Ανοιχτά φαίνεται να είναι όλα τα σενάρια στις αυριανές περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας. Ένα από τα επικρατέστερα είναι η συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας Αριστεράς, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Θουριγγία των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων, τα τρία κόμματα της νυν συγκυβέρνησης Αριστερά (Die Linke), Πράσινοι (Grüne) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) φέρονταν να λαμβάνουν μαζί 44%, ποσοστό που υπολείπεται λίγων μονάδων της αναγκαίας πλειοψηφίας για το σχηματισμό κυβέρνησης. Σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει αυτό το σενάριο, θα μπορούσε να υπάρξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας της Αριστεράς με τη στήριξη/ανοχή όλων των υπόλοιπων κομμάτων, εν είδει ενός μπλοκ των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου έναντι του ακροδεξιού AfD το οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν στο 20-24%.

Μολονότι κανείς δεν τολμά μια ασφαλή πρόβλεψη, οι εκτιμήσεις αναλυτών συγκλίνουν, τουλάχιστον, στο εξής: η αυριανή κάλπη ενδέχεται να βγάλει ένα ιστορικό αποτέλεσμα για την Αριστερά του νυν πρωθυπουργού Μπόντο Ράμελο, ο οποίος είναι ο πρώτος και μοναδικός πρωθυπουργός ομόσπονδου κρατιδίου στη Γερμανία που προέρχεται από το κόμμα της Αριστεράς.

Μάχη για την πρωτιά

Η Die Linke, που επί δεκαετίες θεωρούνταν κόμμα διαμαρτυρίας, ενδέχεται να κερδίσει αύριο για πρώτη φορά μια τοπική εκλογική αναμέτρηση. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα στο 27-29%, μπροστά από τους Χριστιανοδημοκράτες που φέρονται να λαμβάνουν 24-26%. Στις δυο τελευταίες περιφερειακές αναμετρήσεις, στη Σαξονία και το Βρανδεμβούργο, η Die Linke απώλεσε σημαντικό μέρος της εκλογικής της επιρροής αποσπώντας ποσοστά κάτω του 10%.

Γιατί είναι τόσο διαφορετική η εικόνα στη Θουριγγία; Οι λόγοι είναι μάλλον πολλοί και διαφορετικοί, αλλά οι περισσότεροι σχετίζονται με το πρόσωπο του Μπόντο Ράμελο, σχολιάζει ο πολιτικός επιστήμονας Αντρέας Μπρόντος. «Υπάρχει μεγάλος βαθμός ικανοποίησης με τον πρωθυπουργό που ξεπερνά τα όρια της παραδοσιακής δεξαμενής των αριστερών ψηφοφόρων. Όποιος θέλει τη συνέχιση της νυν συγκυβέρνησης Αριστεράς, Πρασίνων και Σοσιαλδημοκρατών στο κρατίδιο, θα ψηφίσει Αριστερά για να είναι σίγουρος». Και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, γίνεται μόνον όταν ο υποψήφιος πρωθυπουργός «δεν είναι ακραιφνώς αριστερός». Σύμφωνα με σχετικές δημοσκοπήσεις το 62% των πολιτών στη Θουριγγία δηλώνουν ικανοποιημένοι με το έργο του αριστερού πρωθυπουργού.

Ο γεννηθείς στην Κάτω Σαξονία και επί σειρά ετών συνδικαλιστής στην Έσση και τη Θουριγγία συνδικαλιστής Μπόντο Ράμελο κάνει ό,τι μπορεί για να μην δίνει την εικόνα κομματικού στελέχους, αλλά ενός ρεαλιστή και πολιτικού των πράξεων. «Το κόμμα μου ζητά ψήφο υπέρ της Αριστεράς, εγώ ζητώ νέα εντολή για τον κυβερνητικό συνασπισμό», επισημαίνει ο Ράμελο, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν είναι το μακρύ χέρι του κόμματός του.

Με «βαρύ ακροδεξιό πυροβολικό» το AfD

Η συνέχιση του κυβερνητικού συνασπισμού θα κριθεί εν τέλει από τα ποσοστά που θα λάβουν οι δυο μικρότεροι εταίροι. Οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να υποστούν άλλη μια ιστορική πανωλεθρία και δεν αποκλείεται να δουν τα ποσοστά τους να υποχωρούν σε μονοψήφιο αριθμό. Κάτω από το 10% κινούνται και οι Πράσινοι.

Σε περίπτωση που τα τρία κόμματα δεν συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία και με δεδομένο ότι οι Χριστιανοδημοκράτες αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους ακροδεξιούς ή την Αριστερά, ο σχηματισμός κυβέρνησης αναμένεται να εξελιχθεί σε γρίφο για δυνατούς λύτες. «Στη Θουριγγία δεν υπάρχουν προθεσμίες για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Μέχρι την εκλογή νέου πρωθυπουργού, ο νυν συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του υπηρεσιακά», εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας Μπρόντος. Η νυν κυβέρνηση πάντως φαίνεται να έχει προνοήσει, αφού έχει εγκρίνει ήδη τον προϋπολογισμό της ερχόμενης χρονιάς.

Η αυριανή εκλογική αναμέτρηση αποκτά ξεχωριστή σημασία και για έναν ακόμη λόγο. Υποψήφιος του εθνολαϊκιστικού Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD είναι ο επικεφαλής της ακροδεξιάς-εθνικιστικής «πτέρυγας» του κόμματος Μπγερν Χέκε. Κοινωνιολόγοι, ιστορικοί αλλά και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος διακρίνουν στον λόγο και τις θέσεις του Χέκε έντονο ακροδεξιό, ρατσιστικό αλλά και αντισημιτικό υπόβαθρο. Από τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις και τις ομιλίες του δεν λείπει συχνά η χρήση λεξιλογίου που παραπέμπει στους ναζί και το Τρίτο Ράιχ.

Ζιμόνε Ρότε (dpa)

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ