Η Τερέζα Μέι κορυφώνει την εκστρατεία πειθούς ώρες πριν από τη δεύτερη συνάντηση της με τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερτο Σάββατο και την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή.«Είναι η μόνη συμφωνία που εγγυάται τη στενή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καιρός να γυρίσουμε σελίδα και να στέψουμε την προσοχή μας σε άλλα θέματα ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας» είπε μεταξύ άλλων η Βρετανή Πρωθυπουργός σε σύντομη ομιλία της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, την Πέμπτη το βράδυ.

Παράλληλα, στις Βρυξέλλες, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αποδύονται σε διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να εξασφαλίσουν την συναίνεση της Ισπανίας στο Συμβούλιο Κορυφής της Κυριακής.

Την τελευταία στιγμή, η Μαδρίτη προβάλει εμπόδια στο θέμα του μελλοντικού εμπορικού καθεστώτος του Γιβραλτάρ και απειλεί με βέτο εάν δεν συμπεριληφθεί στην συμφωνία αποχώρησης πως και η Μαδρίτη θα έχει λόγο σε αυτό το ζήτημα.

Κρίσιμη η 11η Δεκεμβρίου

Ο Σοσιαλιστής Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει μπροστά του τις περιφερειακές εκλογές στην Ανδαλουσία, όπου το Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης έχει κάνει κεντρικό σύνθημα το θέμα του Γιβραλτάρ, εξ ου και η απειλή του για βέτο.

Στην Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, οι 27 καλούνται να υπογράψουν την Συμφωνία Αποχώρησης 585 σελίδων που έχει νομική ισχύ και την Διακήρυξη της μελλοντικής σχέσης Βρυξελλών και Λονδίνου.

Η Διακήρυξη είναι ένα κείμενο καλών προθέσεων που δεν έχει νομική ισχύ και αναφέρεται με γενικότητες στις μελλοντικές σχέσεις και στους τομείς του εμπορίου και της ασφάλειας. Εξ αιτίας αυτών των γενικοτήτων έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος.

Αν οι 27 υπογράψουν και τα δύο κείμενα, το τελευταίο και μεγαλύτερο εμπόδιο που απομένει για την Τερέζα Μέι, είναι η συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου στις 11 Δεκεμβρίου κατά την οποία οι βουλευτές θα κληθούν να τα αποδεχθούν ή να τα καταψηφίσουν. Θα είναι μια πολύ κρίσιμη ψηφοφορία εάν κρίνουμε από τις σφοδρές αντιρρήσεις που εκφράζονται ένθεν κακείθεν των πολιτικών εδράνων.

Ωστόσο, η Πρωθυπουργός έχει αποδείξει πως διαθέτει αντοχές και υπερπηδά τα εμπόδια. Γιατί όχι και το μεγαλύτερο;

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ