Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχαιρετά τον αγαπητό Πρίγκιπα Φίλιππο που πέθανε λίγο πριν κλείσει τα 100 του χρόνια. Εκδηλώσεις μνήμης και εκτενή αφιερώματα στη ζωή και το έργο του.Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου αποχαιρετούν σήμερα με το δικό τους τρόπο τον Πρίγκιπα Φίλιππο. Η είδηση του θανάτου του χθες το πρωί, 9 Απριλίου, σταμάτησε τον χρόνο για τους Βρετανούς, οι οποίοι έχουν μια άρρηκτη σχέση με την Βασιλική Οικογένεια.

«Μια ζωή αφιερωμένη στο καθήκον» και «Αντίο, αγαπημένε μου» είναι κάποιοι από τους τίτλους στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ενώ σε πολλές από αυτές ο Πρίγκιπας Φίλιππος απεικονίζεται στο πλευρό της Βασίλισσας Ελισάβετ, όπως βρισκόταν για 73 ολόκληρα χρόνια ως σύζυγός της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 12:05 χθες -όταν το BBC διέκοψε το πρόγραμμά του για να ανακοινώσει τη δυσάρεστη είδηση- προβάλει αδιαλείπτως αφιερώματα για τη ζωή και το έργο του πρίγκιπα Φιλίππου – Δούκα του Εδιμβούργου, ενώ όλοι οι δημοσιογράφοι είναι ντυμένοι στα μαύρα και συναισθηματικά φορτισμένοι. Πλήθος κόσμου καταθέτει λουλούδια και αποχαιρετιστήρια μηνύματα έξω από τις βασιλικές κατοικίες παρά τις προσπάθειες του Παλατιού και της κυβέρνησης να το αποτρέψουν λόγω της πανδημίας. Το Παλάτι μάλιστα πρότεινε αντί λουλουδιών και στεφάνων να κατετεθούν χρήματα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Καινοτόμος, φιλάνθρωπος, διακριτικά δίπλα στην Βασίλισσα

Ο πρίγκιπας Φίλιππος παρουσιάζεται στα βρετανικά μέσα ως ο άνθρωπος που έφερε τον κόσμο κοντά στη Βασιλική Οικογένεια, καινοτόμος με αγάπη για την επιστήμη και την τεχνολογία πολλές δεκαετίες πριν, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται και για το φιλανθρωπικό του έργο. Πάνω από όλα υπερτονίζεται η στήριξη του στη Βασίλισσα με συνέπεια, σεβασμό και αγάπη χωρίς ποτέ να την επισκιάσει από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της στη νεαρή ηλικία των 25 ετών.

Προς τιμήν του στις 12 το μεσημέρι 41 βολές κανονιών ήχησαν στα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και σε κάποια πλοία του βρετανικού στόλου, όπου και ο ίδιος υπηρέτησε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι σημαίες στα κυβερνητικά κτήρια θα κυματίζουν μεσίστιες μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης της ταφής του και από σεβασμό θα διακοπούν οι προεκλογικές εκστρατείες των τοπικών εκλογών του Μαΐου, ενώ το βρετανικό κοινοβούλιο θα αφιερώσει τις εργασίες της Δευτέρας στη μνήμη του εκλιπόντος.

Xωρίς λαϊκό προσκήνυμα

Το εθνικό πένθος θα κρατήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι και μία ημέρα μετά την κηδεία του Δούκα του Εδιμβούργου. Η ημερομηνία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα αργότερα μέσα στην ημέρα από τα Ανάκτορα του Μπάκινγχαμ.

Είναι ήδη γνωστό ότι θα τελεστεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ, την εξοχική κατοικία της Βασιλικής Οικογένειας, όπου έζησε τις τελευταίες μέρες της ζωής του. Μάλιστα δεν θα πραγματοποιηθεί λαϊκό προσκύνημα, όχι μόνο λόγω της πανδημίας αλλά επειδή ήταν και η δική του επιθυμία. Για μερικά δευτερόλεπτα χθες διέρευσε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ντάουνιγκ Στριτ ότι η ημερομηνία πρόκειται να είναι η 17η Απριλίου.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ