Δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στα κράτη μέλη σχετικά με πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα και της σημερινής συνεδρίασης.Οι έντονες διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών δυσκολεύουν πολύ την επίτευξη συμφωνίας για την επιβολή ενός είδους πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε την Τρίτη μια πρόταση στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, η οποία προβλέπει υπό πολλές προϋποθέσεις την ενεργοποίηση ενός διορθωτικού μηχανισμού όταν η τιμή του παραγώγου φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ξεπερνάει τα 275 ευρώ/μεγαβατώρα επί 10 συνεχόμενες ημέρες εντός ενός διαστήματος δύο εβδομάδων.

Η πρόταση αυτή ικανοποιεί τη Γερμανία και την Ολλανδία, που δεν επιθυμούν επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, θεωρώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στην αγορά δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στον ομαλό εφοδιασμό.

Υπερβολικά υψηλό όριο θεωρούν 15 κράτη μέλη

Από την πλευρά τους 15 κράτη μέλη, με επικεφαλής την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πολωνία θεωρούν ότι το προτεινόμενο από την Επιτροπή όριο για την επιβολή πλαφόν είναι υπερβολικά υψηλό. Όπως τονίζουν, ακόμη και στην κορύφωση των τιμών φυσικού αερίου που καταγράφηκε στην ΕΕ τους πρώτους μήνες του Φθινοπώρου η τιμή δεν παρέμεινε ποτέ 14 ημέρες πάνω από 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μάλιστα οι υπουργοί των 15 χωρών συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας ότι θα κρατήσουν κοινή στάση στο να ζητήσουν νέα πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα κατεβάζει αισθητά τη τιμή που θα επιβάλλεται το πλαφόν και προτείνουν να υπάρξει νέα έκτακτη συνεδρίαση για λήψη συμφωνίας στις 11 ή στις 13 Δεκεμβρίου.

Νικόλαος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ