Την ένδοξη ιστορία του Ελληνισμού στην Ουγγαρία και την από αιώνων Ελληνική Ορθόδοξη παρουσία στη χώρα αυτή, έχει ως θέμα της ,η μεγάλη έκθεση με τίτλο “Ελληνική Κληρονομιά – Η Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία, 17ος έως 19ος αιώνας”, που τα εγκαίνια έγιναν την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού της Ουγγαρίας κ. HÁLASZ JÁNOS, παρουσία του Πρέσβη της Ουγγαρίας κ. TÓTH JÓZSEF, της περιφερειάρχη Ηπείρου Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα, του αντινομάρχη κ. Αγγελάκη, του αντιδημάρχου κ. Τζανάκου, της διευθύντριας της ΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Παπακώστα, του αιδεσιμότατου Ιερέως κ. Μεσσαρά Ερμόλαου, του επιτίμου Προξένου της Ουγγαρίας στην Πάτρα κ. Δούρου Νικολάου, του Γραμματέα της Ελληνικής Εκκλησιαστικής Κοινότητας και του Ελληνικού-Κυπριακού-Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας κ. Βασίλειου Σταματόπουλου.

Μετά τη Βουδαπέστη, όπου είχε την πρώτη της παρουσία τον Απρίλιο του 2009 στο ξακουστό Ιστορικό της Μουσείο της Βουδαπέστης υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και την στήριξη από τον Μητροπολίτη Αυστρίας και Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Μιχαήλ, την Κοζάνη, την Θεσσαλονίκη και την ουγγρική πόλη Νιρεχάζα, η Πάτρα είναι η πέμπτη στη σειρά πόλη που φιλοξενείται η έκθεση, την οποία έχει επιμεληθεί η “Υπό Ελλήνων ιδρυθείσα Ορθόδοξος Ουγγρική Εκκλησιαστική Κοινότητα Βουδαπέστης” σε συνεργασία με τον “Ελληνικό-Κυπριακό-Ουγγρικό Σύλλογο Φιλίας”.

Η έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Μαρτίου του 2011, και γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ανάληψη από την Ουγγαρία της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως από την 01 Ιανουαρίου 2011, σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και την ΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Στην έκθεση εκτίθενται εκκλησιαστικά κειμήλια, ελληνικά βιβλία, πίνακες Ελλήνων ζωγράφων, χειρόγραφα της Ελληνικής Θρησκευτικής Κοινότητας, χάρτες και διάφορα άλλα προσωπικά αντικείμενα γνωστών ελληνικών οικογενειών της Ουγγαρίας.

Η “Υπό Ελλήνων ιδρυθείσα Ορθόδοξος Ουγγρική Εκκλησιαστική Κοινότητα Βουδαπέστης”, ο Ελληνικός – Κυπριακός- Ουγγρικός Σύλλογος Φιλίας, η Ελληνική Αυτοδιοίκηση του 16 Διαμερίσματος Βουδαπέστης και το Ίδρυμα για τον Ελληνικό Πολιτισμό, σε συνεργασία με την Ουγγρική πρεσβεία στην Αθήνα ετοίμασαν ένα ψηφιακό δίσκο με ιστορικές πληροφορίες και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα μουσεία της Ουγγαρίας και από ιδιωτικές Συλλογές, για την παρουσία των Ελλήνων στην Ουγγαρία από τον 17ο μέχρι τον 19ο αιώνα, που επιμελήθηκαν ο δημοσιογράφος και ιστορικός Ανδρέας Σταματόπουλος, ο ιστορικός Μπέλακ Γκάμπορ και ο Δρ. Ντιέσεγκι Γκιόργκι, απόγονος της πρώτης Διασποράς.

Τέλος η Ουγγρική πρεσβεία προς τους παρευρισκομένους παρέθεσε δεξίωση με Ουγγρικές γεύσεις και Ουγγρικά κρασιά και μουσικοχορευτικό συγκρότημα από την αδελφοποιημένη πόλη με την Πάτρα, Ντέμπρετσεν παρουσίασε ουγγρικούς χορούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ