Τοπικές εκλογές στο Λονδίνο και άλλες περιφέρειες της Αγγλίας την Πέμπτη, κάλπες σε Σκωτία και Ουαλία. Αναμένονται ευρύτερα πολιτικά συμπεράσματα.Η γνωστή για τους Βρετανούς Super Thursday ή αλλιώς «Σούπερ Πέμπτη» των εκλογών για την Μεγάλη Βρετανία έχει ξεκινήσει από τις 07:00 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 22:00 το βράδυ, τοπική ώρα. Μετά από έναν χρόνο καθυστέρησης λόγω πανδημίας αυτή η εκλογική διαδικασία παραμένει «ιδιαίτερη», αφού συνοδεύεται από μάσκες, αποστάσεις αλλά και συστάσεις των αρμοδίων προς κάθε ψηφοφόρο να προσέλθει με δίκο του στυλό. Απρόβλεπτη είναι και η συμμετοχή του κόσμου αφού υπάρχει η δυνατότητα ψήφου ταχυδρομικώς, κάτι που διευκολύνει αυτούς που είναι επιφυλακτικοί λόγω κορωνοϊού.

Εκτός από τα διαδικαστικά φαίνεται πως αυτές οι εκλογές της 6ης Μαΐου έχουν τη δύναμη να σηματοδοτήσουν μια νέα πραγματικότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα μάτια όλων βρίσκονται στραμμένα στα αποτελέσματα της Σκωτίας, που μπορούν να αποφέρουν την πιθανότητα δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης. Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP) με αρχηγό τη Νικολά Στέρτζιον, φαίνεται να επικρατεί και σε αυτές τις εκλογές και μάλιστα με αυτοδυναμία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Το μανιφέστο του κόμματος για ανεξαρτητοποίηση του έθνους είναι γνωστό. Στη Σκωτία μπορούν να ψηφίσουν οι άνω των 16 ετών, ώστε να εκλέξουν τους 129 αντιπροσώπους του τοπικού Κοινοβουλίου. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν από το Σάββατο και μετά.

Κάλπες και στο Λονδίνο

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και το Λονδίνο, όπου ο Σάαντικ Κάαν, μέλος του Εργατικού κόμματος, φαίνεται να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί και σε αυτές τις εκλογές. Ο πακιστανικής καταγωγής δήμαρχος, που πήρε την σκυτάλη από τον Μπόρις Τζόνσον το 2016, προηγείται στις δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Τα θετικά αποτελέσματα έρχονται παρά την κριτική που έχει δεχτεί από τον ίδιο το πρωθυπουργό για την κακή κατάσταση στα οικονομικά του δήμου.

Στην Ουαλία καθώς φαίνεται θα επικρατήσει και πάλι το κόμμα των Εργατικών, κάτι που γίνεται από τις πρώτες τοπικές εκλογές του 1999. Παρόλα αυτά, αν και το κόμμα των Εργατικών διατηρεί το ποσοστό του, το κόμμα των Συντηρητικών φαίνεται να βγαίνει ενισχυμένο από αυτές τις εκλογές με περισσότερες έδρες στο Σένεντ. Και στην Ουαλία έχουν δικαίωμα ψήφου οι άνω των 16 ετών. Ενδιαφέρον έχει και η πόλη του Χαρτπουλ, που σήμερα εκλέγει εκτάκτως βουλευτή για το βρετανικό Κοινοβούλιο, μετά την παραίτηση του Εργατικού Μάικ Χιλ, ο οποίος εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης. Το Χαρτπουλ είναι παραδοσιακό κομμάτι του αποκαλούμενου «Κόκκινου Τείχους» (χρώμα του κόμματος των Εργατικών), αφού από το 1974 εκλέγει Εργατικούς βουλευτές. Ωστόσο φέτος ο υποψήφιος των Συντηρητικών φαίνεται πως θα καταλάβει το κάστρο που παραδοσιακά κατέχουν οι Εργατικοί.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ