Η υπόθεση Τζόκοβιτς επισκιάζει το φετινό Australian Open, λίγες ώρες πριν από την πρεμιέρα. Κατανόηση για τον Σέρβο εκφράζουν κορυφαίοι αθλητές του τένις.Απομένουν 48 ώρες για την μεγάλη πρεμιέρα στο φετινό Australian Open και κανείς δεν γνωρίζει αν τελικά θα δώσει το παρών ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο και φαβορί στη σκληρή επιφάνεια της Μελβούρνης: ο Σέρβος Νόβακ Τζόκοβιτς, Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη. Άλλοι κορυφαίοι αθλητές του τένις, όπως ο Γερμανός Ζβέρεφ, ο Ρώσος Μεντβέντεφ και φυσικά ο Στέφανος Τσιτσιπάς έδωσαν συνέντευξη τύπου για να μιλήσουν για τη δική τους παρουσία στη μεγάλη διοργάνωση, αλλά βέβαια δεν απέφυγαν τις ερωτήσεις για τον Τζόκοβιτς.

Για τον ίδιο τον Τζόκοβιτς αυτή η διοργάνωση έχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί, αν καταφέρει να αγωνιστεί και να υπερασπιστεί τον τίτλο του, θα γράψει ιστορία ως ο αθλητής με τις περισσότερες νίκες σε τουρνουά γκραν σλαμ. Φαίνεται ότι ο κόσμος του τένις έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Από τη μία πλευρά είναι εκείνοι που εστιάζουν στον Τζόκοβιτς και τις πράξεις ή τις παραλείψεις του. Για παράδειγμα: Έπρεπε ή δεν έπρεπε να αγωνιστεί ένας παίκτης που δεν έχει εμβολιαστεί; Έδωσε ή δεν έδωσε λανθασμένες πληροφορίες για να εξασφαλίσει τη βίζα του; Από την άλλη πλευρά είναι εκείνοι που εστιάζουν στις αρχές της Αυστραλίας και προτάσσουν ένα άλλο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να εγκρίνουν τη βίζα για τον Τζόκοβιτς και μετά από λίγες μέρες να την παίρνουν πίσω;

«Όταν σου δίνουν βίζα, θεωρείς ότι θα αγωνιστείς κιόλας»

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει προφανώς ο Γερμανός Αλεξάντερ Ζβέρεφ, Νο 3 στην παγκόσμια κατάταξη. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή είναι ο πιο φορμαρισμένος παίκτης στον κόσμο και ο μόνος που αποτελεί διαρκή απειλή για τον Σέρβο πρωταθλητή. Σε συνέντευξη τύπου στη Μελβούρνη ο Ζβέρεφ υπερασπίστηκε τον Τζόκοβιτς, λέγοντας ότι δεν ήρθε μόνος του, αλλά επειδή οι αρχές της Αυστραλίας του είχαν δώσει τη σχετική άδεια. «Είχε βίζα, δεν είχε;» διερωτάται ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ. «Δεν νομίζω ότι θα ταξίδευε μέχρι εδώ στην τύχη, χωρίς να ξέρει αν μπορεί να αγωνιστεί ή όχι. Όταν σου δίνουν βίζα, τότε θεωρείς ότι μπορείς να αγωνιστείς κιόλας».

Επιφυλάξεις για τη στάση της αυστραλιανής κυβέρνησης εκφράζει ο Ρώσος Ντανίλ Μεντβέντεφ, Νο 2 στην παγκόσμια κατάταξη. «Είμαστε στην Αυστραλία και προφανώς εδώ ισχύουν οι νόμοι της Αυστραλίας» λέει ο Ρώσος πρωταθλητής στη δική του συνέντευξη τύπου. «Αλλά από ό,τι γνωρίζω, ο Νόβακ είχε λάβει άδεια εξαίρεσης, άρα πρέπει να αγωνιστεί. Από κει και πέρα, αν η άδεια αυτή δεν ήταν νόμιμη, προφανώς κάθε χώρα θα είχε αρνηθεί την είσοδο. Χθες ο πρωθυπουργός είπε ‘όχι’, αλλά πουθενά δεν διάβασα μία νομική αιτιολόγηση. Απλά δεν θέλει; Υπάρχουν νομικά επιχειρήματα; Υποθέτω ότι μετά την έφεση θα μάθουμε περισσότερα…»

«Σέβομαι τον Τζόκοβιτς, αλλά…»

Ο Ισπανός Ραφαέλ Ναδάλ, που έχει πέσει στο Νο 6 της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά παραμένει πάντα υπολογίσιμος αντίπαλος, είχε επικρίνει τη συμπεριφορά του Τζόκοβιτς πριν από λίγες μέρες. Αυτή τη φορά φάνηκε πιο συγκρατημένος, τονίζοντας κάθε τόσο ότι σέβεται τον Σέρβο πρωταθλητή. «Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και ελπίζω κάποιος να μας διαφωτίσει» λέει ο Ναδάλ. «Από κει και πέρα ο καθένας διαλέγει τον δρόμο του. Εγώ τον σέβομαι ως προσωπικότητα και ως αθλητή, χωρίς αμφιβολία. Του εύχομαι ό,τι καλύτερο και πραγματικά τον σέβομαι,ακόμη και αν δεν συμφωνούμε για κάποια πράγματα που έκανε τις τελευταίες εβδομάδες».

Πιο λιγομίλητος από όλους για την υπόθεση Τζόκοβιτς ήταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Προ ημερών είχε κάνει μια διφορούμενη δήλωση για τον Σέρβο, λέγοντας ότι «παίζει με τους δικούς του κανόνες». Στη Μελβούρνη, μόλις δέχθηκε σχετική ερώτηση, το «ξέκοψε» αμέσως. «Είμαι εδώ για να μιλήσω για τένις, όχι για τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ας συνεχίσουμε, παρακαλώ» είπε ο Έλληνας πρωταθλητής.

Γιάννης Παπαδημητρίου (AP)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ