Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών στο Ιράκ εξαιτίας των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων. Ο ΟΗΕ κάνει έκκληση για τερματισμό της βίας. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτές τις διαδηλώσεις;O αριθμός των νεκρών φθάνει τους 100 ενώ πάνω από 4.000 είναι οι τραυματίες. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ξεσπούν τόσο μεγάλες διαμαρτυρίες στο Ιράκ, όπως λέει στην Deutsche Welle ο Ντάνιελ Γκέρλαχ, αρχισυντάκτης του πολιτικού περιοδικού Zenith που ειδικεύεται σε θέματα Μέσης Ανατολής:

«Δεν ζούμε πρώτη φορά τέτοιες διαδηλώσεις στο Ιράκ. Εδώ και χρόνια είναι έτσι τα πράγματα. Το περασμένο καλοκαίρι είχαμε μια παρόμοια κατάσταση στη Βασόρα. Υπάρχουν πολλές αιτίες για αυτό. Η κύρια αιτία είναι η έλλειψη ηλεκτρικού και η έλλειψη παροχής δημόσιων υπηρεσιών γενικότερα. Από την άλλη πλευρά, είναι η υψηλή ανεργία και η φτώχεια, η οποία είναι ακόμα πιο εμφανής αν δει κανείς τους παχυλούς μισθούς των βουλευτών. Και κυρίως η απίστευτη διαφθορά. Οι Ιρακινοί που διαμαρτύρονται έχουν την πεποίθηση πως το κράτος αναμειγνύεται παντού, κάποιοι γίνονται διαρκώς πλουσιότεροι και από την άλλη πλευρά πάρα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τίποτα, κανένα προνόμιο».

Παρά την αυξανόμενη βία ο Πρωθυπουργός Αντέλ Αμντελ Μάχντι, προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ανακοίνωσε πως οι διαδηλωτές έχουν δίκιο ωστόσο δεν μπορούν να τακτοποιηθούν όλα τα αιτήματα άμεσα. Παράλληλα όμως αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και σε πολλές πόλεις διακόπηκε η λειτουργία του διαδικτύου ούτως ώστε οι διαδηλωτές να μην μπορούν να ενημερωθούν και να οργανωθούν.

Το Ιράν δεν έχει σχέση με τις διαδηλώσεις

Για τον Γερμανό ειδικό Ντάνιελ Γκέρλαχ ένας ακόμα λόγος της έξαρσης της βίας είναι η έλλειψη παιδείας των σωμάτων ασφαλείας, τα οποία δεν γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίζουν μεγάλες μαζικές διαδηλώσεις.

Οι διαδηλώσεις πάντως γίνονται κυρίως σε σιιτικές πόλεις. Σε περιοχές όπου στην πλειονότητά τους μένουν σουνίτες και Κούρδοι δεν γίνονται διαδηλώσεις. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι ξεσπούν μεγάλες διαμάχες στους κόλπους των σιιτών όπου υπάρχει ένα μεγάλο φιλοϊρανικό κίνημα αλλά και παράλληλα ένα ισχυρό κίνημα κατά του Ιράν. Ο Ντάνιελ Γκέρλαχ λέει σχετικά με το Ιράν:

«Υπάρχει μια φημολογία ότι οι διαδηλώσεις στρέφονται και κατά του Ιράν. Ίσως ως ένα βαθμό να είναι έτσι. Συχνά ακούγεται το επιχείρημα ότι οι Ιρανοί κατασκευάζουν τόσα πράγματα εδώ και ότι το Ιράν έχει τόσο μεγάλη επιρροή. Υπάρχει επίσης η φημολογία ότι οι Ιρανοί έχουν αναμειχθεί στο να διαλυθούν οι διαδηλώσεις. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν τα θεωρώ αξιόπιστα».

Ισμαϊλ Νερμίν

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ