ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ. Διακρίνονται οι κάτωθι : Η μαέστρος Νίνα Πατρικίδου, ο Μπάμπης Καραθάνος, ο τραγουδιστής Γρηγόρης Κακούρης και ο Χρυσόστομος Δήμου

Φωτογραφία: ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ.
Διακρίνονται οι κάτωθι : Η μαέστρος Νίνα Πατρικίδου, ο Μπάμπης Καραθάνος,
ο τραγουδιστής Γρηγόρης Κακούρης και ο Χρυσόστομος Δήμου.

(Από αριστερά προς τα δεξιά) οι Μπάμπης Καραθάνος, Χρυσόστομος Δήμου και Ρένος Κυριακίδης

Γράφει η Θωμαϊς Παριανού.

Την Κυριακή 20.02.2011, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών, ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών και η Ένωση Καλλιτεχνών Βορείου Ηπείρου Ε.ΚΑ.Β.Η., σε συνεργασία με την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Ζαππείου Μεγάρου, διοργάνωσαν εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, στην μνήμη των Βορειοηπειρωτών ευεργετών του Ζαππείου Μεγάρου Ευαγγέλου και Κωνσταντίνου Ζάππα. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Tεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, η δε προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα.

Κεντρική παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος κ. Κλέλια-Φανή Χαρίση, ενώ το γενικό πρόσταγμα το είχε ο κ.Μπάμπης Καραθάνος, με την ιδιότητά του, ως Προέδρου του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών. Όπως λέει και το όνομά του, το ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ είναι δημιούργημα των εξαδέλφων Ευαγγέλου και Κων/νου Ζάππα, οι οποίοι υπήρξαν τέκνα της Βορείου Ηπείρου, όπως άλλωστε οι περισσότεροι εθνικοί ευεργέτες ( Απόστολος Αρσάκης, Γεώργιος και Σίμων Σίνας, Χρηστάκης Ζωγράφος και Ιωάννης Πάγκας / Μπάγκα).

Μετά τον κ. Μπ. Καραθάνο, τον λόγο πήραν οι εξής ομιλητές:

  • O Εκπρόσωπος του Ζαππείου Μεγάρου, κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΩΗΣ,
  • Ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΔΗΜΟΥ,
  • Ο ήρωας της ΕΟΚΑ, με την ιδιότητά του ως καθηγητής Μ.Ε. και κεντρικός ομιλητής κ. ΡΕΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ, ο οποίος ήρθε από την Κύπρο, ειδικά για αυτήν την εκδήλωση,
  • Ο Μουσικός Χαιρετισμός από τον Ελληνο – Γεωργιανό Πολιτιστικό Κέντρο «Ο Καύκασος»,
  • Ο Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινοπολιτών κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΟΥΖΟΥΝΟΓΛΟΥ,
  • Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καλλιτεχνών Βορείου Ηπείρου, κ. ΚΩΣΤΑΣ ΝΟΥΣΙΑΣ, ο οποίος ευχήθηκε η εκδήλωση να μεταλαμπαδευτεί στο Λάμποβο Βορείου Ηπείρου (τόπο καταγωγής των Ζαππαίων), καθώς και στο Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινούπολης.

Κοινή παρατήρηση όλων των ομιλητών ήταν ότι εκείνη την εποχή, ο κόσμος αγαπούσε την πατρίδα του Ελλάδα και οι πλούσιοι διέθεταν όλη τους την περιουσία για έργα ευποιίας της χώρας (μεγαλοπρεπή κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία κ.α.). Σήμερα συμβαίνει εντελώς το αντίθετο, ο καθένας φροντίζει μόνο για τον εαυτό του, υπάρχει πολλή ανεντιμότητα και οι πλούσιοι κοιτάζουν να γίνουν πλουσιότεροι.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε Μουσικό Πρόγραμμα από

  1. την Παιδική – Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα, υπό την αιγίδα της ΕΡΤ, υπό την διεύθυνση της κ. Νίνας Πατρικίδου, η οποία είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια.
  2. την Χορωδία του Ελληνογεωργιανού Συλλόγου ‘Ο Καύκασος’, υπό την διεύθυνση της Nino Meskhishvili.

ως εξής :

  • ΥΜΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ,
    (σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση).
    Μουσική – Ενορχήστρωση ΚΩΣΤΑΣ ΝΟΥΣΙΑΣ.
    Στίχοι ΣΤΕΛΛΑ ΛΕΟΝΤΙΑΔΟΥ, η οποία είναι Κωνσταντινοπολίτισσα Ζαππίδα Ποιήτρια.
    Τραγούδι ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, ο οποίος είναι καθηγητής της Μουσικής, και η Χορωδία του ‘Καυκάσου’, συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας, με μαέστρο την Nino Meskhishvili
  • Wolfgang Amadeus Mozart, Κονσέρτο Νο 5 για βιολί με ορχήστρα – 1ο μέρος
    Σολίστ, η ταλαντούχος ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΝΟΥΣΙΑ
  • Ludwig van Beethoven, Συμφωνία Νο 5 – 1ο Μέρος
  • Dimitri Shostakovich α) Βαλς και β) Foxtrot (από jazz σουίτες)
  • Γιάννης Παπαδημητρίου, ‘Χαρούμενο Σαββατοκύριακο’ (σουίτα για συμφωνική ορχήστρα). Σημειωτέον ότι ο συνθέτης είναι Βορειοηπειρωτικής καταγωγής.
O Χρυσόστομος Δήμου μαζί με τον Ηπειρώτη λογοτέχνη και αγωνιστή Απόστολο Παπαθεοδώρου

Tα παιδιά ενθουσίασαν το κοινό, το οποίο τα καταχειροκρότησε και στο τέλος βραβεύτηκαν με μετάλλια, από τον «Όμιλο για την UNESCO Tεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος», δια χειρός του Προέδρου του κ. ΗΛΙΑ ΔΕΡΜΙΤΖΟΓΛΟΥ.

Η Ε.ΚΑ.Β.Η μοίρασε στα παιδιά τιμητικούς επαίνους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η κ. Ευγενία Τσουμάνη βουλευτής επικρατείας Ν.Δ. εκ μέρους του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Απόστολος Μπαμίχας εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, ο κ. Κώστας Πανταζής γραμματέας νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Ιωάννης Δομάγερ, πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Ζαππείου Μεγάρου, ο κ. Παύλος Ιωαννίδης αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, ο κ. Γεώργιος Βρυζάλας υπεύθυνος τύπου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης , ο κ. Κωνσταντίνος Μπαντουβάς τέως υπουργός, ο κ. Μανώλης Μπαντουβάς γιατρός, ο κ. Δημήτριος Μητσάτσος πλοίαρχος πολεμικού πλοίου «Φαέθων» τραυματίας πολέμου της Κύπρου 1964 και ο κ. Αθανάσιος Σπυράκος τέως αντιδήμαρχος δήμου Αθηναίων.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν επίσης και οι ο βάρδος του Ηπειρώτικου τραγουδιού ΣΑΒΒΑΣ ΣΙΑΤΡΑΣ και ο συγγραφέας και αγωνιστής κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ.

 

Ο κ. Χρυσόστομος Δήμου, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, στο Ζάππειο Μεγαρο

Σας παραθέτουμε, σε απομαγνητοφώνηση, τον λόγο του Προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΔΗΜΟΥ

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι

Mε ιδιαίτερη χαρά, αλλά και ικανοποίηση, χαιρετίζω την σημερινή εκδήλωση, η οποία είναι αφιερωμένη στους εθνικούς ευεργέτες Ευάγγελο και Κωνσταντίνο Ζάππα, αλλά και εν γένει στον Εθνικό Ευεργετισμό, στον οποίο πρωτοστάτησαν οι Βορειοηπειρώτες και Ηπειρώτες, όπως οι Ζωσιμάδες, ο Σίνας, ο Τοσίτσας, ο Αβέρωφ κ.α. Όσο ξηρό και άγονο είναι το έδαφος της Ηπείρου, τόσο πλούσιο φύτρωσε το δέντρο της ευεργεσίας που πρόσφερε άφθονους τους καρπούς του, ιδιαίτερα στα χρόνια της πικρής σκλαβιάς. Έτσι δημιουργήθηκε η απαίτηση της προσφοράς που εκδηλώθηκε σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας.

Αποφασιστική ήταν η συμβολή τους στην επιβίωση του Γένους, στην πνευματική αναγέννηση και την πολιτική του αποκατάσταση.

Οι Ηπειρώτες, παιδιά φτωχά μα προικισμένα οι περισσότεροι, ξενιτεύτηκαν βιώνοντας έντονα και συνεχώς την αγάπη προς την γενέθλια γη τους. Οι Ηπειρώτες ευεργέτες αποτελούν μία ξεχωριστή περίπτωση που δεν συναντά κανείς σε κανένα άλλο μέρος της πατρίδας μας. Προβάλλουμε σήμερα το παράδειγμα εκείνων που έμειναν αθάνατοι στις μνήμες του Ελληνισμού, μέσα από την πρόσφορα τους στο κοινωνικό σύνολο και αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή και ευγνωμοσύνη, σε εκείνους που μετέτρεψαν το φιλότιμο και την φιλοπατρία σε δημιουργία και δράση και αναδεικνύουμε τις αξίες που χαρακτηρίζουν τον Πανηπειρωτισμό.

O Χρυσόστομος Δήμου με την σύζυγό του Φωτεινή και την Ηπειρώτισσα ζωγράφο κ. ΠΑΠΠΑ

Έτσι και σήμερα, κυρίες και κύριοι, οι Ηπειρώτες της Διασποράς, όπου και αν βρισκόμαστε, κρατούμε ζωντανή μέσα μας την έγνοια για την πατρίδα. Γιατί. Πατρίδα για εμάς είναι ο τόπος καταγωγής μας και όχι ο τόπος διαμονής. Αυτό αποδεικνύεται με το να επιστρέφουμε όσο συχνά μπορούμε, όπως συμβαίνει με τα αποδημητικά πουλιά που φεύγουν μεν αλά πάντα επιστρέφουν στο ίδιο μέρος.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού, ως κεντρικός πυρήνας συντονισμού του Ηπειρωτικού και Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού των πέντε ηπείρων στοχεύει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής του Πανηπειρωτισμού, η οποία όμως προϋποθέτει τη ανάπτυξη και λειτουργία μιας αμφίδρομης σχέσης, τόσο ανάμεσα στο μητροπολιτικό κέντρο και την διασπορά της, όσο και προς την αντίστροφη κατεύθυνση της. Αυτό-οργανωμένης ομογένειας προς τον τόπο κατοικίας.

Σήμερα, οι Ηπειρώτες της Διασποράς είναι διακεκριμένα μέλη στις κοινωνίες όπου ζουν και δραστηριοποιούνται με ιδιαίτερη επιτυχία σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Η αξιοποίηση των Ηπειρωτών της διασποράς για δημιουργία δικτύων επιχειρηματιών, επιστημόνων και Νεολαίας, με σκοπό κυρίως της ενίσχυση των οικονομικών δεσμών, θα πρέπει να αποτελέσει βασική στρατηγική πολιτική της Ηπείρου. Η στρατηγική της πλήρους αξιοποίησης τω δικτύων ενδυναμώνει και τα ρεύματα φιλο-Ηπειρωτισμού στις κοινωνίες των τρίτων χωρών υποδοχής .

O Χρυσόστομος Δήμου με την δημοσιογράφο Θωμαϊδα Παριανού

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και με τα εμπορικά Επιμελητήρια, ξεκίνησε την καταγραφή του ανθρωπίνου δυναμικού της Ηπειρωτικής Ομογένειας . Η ομογένεια καλείται να αποκτήσει δικό της μητρώο, ένα ληξιαρχείο – εάν θέλετε – του Πανηπειρωτισμού. Με αίσθηση λοιπόν του μέτρου, με διάθεση προσφοράς στον τόπο μας, με σεβασμό στην Ιστορία και στον Πολιτισμό ης Ηπείρου – και βασισμένοι στις σχέσεις αλληλοστήριξης – ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας, διδαχθούμε από τους Ηπειρώτες ευεργέτες και ας διεκδικήσουμε όλοι μαζί το μέλλον που δικαιούται μπορεί να κατακτήσει ο Ηπειρωτικός Ελληνισμός.

Φωτογραφίες: Θ.Π. για την Ελληνική Γνώμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ