Σε δεύτερο γύρο φαίνεται να οδηγούνται οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, με τον Ερντογάν ήδη να πανηγυρίζει και τον Κιλιτσντάρογλου να αμφισβητεί το αποτέλεσμα.Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη από την ώρα που άνοιξαν οι κάλπες στην Τουρκία. Όχι όμως αυτό που προέβλεπαν οι δημοσκόποι. Το σίγουρο είναι μόνο ότι κανένας από τους δύο κύριους υποψηφίους, Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δεν περνάει στον πρώτο γύρο το 50% για να εκλεγεί πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν που αρχικά ξεκίνησε με πολύ υψηλά ποσοστά για πολλή ώρα πάλευε μόνος του αν θα παραμείνει λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το πολυπόθητο 50%, για να εκλεγεί για μία ακόμη φορά πρόεδρος της Τουρκίας από τον πρώτο γύρο. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ελπίζει σε ένα δεύτερο γύρο. Μεγάλος κερδισμένος από τώρα είναι ο Σινάν Ογάν, ο οποίος τις τελευταίες μέρες αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά του και τώρα φαίνεται πώς κλειδώνει στο 5,28%.

Οι ψήφοι των εθνικιστών του Σινάν Ογάν θα είναι καθοριστικές για τον δεύτερο γύρο. Ο Ταγίπ Ερντογάν μέχρι την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων θα ελπίζει πάντως να ανεβάσει τα ποσοστά του έστω και ελάχιστα πάνω από το 50%, με τις ψήφους του εξωτερικού. Είναι γνωστό ότι συνήθως αγγίζει ακόμη και το 60% μεταξύ των ψηφοφόρων της διασποράς.

Ανεβαίνουν οι εθνικιστές

Ίσως το πιο σημαντικό και ξεκάθαρο από τώρα σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι πως το άθροισμα των ψήφων της Μεραλ Ακσενέρ, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και του Σινάν Ογάν, δηλαδή οι ψήφοι των εθνικιστών, ξεπερνούν πλέον το 25%. Με λίγα λόγια ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους στην Τουρκία ψηφίζει ένα εθνικιστικό κόμμα.

Αύριο σίγουρα η Αξενέρ θα λέει στον Κιλιτσντάρογλου ότι είχε δίκιο που επέμενε να είναι υποψήφιος ο Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο Ταγίπ Ερντογάν, ακόμη και να μην καταφέρει να ξεπεράσει το 50% στον πρώτο γύρο, έχει πλέον την παράσταση νίκης στον δεύτερο γύρο με το πλευρό του, καθώς οι ψήφοι των εθνικιστών είναι δύσκολο να καταλήξουν σε μεγάλο ποσοστό στην συμμαχία της αντιπολίτευσης.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ