Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας τίμησε με ειδική εκδήλωση την Κυριακή 10 Απριλίου 2011 τον ιερομάρτυρα Γηγόριο Ε’, Πατριάρχη Κωσταντινουπόλεως, με αφορμή τη συμπλήρωση 190 χρόνων από τον απαγχονισμό του.

Ο μαρτυρικός θάνατος του Πατριάρχη (10 Απριλίου 1821) συγκίνησε όχι μόνο το πανελλήνιο, αλλά και όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα. Στη Βαυαρία ο τότε διάδοχος του θρόνου και μετέπειτα βασιλέας Λουδοβίκος Α’ αποφάσισε να κτίσει το 1832 τα Προπύλαια, ένα μεγαλοπρεπές κτίσμα στη νότια είσοδο της πόλης του Μονάχου, με μεγάλες ανάγλυφες παραστάσεις από τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Έδωσε δε εντολή να γραφούν στο εσωτερικό του κτίσματος ονόματα των ηρώων του 1821, σε ελληνική γλώσσα, με πρώτο το όνομα του Εθνομάρτυρα Αγίου Γρηγορίου Ε’.

Οι Ορθόδοξοι Έλληνες του Μονάχου, λαμβάνοντας υπόψη και αυτή την ιδιαίτερη τιμή που έκαναν στο Μόναχο οι Βαυαροί για τους ήρωες του 1821 και για τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε, τίμησαν την ημέρα μνήμης με Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου και με ειδική εκδήλωση στα Προπύλαια του Μονάχου.

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας π. Απόστολος Μαλαμούσης αναφέρθηκε στη Θεία Λειτουργία διεξοδικά στο μαρτυρικό θάνατο του αγίου Γρηγορίου και στη τιμή που του απέδωσε η Εκκλησία και το Γένος μας. Παρετέθησαν τα καθιερωμένα κόλλυβα προς τιμήν αγίου, αναγνώστηκαν οι σχετικές ευχές και το γνωστό ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη „ πως μας θωρείς ακίνητος … „

Το απόγευμα της Κυριακής έλαβε χώρα ειδική εκδήλωση στα Προπύλαια Μονάχου, σε συνεργασία με τον Πελοποννησιακό Σύλλογο Μονάχου. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Απόστολο Μαλαμούση, από τα μέλη του Συλλόγου Πελοποννησίων, Ιωάννη Πικουλάκη και Γεώργιο Βλαχόπουλο και από τον πρόεδρο του Κρητικού Συλλόγου Μονάχου, Μανώλη Κουγιουμουτζή. Μετά την κατάθεση στεφάνου από τα μέλη του προεδρείου του Συλλόγου Πελοποννησίων και τον αντιπρόεδρο Δρ. Γεώργιο Ζώη, αναγνώστηκαν ονόματα των ηρώων, που είναι γραμμένα στα Προπύλαια, ενώ οι παριστάμενοι εφώναζαν δυνατά το „ΠΑΡΩΝ“ ή „ΠΑΡΟΥΣΑ“. Η εκδήλωση έλαβε πέρας με τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας και της Βαυαρίας.

Παρέστησαν εκπρόσωποι της παροικίας μας στο Μόναχο, μεταξύ των οποίων οι καθηγητές του Ορθόδοξης Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου Κωσταντίνος Νικολακόπουλος και Αθανάσιος Βλέτσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Μονάχου Κωσταντίνος Γιαννακάκος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου Σπύρος Ξενάκης, ο πρόεδρος της Λέσχης Επιστημόνων Κωσταντίνος Μουτάφης, πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων άλλων συλλόγων και αρκετοί βαυαροί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ