Μακροχρόνια έρευνα δείχνει ότι τα ποσοστά ικανοποίησης βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η εικόνα έχει αλλάξει άρδην την τελευταία δεκαετία.Εδώ και μήνες, οι έρευνες, οι προειδοποιήσεις και οι αιτιάσεις για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, γνωστό ως NHS, κατακλύζουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Άνθρωποι που έχουν σπάσει χέρια, πόδια είτε λεκάνη και έλαβαν φροντίδα μετά από 20 ώρες, καρκινοπαθείς οι οποίοι περιμένουν τρεις και πλέον μήνες για την απαραίτητη θεραπεία.

Συνολικά, η λίστα αναμονής τον φετινό Μάρτιο κατέγραψε ιστορικό υψηλό σε 7,21 εκατομμύρια ανθρώπους. Παράλληλα δε, ο στόχος των επειγόντων περιστατικών να αναλαμβάνουν τους ασθενείς σε διάστημα τεσσάρων ωρών βρίσκεται τα τελευταία 8 χρόνια, κατά πολύ πίσω από το 95%, με τα επίσημα στοιχεία του NHS για τον Φεβρουάριο να ξεπερνούν μετά βίας το 70%.

Σε αυτή την εικόνα δυσαρέσκειας, έρχονται να προστεθούν τα αποτελέσματα της Βρετανικής Υπηρεσίας Κοινωνικών Συμπεριφορών (British Social Attitudes) τα οποία δείχνουν ότι η ικανοποίηση του βρετανικού λαού για το NHS βρίσκεται μόλις στο 29%.

Ειδικοί του κλάδου αναφέρουν ότι είναι η «τέλεια καταιγίδα» ενώ ένας από τους χορηγούς της έρευνας Νταν Γουέλινγκς, του think tank King’s Fund, επεσήμανε ότι «αυτά τα αδιάσειστα ευρήματα πρέπει να λειτουργήσουν ως αφύπνιση για όσους βρίσκονται σε θέση εξουσίας».

Η ικανοποίηση του κόσμου για το NHS μειώθηκε κατά 46%

Το παραπάνω ποσοστό είναι ένα ιστορικό χαμηλό για τις κρατικές μονάδες υγείας, σε μια μακροχρόνια έρευνα η οποία εξετάζει τα δεδομένα από το 1983, δηλαδή εδώ και 40 χρόνια. Η έρευνα διεξήχθη σε περισσότερα από 3.300 άτομα όλων των ηλικιών και πεποιθήσεων ενώ χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι μόλις το 2010 το ποσοστό ικανοποίησης βρισκόταν στο 75%.

Οι ειδικοί αποδίδουν τη σταδιακή κατάρρευση του εθνικού συστήματος υγείας σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία στις πολύωρες αναμονές, τις ελλείψεις προσωπικού, τις απανωτές απεργίεςαλλά και την αύξηση των ευάλωτων ασθενών μετά την περίοδο του κορωνοϊού.

Το χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης λαμβάνουν υπηρεσίες όπως η οδοντιατρική φροντίδα στο 27% και τα επείγοντα περιστατικά στο 30%.

Η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου υγείας δήλωσε στο BBC ότι «η επιπλέον χρηματοδότηση στο NHS «έχει ήδη κάνει τη διαφορά» προσθέτοντας ότι «η μείωση της λίστας αναμονής των ασθενών είναι στις πρώτες πέντε προτεραιότητες του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ».

Στον αντίποδα, o σκιώδης υπουργός υγείας Γουές Στρίτινγκ δήλωσε εμφατικά ότι «ο κόσμος απλά προσεύχεται να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τη γραμμή άμεσης βοήθειας 999 ή την υπηρεσία επειγόντων περιστατικών».

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ