Γράφει ο Αχιλλέας Ζάκκας,
Ιδρυτικό μέλος της Ε.Κ Leonberg και επίτιμο μέλος της.

Με αφορμή τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνια από την 28η Οκτωβρίου 1940, η Ελληνική Κοινότητα και ο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Leonberg, συνδιορ-γάνωσαν μεγάλη εορταστική εκδήλωση το Σάββατο 13 Νοέμβρη στη Stadthalle του Leonberg, που ήταν στολισμένη με τα εθνικά μας χρώματα, τιμώντας την Εθνική επέτειο του ηρωικού “ΟΧΙ“ του 1940. Η μεγάλη αίθουσα κατακλύσθηκε ασφυκτικά από των ελληνισμό της πόλεως. Ήλθαν όλοι, μικροί και μεγάλοι δημιουργώντας μια καταπληκτική εορταστική ατμόσφαιρα. Το πρόγραμμα άρχισε της 18,30 με απαγγελίες, ποιήματα, σκετς και μουσική, από μαθητές προσχολικής ηλικίας και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. οι μαθητές ζωντάνεψαν τη φλόγα της ελληνικής ψυχής και το χρονικό του αγώνα των πολεμιστών του 1940 με τραγούδια, ποιήματα και παραδοσιακούς χορούς. Στην συνέχεια ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με το υπέροχο μουσικό συγκρότημα (Έξω φρενών), που μας κράτησε συντροφιά μέχρι τις πρωινές ώρες. Η Πρόεδρος της Ε. Κοινότητας κ. Ανατολή Χρυσανθίδου ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους και στην συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας, τονίζοντας τα εξής. Η εκδήλωση αυτή είναι αφιερωμένη στην επέτειο της 28η Οκτωβρίου 1940, που ο ελληνικός λαός έδ-ωσε σύσσωμος την μεγάλη απάντηση του “ΟΧΙ” στα φασιστικό Ιταλικό τελεσίγραφο.

Το “ΟΧΙ“ της 28η Οκτωβρίου 1940 είχε ως αποτέλεσμα τη νίκη στα βουνά της Αλβανίας και αργότερα την απελευθέρωση του ελληνικού Έθνους από την ναζιστική κατοχή. Η άρνηση της υποταγής, η εθνική αξιοπρέπεια του ελληνικού έθνους και η αποφασιστικότητα του αγώνα χάραξαν την ιστορία του ελληνικού έθνους. Αυτό το βροντερό “ΟΧΙ“ μας δυναμώνει όλους και ατσαλώνει την δύναμη μας για να διεκ-δικούμε πάντα την ελευθερία μας η οποία είναι μεγάλη αξία. Και κατέληξε μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα με τα εξής. Στην ιστορία των λαών, σύμβολο θα’ ναι πάντα οι Έλληνες, το “ΟΧΙ“ κι ο Οκτώβρης του Σαράντα.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κυρία Ιωάννα Pritzl. Σε μια ανάπαυλα της εκδήλωσης το χορευτικό συγκρότημα του Σχολείου μέσα σε μια θύελλα χειροκροτημάτων και επευφημιών, παρουσίασε παραδο-σιακούς χορούς απ` όλη την Ελλάδα. Η εορταστική εκδήλωση συνοδεύτηκε από μια πλούσια λαχειοφόρο αγορά, που τα δώρα ήταν προσφορά των ελλήνων που δραστηριο-ποιούνται επαγγελματικά στην πόλη του Leonberg. Το κοινό έσπευσε σύσσωμο να αγοράσει τα λαχεία με απώτερο σκοπό την ενισχύσει της Ελληνική Κοινότητα και τον Σύλλογο. Είναι αλήθεια ότι η Ελληνική Κοινότητα ως επίσης και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων από την ίδρυση τους, αγωνίζονται με ζήλο και πάθος και κάνουν ότι είναι δυνατό για τα ελληνόπουλα να κρατήσουν άσβηστη τη φλόγα των ελληνικών παραδόσεων την ιστορία και τον ελληνικό μας πολιτισμό που βάλετε σήμερα μέσα από μια δύσκολη και σκληρή παγκοσμιοποίηση.

Η μορφή αυτή της παγκοσμιοποίησης δεν είναι τίποτε άλλο από μια σύγχρονη μορφή λεηλασίας κοινωνιών που διακυβεύονται οι ανθρώπινες αξίες, τα ήθη έθιμα και η διαχ-ρονικές αξίες των λαών. Πολλοί σήμερα έχουν χάσει την ταυτότητά τους και η μοναδική ιστορία που μαθαίνουν είναι όσα τους σερβίρουν καθημερινά από τις ειδήσεις. Είναι αλ-ήθεια λυπηρό σήμερα να ρωτάς τους νέους αν γνωρίζουν για τις θυσίες που έχουν γίνει στο παρελθόν ώστε τώρα όλοι μας να απολαμβάνουμε τους καρπούς αυτών των αγώνων και αυτοί να μην μπορούν να ξεχωρίσουν την 28η Οκτωβρίου από την 25η Μαρτίου ή την εθνική αντίσταση από την εξέγερση του πολυτεχνείου ή τους βαλκανικούς πολέμους από την μικρασιατική καταστροφή και άλλα πολλά. Σε αντίθεση με τα παραπάνω οι νέοι μας σήμερα είναι γνώστες όλων των λαμπερών ονομάτων του ποδόσφαιρο, του κινηματ-ογράφου, της τηλεόρασης, του BIG BROTHER και σε όλα όσα τους σερβίρουν τα τηλεοπτικά ΜΜΕ, το κατά κοινού (Χαζοκούτι) όπως το αποκαλεί ο σοφός λαός μας. Αυτά τα μέσα καθοδηγούν τους νέους σε άλλα ανούσια ενδιαφέροντα που δηλητηριά-ζουν δυστυχώς την νεολαία μας.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ