Ρεπορτάζ για τα pushback στον Έβρο με αφορμή την επίσκεψη Πράσινων ευρωβουλευτών, καθώς και τα σχέδια του Βερολίνου για ενδεχόμενη ακύρωση της εισφοράς φυσικού αερίου στον Τύπο.«Στα ελληνοτουρκικά σύνορα τεκμηριώνονται επανειλημμένα παράνομες επαναπροωθήσεις,πλήθος πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους. Όμως τόσο η FRONTEX, όσο και οι αρχές στην περιοχή αρνούνται κάθε ευθύνη», γράφει η Frankfurter Rundschau σε ρεπορτάζ από τον Έβρο με τίτλο «Η μεγάλη σιωπή για τα pushbacks».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Για να μάθουν περισσότερα για τις μεθόδους των ελληνικών συνοριακών αρχών, επισκέφθηκαν την περιοχή του Έβρου ευρωβουλευτές από την ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Na σημειωθεί ότι απευθυνόμενη στην ελληνική κυβέρνηση η Eυρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Ίλγα Γιοχάνσον σημείωνε τέλος Ιουνίου στο twitter: “Οι βίαιες και παράνομες απελάσεις μεταναστών πρέπει να σταματήσουν, τώρα”.

Στον Έβρο οι ευρωβουλευτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα τείχος σιωπής. Είναι ο νεαρός υπάλληλος της FRONTEX, που δεν γνωρίζει, δεν έχει ακούσει κάτι. Είναι η επικεφαλής του υπαλλήλου Ίντρα Μεντίνα-Κάνο, η οποία ισχυρίζεται πως η FRONTEX δρα μόνο εκεί όπου οι ελληνικές αρχές ζητούν την σύνδρομή της. Και είναι και η εργαζόμενη σε ΜΚΟ που δεν θέλει να δει το όνομά της δημοσιευμένο και αρχίζει να τρέμει όταν μιλά με τους ευρωβουλευτές. Αποφεύγει ερωτήσεις σχετικά με τα pushbacks και τη χρήση βίας από συνοριοφύλακες. Κάποια στιγμή ζητά κατανόηση λέγοντας “δεν δουλεύω μόνο εδώ, ζω εδώ. Πρέπει να προσέχω”.

Σε μια από τις πολλές συνομιλίες, ο Γερμανός βουλευτής Έρικ Μάρκβαρτ λέει οργισμένα: “Η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι έχει εμποδίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν τα σύνορα τους τελευταίους μήνες. Και κανείς εδώ δεν μπορεί να μας πει πώς τα κατάφερε. Δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος για να αποτραπούν άνθρωποι από μια αίτηση ασύλου”.

Το τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή του Έβρου, κυρίως τη νύχτα, είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κηρύξει ολόκληρη την περιοχή ως απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Απαγορεύεται η πρόσβαση σε δημοσιογράφους και τις ΜΚΟ. Το γεγονός ότι ακόμα και ευρωβουλευτές δεν αποκτούν πρόσβαση είναι ωστόσο αξιοσημείωτο. Διότι η ΕΕ χρηματοδοτεί σε σημαντικό βαθμό την ακριβή τεχνολογία που χρησιμοποιούν αστυνομία και στρατός για την διασφάλιση των συνόρων.Και ένα από τα καθήκοντα των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ελέγχουν τη διάθεση των κονδυλίων της ΕΕ. Όμως η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προφανώς δεν αισθάνεται ότι την δεσμεύουν τέτοιοι κανόνες διαφάνειας».

Προς κατάργηση η εισφορά φυσικού αερίου

Πριν καλά καλά αρχίσει από 1ης Οκτωβρίου να εισπράττεται στη Γερμανία η έκτακτη εισφορά φυσικού αερίου για τη στήριξη των συστημικών ενεργειακών κολοσσών, η κυβέρνηση Σολτς δρομολογεί, όπως όλα δείχνουν, την κατάργησή της. Η taz σχολιάζει: «Η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης συνασπισμού μοιάζει ακέφαλη και νευρική. Στην αρχή το Βερολίνο εισήγαγε βιαστικά την εισφορά φυσικού αερίου, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τους πελάτες φυσικού αερίου. Και στη συνέχεια λίγα μέτρα πριν την εφαρμογή του μέτρου θέλει να το ακυρώσει.

Στο μεταξύ όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να σταματήσει να επιβαρύνει πολίτες και επιχειρήσεις και ότι ζητούμενο είναι η ανακούφισή τους. Απαραίτητο είναι τώρα είναι να μπει πλαφόν όχι μόνο στο κόστος του ρεύματος, αλλά και του φυσικού αερίου. Και εδώ οι λεπτομέρειες είναι καθοριστικές. Το πλαφόν θα πρέπει να είναι δίκαιο και να αφορά πολλούς. Το κόστος θα είναι μεγάλο. Το σωστό θα ήταν να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό χαλαρώνοντας παράλληλα το “χρεόφρενο”. Ανεξάρτητα από αυτό δεν θα πρέπει να λησμονηθεί η σχεδιαζόμενη φορολόγηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσων βγήκαν και με το παραπάνω κερδισμένοι από την ενεργειακή κρίση».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ