Κολωνία. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ηπειρώτικος Σύλλογος Κολωνίας στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, τον γνωστό στην Ήπειρο ως «Πατροκοσμά».

Την εκδήλωση την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου άνοιξε η γυναικεία βυζαντινή χορωδία του ενοριακού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κολωνίας υπό την διεύθυνση της ιατρού κ. Ντόντου, με τροπάρια από την ακολουθία του Κοσμά του Αιτωλού. Μικρή εισαγωγή στο θέμα έκανε ο Σπύρος Κωσταδήμας, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, ο οποίος αναφέρθηκε στον «Πατροκοσμά», όπως είναι γνωστός στα χωριά της Ηπείρου και τόνισε πως σε κάθε χωριό που πέρασε υπάρχει κι ένα εικόνισμα αφιερωμένο στον ιερομάρτυρα και ισαπόστολο Κοσμά τον Αιτωλό .

Στη συνέχεια ο θεολόγος καθηγητής Γεώργιος Βαρσαμής παρουσίασε με μια θαυμάσια ομιλία τη ζωή και το έργο του Πατροκοσμά. O Κοσμάς ο Αιτωλός γεννήθηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας στο χωριό Μέγα Δένδρο κοντά στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας. Από χριστιανούς πιστεύεται ότι διέθετε προφητικές και θαυματουργικές ικανότητες. Ο Πατροκοσμάς όταν εγκατέλειψε το μοναστήρι και άρχισε τις περιοδείες παρότρυνε με θέρμη τους Ορθοδόξους Χριστιανούς να ιδρύσουν σχολεία τα οποία θα διδάσκουν την ορθοδοξία. Τα σχολεία τα θεωρούσε σαν απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και δι αυτής της ορθοδοξίας. Μέσα σε 16 χρόνια, ίδρυσε πάνω από 100 σχολεία. «Να σπουδάζετε και εσείς, αδελφοί μου, να μανθάνετε γράμματα όσον ημπορείτε. Και αν δεν εμάθετε οι πατέρες, να σπουδάζετε τα παιδιά σας, να μανθάνουν τα ελληνικά, διότι και η Εκκλησία μας είνε εις την ελληνικήν. Και αν δεν σπουδάσεις τα ελληνικά, αδελφέ μου, δεν ημπορείς να καταλάβης εκείνα οπού ομολογεί η Εκκλησία μας»,έλεγε.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον πλούσιο μπουφέ με παραδοσιακές ηπειρώτικες νοστιμιές. Την εκδήλωση ετοίμασε ο γραμματέας του συλλόγου Παναγιώτης Ντόντος και παρακολούθησε σύσσωμο το Δ.Σ. με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Δημητρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ