Βιέννη, Αυστρία 04.03.2011. Και ελληνικό “χρώμα” είχε ο φημισμένος Χορός της Κρατικής Όπερας της Βιέννης στο κτήριό της χθες βράδυ, ο οποίος αποτελεί το επιστέγασμα κάθε αποκριάτικης περιόδου και το κοσμοπολίτικο γεγονός της χρονιάς, καθώς ο διαπρεπής Έλληνας εικαστικός καλλιτέχνης, “σουρεαλιστής γλύπτης” όπως αυτοαποκαλείται, Νίκος Φλώρος, παρουσίασε το έργο του “Μπούστο” σε συνεργασία με το μοντέλο Αλεξάνδρα Μπόζιτς.

Το “Μπούστο” ανήκει στη συλλογή έργων του Νίκου Φλώρου με το γενικό τίτλο “Μαρία Κάλλας” που ο καλλιτέχνης είχε δημιουργήσει για τη μεγάλη έκθεσή του στο πλαίσιο των εορτασμών για το Έτος Μαρίας Κάλλας το 2007, για τα 30 χρόνια από τον θάνατό της, όπου παρουσίασε δώδεκα γλυπτά εμπνευσμένα από φορέματα και μπούστα που η μεγάλη Ελληνίδα υψίφωνος φόρεσε σε σημαντικές παραστάσεις της σπουδαίας σταδιοδρομίας της.

Ο Νίκος Φλώρος, ο οποίος για τα περισσότερα έργα του χρησιμοποιεί, με μια ιδιαίτερη τεχνική του, ανακυκλώσιμο υλικό από κουτιά αναψυκτικών, είχε αποσπάσει ήδη πολύ καλές εντυπώσεις στη Βιέννη, εκθέτοντας το δημιούργημά του, “το βασιλικό κοστούμι της Ελισάβετ της Α’”, τον περασμένο Νοέμβριο στα παλιά χειμερινά Ανάκτορα του Χόφμπουργκ στη αυστριακή πρωτεύουσα.

Ο Έλληνας εικαστικός καλλιτέχνης ετοιμάζει για το 2012 μία μεγάλη σειρά 12 έργων του, με θέμα τα κλεμμένα Μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, χρησιμοποιώντας επίσης ανακυκλώσιμο υλικό από κουτιά αναψυκτικών, σε χρώμα ασημί.

Ο ίδιος, ως σουρεαλιστής γλύπτης, παίρνει στοιχεία από την “ποπ αρτ”, όπως είναι το καθημερινό αντικείμενο που χρησιμοποιούν όλοι, όπως ο ίδιος σημειώνει, το κουτί αναψυκτικού, και αυτό το αντικείμενο της καθημερινότητας μετατρέπεται σε αντικείμενο υψηλής τέχνης σαν μεταξωτό ύφασμα.

Ο Νίκος Φλώρος, καλλιτέχνης που ασχολείται με το σχεδιασμό και τη δημιουργία πρωτότυπων γλυπτών κοστουμιών, έχει συνδυάσει την υψηλή ραπτική με τη γλυπτική, δημιουργώντας εξαιρετικά έργα τέχνης. Χρησιμοποιώντας πρωτότυπα υλικά στα έργα του, όπως κουτιά αναψυκτικών και εφημερίδες, έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις.

Ο Νίκος Φλώρος γεννήθηκε το 1970 στην Τρίπολη Αρκαδίας, μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε εικαστικές τέχνες στο Παρίσι, επιστρέφοντας για μερικά χρόνια στην Ελλάδα για να μεταβεί το 1999 στη Νέα Υόρκη, όπου ζει και εργάζεται, ενώ βρίσκεται τακτικά στην Ελλάδα, έχοντας την πάντα ως έναν από τους σταθμούς των μεγάλων εκθέσεών του.

Στο χθεσινοβραδινό Χορό της Κρατικής Όπερας Βιέννη, που γιόρταζε την 55 η διοργάνωσή του μεταπολεμικά, ήταν παρούσα σύσσωμη, όπως κάθε χρόνο, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Αυστρίας, με επικεφαλής τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ και τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, μαζί με τους επίσημους επισκέπτες και προσκεκλημένους τους, προσωπικότητες της πολιτικής ζωής από γειτονικές χώρες, αλλά και πάνω από 5.500 άλλους επισκέπτες που έδωσαν, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στον αποκαλούμενο “επίσημο κρατικό χορό της Αυστρίας”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δ. Δημητρακούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ