Η Παγγερμανική Δασκάλων και Νηπιαγωγών εκφράζει την απορία, την έκπληξη και την διαμαρτυρία της για την εμπάθεια και την επιμονή του Υπουργείου Παιδείας να κλείσει τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Ως μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας απορούμε για το γεγονός ότι το ΥΠΔΒΜΘ, αντί να φροντίζει για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων των οποίων προΐσταται, προσπαθεί με κάθε τρόπο να προβεί στο βίαιο κλείσιμό τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των αποφάσεών του.

Η προσπάθεια αυτή κορυφώθηκε με την ψήφιση του νόμου 4027/04-11-2011 και συνεχίζεται μέχρι τώρα με αλλεπάλληλες «διευκρινήσεις», «οδηγίες» και «συμβουλές» υπηρεσιακών παραγόντων προς τους γονείς των μαθητών, ώστε να εγκαταλείψουν τα παιδιά τους την ελληνική εκπ/ση και να κατευθυνθούν προς τα γερμανικά σχολεία.

Υπάρχει μια άδικη, ανεπίτρεπτη και υπόγεια προσπάθεια να πληγεί το κύρος και η προσφορά των ελληνικών σχολείων  από ορισμένους κύκλους του Υ.Π. Οι κύκλοι αυτοί αντιλαμβανόμενοι  ότι το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που προσπαθούν να επιβάλλουν τους τελευταίους έξι  μήνες δεν αποθαρρύνει, όσο θα έπρεπε,  τις τοπικές κοινότητες, τους γονείς και τους εκπ/κούς,  προσπαθούν ακόμη και την ύστατη στιγμή, ενώ δεν υφίσταται εκλεγμένη κυβέρνηση , άραγε με ποια ιδιότητα,  να διασπείρουν τα δηλητηριώδη βέλη τους με στόχο το μέλλον των μαθητών.  Είναι σε όλους γνωστές οι θέσεις, οι απόψεις και οι μεθοδεύσεις των κύκλων αυτών που βρήκαν πρόσφορο έδαφος  την περίοδο αυτή να κάνουν την σφοδρότερη επίθεσή τους απέναντι στους Έλληνες μαθητές και τους γονείς τους,  που διεκδικούν το αυτονόητο: Να έχουν τη δυνατότητα της επιλογής για το μοντέλο εκπαίδευσης που θέλουν να ακολουθήσουν μετέχοντας της ελληνικής παιδείας , της  γλώσσας και του  πολιτισμού.

Πιο συγκεκριμένα:

1)Ο νόμος 4027 προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των Λυκείων από το επόμενο σχολικό έτος 2012-2013 και το πιο απίστευτο και αντισυνταγματικό (πρόσφατο έγγραφο κ. Λινού) απαγορεύει τις εγγραφές και μετεγγραφές μαθητών σε οποιοδήποτε έτος!!!!

Αλήθεια όμως

Ø Τι θα απογίνουν οι μαθητές που φοιτούν τώρα στο Γυμνάσιο και στις τάξεις του Δημοτικού σχολείου καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησής τους από το γερμανικό εκπ/κό σύστημα μιας και η περίοδος των εγγραφών έχει παρέλθει προ πολλού;

Ø Τι θα απογίνουν τα παιδιά των Ελλήνων που αναγκάζονται να μετακινηθούν σε άλλη πόλη αναζητώντας εργασία;

Ø Τι θα απογίνουν τα παιδιά των νέων μεταναστών που εισρέουν κατά χιλιάδες από την Ελλάδα και δε γνωρίζουν τη γερμανική γλώσσα; Πώς θα εγγραφούν στα γερμανικά σχολεία αφού δεν γίνονται πλέον εγγραφές αυτήν την περίοδο;

 

Θα αρνηθούμε σε όλους αυτούς τους μαθητές την εγγραφή ή μετεγγραφή τους σε κάποιο ελληνικό σχολείο;

 

Γι’ αυτό ζητάμε:

 

 Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία όλων των Λυκείων στη Γερμανία και να παγώσει άμεσα ο νόμος 4027/2011 ξεκινώντας ταυτόχρονα ένας ειλικρινής διάλογος με ομογενειακούς φορείς και συλλόγους εκπ/κών και ν΄ακούσει επιτέλους το Υπουργείο Παιδείας τη φωνή και τις ανάγκες των Ελλήνων του εξωτερικού για την αναβάθμιση και την ποιοτική βελτίωση της ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης.

2)Με το νόμο 4027/2011 και με εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας (Φ. 821/815Ε/64485/Ζ1/08-06-2012) προβλέπεται ότι η απόσπαση των εκπ/κών με επιμίσθιο θα γίνεται για τρία έτη και η παράταση θα χορηγείται για δύο ακόμη έτη χωρίς επιμίσθιο. Επίσης αυτοί που συμπληρώνουν το 4ο έτος απόσπασης μπορούν να παραμείνουν, εάν το επιθυμούν για ένα ακόμη έτος χωρίς το επιμίσθιο του εξωτερικού.

Εδώ πρέπει να σας επισημάνουμε τα εξής:

Σε κάθε περίπτωση είναι απολύτως αδύνατο οποιοσδήποτε εκπ/κός να αντεπεξέλθει στο κόστος ζωής στη Γερμανία λαμβάνοντας μόνο το μισθό της Ελλάδας, γιατί οδηγείται αυτόματα σε κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση.

Οι αλλεπάλληλες μειώσεις του μισθού στην Ελλάδα και του επιμισθίου στο εξωτερικό τα δύο τελευταία χρόνια, καθιστούν πλέον απαγορευτική τη διαβίωση στη Γερμανία χωρίς το επιμίσθιο.

Καλούμε λοιπόν, τους συντάκτες τέτοιων νόμων – πολλοί από τους οποίους έχουν θητεύσει και σε διάφορες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο –  να μας πουν:

Πώς με τα 1000 ή 1100 ευρώ που αξιώνουν για μισθό των εκπ/κών θα μπορούσαν αυτοί και οι οικογένειές τους να ανταποκριθούν στο κόστος διαβίωσης στο εξωτερικό; Σ’ αυτόν τον εργασιακό και μισθολογικό μεσαίωνα που θέλουν να μας οδηγήσουν οι εκπ/κοί απαιτούν μια αξιοπρεπή διαβίωση και την αναγνώριση του έργου και του ρόλου τους.

Δυστυχώς το μένος της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠ δεν περιορίσθηκε μόνο στα <<αμιγή>> ελληνικά σχολεία του εξωτερικού αλλά προχώρησε και στη κατάργηση εκατοντάδων ΤΕΓ  σε όλη τη Γερμανία χωρίς να έχει μεριμνήσει για τη διάδοχη κατάσταση. Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες μαθητές δεν θα έχουν    τη δυνατότητα να  έρθουν , έστω κατ’ ελάχιστο,  σε επαφή με την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι, εάν εφαρμοστεί ο νόμος 4027/2011 τη νέα σχολική χρονιά 2012-2013 και με δεδομένο ότι είναι αδύνατη η παραμονή εκπ/κών που διανύουν το 3ο και 4ο έτος απόσπασης χωρίς το επιμίσθιο του εξωτερικού, θα απομείνουν:

  • Στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης (Στουτγάρδη)

24 εκπ/κοί Α/θμιας Εκπ/σης για 3395 μαθητές

  • Στο κρατίδιο της Έσσης (Φρανκφούρτη)

5 δάσκαλοι για 1058 μαθητές και

2 νηπιαγωγοί για 76 νήπια

Παρόμοια θα είναι και η κατάσταση για τη νέα σχολική χρονιά και στα υπόλοιπα κρατίδια.

Τα νούμερα είναι αμείλικτα και αντικατοπτρίζουν τη δυσμενή πραγματικότητα μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και του καταστροφικού σχεδιασμού για τις σχολικές μονάδες του εξωτερικού.

Γι’ αυτό ζητάμε

  Να ανανεωθεί αμέσως η απόσπαση των εκπ/κών που διανύουν το 3ο και 4ο έτος απόσπασης με το μισθό της Ελλάδας και το επιμίσθιο του εξωτερικού, οι οποίοι αποσπάστηκαν με προγενέστερους νόμους 2413/1996 και 2021/1998, γιατί είναι απολύτως απαραίτητοι για να στελεχώσουν τα σχολεία σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες ανάγκες σε εκπ/κό προσωπικό.

Ελπίζουμε να αναλογιστείτε το μέγεθος της ευθύνης σας και μην ξεχνάτε ότι είμαστε κληρονόμοι μιας γλώσσας που για αιώνες μιλιόταν από όλους τους λαούς στη Μεσόγειο Θάλασσα και τον Εύξεινο Πόντο. Μια τέτοια πολιτιστική κληρονομιά, ένα τέτοιο πολιτιστικό εφόδιο για όλο τον Ελληνισμό δεν το συρρικνώνεις, αλλά το θωρακίζεις και το αναδεικνύεις.

 Για  το  Δ.Σ

Ο Πρόεδρος: Χατζηπαλούσης Κωνσταντίνος

Ο Γενικός Γραμματέας: Παπαδόπουλος Ιορδάνης

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ ,ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ,ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΙΓΚΑΝΩΝ,ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗΣ ΦΥΛΗΣ ΠΟΥ ΖΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ.ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΜΩΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ,ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΗΣΕ Η ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΘΛΙΟ ΚΑΙ ΣΙΧΑΜΕΡΟ ΝΟΜΟ 4027 ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ. .ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ .. ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ ΑΦΟΥ ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΧΡΗΣΤΑ ..ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ