Στα προβλήματα με τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις ελλείψεις μικροτσίπ έρχονται τώρα να προστεθούν προστατευτισμός και κινεζικός ανταγωνισμός.Κάθε άλλο παρά ρόδινες είναι οι προοπτικές για την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία τη χρονιά που έρχεται. Για «απογοητευτική εικόνα» στην αγορά αυτοκινήτου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κάνει λόγο ο Φέρντιναντ Ντουντενχόφερ,,, επικεφαλής του Center Automotive Research CAR στη πόλη Ντούισμπουργκ. Ο γερμανός ειδικός αποδίδει τον μεγάλο αριθμό των υφιστάμενων παραγγελιών νέων οχημάτων στα συσσωρευμένα προβλήματα των εφοδιαστικών αλυσίδων και τις ελλείψεις ημιαγωγών ή άλλων εξαρτημάτων.

Ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου βλέπει να υποχωρούν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Με εξαίρεση τη Γερμανία, όπου αναμένει μικρή αύξηση των πωλήσεων το 2023, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Αγγλία, η Ιταλία και η Ισπανία οι πωλήσεις θα πάρουν την κατιούσα. Σε αντίθεση ο γερμανός ειδικός εκτιμά ότι σε Ασία και Βόρεια Αμερική οι πωλήσεις θα ενισχυθούν, μιας και τόσο η Κίνα, όσο και οι ΗΠΑ ποντάρουν σε επιδοτήσεις για να τονώσουν την αγορά.

Με τον νόμο Inflation Reduction Act, ο οποίος επικεντρώνεται στις επιδοτήσεις αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δρομολογεί για την επόμενη δεκαετία επενδύσεις περίπου 430 δισεκατομμυρίων ευρώ στην πράσινη ενέργεια. Μεταξύ άλλων η αμερικανική κυβέρνηση υπόσχεται στους αγοραστές ηλεκτροκίνητων οχημάτων φοροαπαλλαγές ύψους 7.500 δολαρίων υπό την προϋπόθεση ότι τα αυτοκίνητα συναρμολογήθηκαν στις ΗΠΑ.

Αμερικανικές επιδοτήσεις για την τόνωση της αγοράς

Όλα δείχνουν ότι με τον νόμο αυτό η Ουάσιγκτον θέλει να προστατέψει την εγχώρια αγορά από κινεζικές εισαγωγές. Η Γερμανική Τραπεζική Ομοσπονδία ωστόσο εκτιμά ότι ο εν λόγω νόμος είναι αρκετά «ασαφής» έτσι ώστε να μην αποκλείονται άλλες κατασκευάστριες χώρες, όπως η Γερμανία, οι αυτοκινητοβιομηχανίες της οποίας θα αναγκάζονταν να δημιουργήσουν επιπλέον μονάδες παραγωγής σε αμερικανικό έδαφος για να ωφεληθούν και εκείνες από το πρόγραμμα επιδοτήσεων.

Τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Γερμανία γνώρισαν πρωτοφανή άνθηση, μιας και από τον Ιούνιο του 2000 τα ηλεκτροκίνητα επιδοτούνται με συνολικά 9.000 ευρώ, ενώ τα υβριδικά plug-in με 6.750. Σύμφωνα με στοιχεία του CAR στην εκπνοή του 2022 περίπου το 28% των οχημάτων στους γερμανικούς δρόμους θα είναι ηλεκτρικά. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε συνολικά 720.000 οχήματα από τα οποία τα 394.000 είναι αμιγώς ηλεκτρικά και τα 326.000 plug-in. Από τον Ιανουάριο του 2023 το γερμανικό δημόσιο περικόπτει δραστικά τις επιδοτήσεις. Επιπλέον αυξάνεται εντυπωσιακά και η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Για το λόγο αυτό οι περισσότεροι ειδικοί αναμένουν τη νέα χρονιά σημαντική υποχώρηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Γερμανία.

Την ίδια στιγμή η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έρχεται αντιμέτωπη με σκληρό ανταγωνισμό κινέζων κατασκευαστών στην Κίνα, την μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο. Ας σημειωθεί ότι στην κινεζική αγορά BMW και Mercedes-Benz διαθέτουν το 30% των οχημάτων της, με την VW να ξεπερνά το 40%.

Ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί οι κινέζοι κατασκευαστές

Από ότι όλα δείχνουν όμως στην αγορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Κίνα τα δεδομένα για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίας δεν είναι εκείνα που ισχύουν στα οχήματα με συμβατικούς κινητήρες. Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει για παράδειγμα ότι τα οχήματα της κινεζικής νεοφυούς εταιρίας Human Horizons και του μοντέλου HiPhi X καταγράφουν σημαντικές πωλήσεις αφήνοντας πίσω τις ανταγωνίστριες BMW, Audi και Mercedes-Benz, οι οποίες μέχρι πρόσφατα κυριαρχούσαν στις πωλήσεις πολυτελών οχημάτων.

Σκληρός είναι ο ανταγωνισμός για τους Γερμανούς στην κινεζική αγορά και από άλλους εγχώριους κατασκευαστές, όπως BYD, GAC, Li Auto und Nio. Ακόμα και γερμανοί μηχανολόγοι, οι οποίοι εξέτασαν εξονυχιστικά τα κινεζικά οχήματα, πιστοποιούν την καλή τους ποιότητα και εξαίρουν τις ανταγωνιστικές τους τιμές.

Ο Ντάνιελ Ρέσκα, ειδικός σε ζητήματα αυτοκίνησης στην αμερικανική εταιρία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Alliance Bernstein, η πρωτοκαθεδρία των γερμανικών βιομηχανικών αυτοκινήτου στην Κίνα ως προς τους κινητήρες εσωτερικής καύσης δεν μπορεί να μεταφερθεί 1:1 στην αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Ο γερμανός ειδικός προβλέπει μάλιστα ότι η τάση αυτή θα ενισχυθεί πιθανότατα κατά τη διάρκεια του 2023.

Κλάους Ούλριχ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ