Ντύσσελντορφ. Η ελληνική τσιπούρα και το ελληνικό λαυράκι ιχθυοκαλλιέργειας αποτελούν αναπόσπαστο συστατικό της υγιεινής διατροφής και συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής καρδιακής λειτουργίας.

Αυτό ήταν το σημαντικότερο μήνυμα της εκδήλωσης για την προβολή των προϊόντων των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών, που πραγματοποιήθηκε στο Ντύσσελντορφ, με διοργανωτή το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου Ντύσελλντορφ και ομιλητή τον Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών κο Άκη Βεντήρη.

Ο κλάδος των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι σε θέση να παράγει άνω των 100 χιλιάδων τόνων μεσογειακών ψαριών (κυρίως τσιπούρας και λαβρακίου) και να σημειώνει εντυπωσιακές εξαγωγικές επιδόσεις στις αγορές των ευρωπαϊκών χωρών, των ΗΠΑ και του Καναδά.

Ο κος Βεντήρης στην ομιλία του τόνισε τα πλεονεκτήματα των ελληνικών προϊόντων ιχθυοκαλλιεργειών, που οφείλονται στις κατάλληλες γεωγραφικές και υδρογραφικές προϋποθέσεις της Ελλάδας. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην υψηλή διατροφική αξία της τσιπούρας και του λαβρακίου, που αποτελούν ουσιαστική πηγή Ω3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Η κατανάλωση δύο φορές την εβδομάδα τσιπούρας και λαυρακίου ιχθυκαλλιέργειας έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης, φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης και καρδιακού ρυθμού, υπογράμμισε ο κος Βεντήρης, ανακοινώνοντας για πρώτη φορά στη Γερμανία τη θετική γνώμη της EFSA (European Food Safety Authority) για την χορήγηση πιστοποιητικού υγείας στην τσιπούρα και στο λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας.

Η θετική γνώμη της EFSA αποτελεί το πρώτο και εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την οριστική χορήγηση του πιστοποιητικού υγείας (ID 1317) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Κανονισμό, ο οποίος αναμένεται στο τέλος του 2011.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ