε μάλιστα την Παρασκευή με πρωτοσέλιδο ένα φωτομοντάζ, στο οποίο η Άγκελα Μέρκελ ήταν ντυμένη με ναζιστική στολή.

Μια εκδήλωση που πολώνει το κλίμα στις διμερείς σχέσεις

Επίσημα λέγεται ότι αντικείμενο της εκδήλωσης στο Ομπερχάουζεν θα είναι μια συζήτηση με Τούρκους πολίτες που ζουν στη Γερμανία και έχουν δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία για το δημοψήφισμα του Απριλίου, και ειδικότερα η μετατροπή του πολιτεύματος από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό. Ωστόσο η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και χρονικής συγκυρίας για την ομιλία Γιλντιρίμ δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαία. Πριν λίγες μέρες η γερμανική αστυνομία έκανε εφόδους σε κατοικίας θρησκευτικών λειτουργών της τουρκικής μουσουλμανικής οργάνωσης Ditib που δραστηριοποιείται στη Γερμανία με την κατηγορία της κατασκοπίας σε βάρος φερόμενων υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ως γνωστόν ο Γκιουλέν είναι «persona non grata» στην Τουρκία και έχει στοχοποιηθεί ευθέως από την κυβέρνηση Ερντογάν για υποκίνηση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Η υπόθεση των συλλήψεων έξι ιμάμηδων στη Γερμανία τις τελευταίες μέρες έχει προκαλέσει πάντως σάλο στην Τουρκία. Πολλοί εκτιμούν ότι η παρουσία του Γιλντιρίμ θα ρίξει λάδι στη φωτιά, προκαλώντας πόλωση εντός των τουρκικών κοινοτήτων της Γερμανίας.

Οι αντιδράσεις πάντως Γερμανών βουλευτών τουρκικής και κουρδικής καταγωγής είναι έντονες. Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ χαρακτήρισε «φάρσα» την πρωτοβουλία Γιλντιρίμ επί γερμανικού εδάφους, τονίζοντας ότι εάν επιτρέπεται στον Γιλντιρίμ να κάνει εκτός των συνόρων προεκλογικό αγώνα για την κατάργηση της δημοκρατίας στην Τουρκία, θα πρέπει να επιτραπεί και στον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς να κάνει αντίστοιχη καμπάνια υπέρ της δημοκρατίας. Από την πλευρά της η βουλευτής της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκλεγκέν, κουρδικής καταγωγής, δήλωσε στην BILD ότι η ομιλία του Γιλντιρίμ θα πρέπει να απαγορευθεί, λέγοντας ότι αποτελεί προϊόν της τουρκικής κυβερνητικής προπαγάνδας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ είπε, τέλος, ότι σε καμία περίπτωση η εκδήλωση στο Ομπερχάουζεν δεν θα πρέπει να γίνει αφορμή για εσωπολιτικές τουρκικές έριδες.

Dpa, Τσαν Μέρεϊ / Δήμητρα Κυρανούδη