Οι dialoggers ανιχνεύουν φέτος την επόμενη μέρα της ελληνικής κρίσης. Η Θεσσαλονίκη ως κόμβος επιχειρηματικότητας και ο ρόλος της στα Βαλκάνια. Ένας παραγωγικός δημοσιογραφικός διάλογος μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών.Πλατεία Αριστοτέλους. Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία και η κοινή ευρωπαϊκή ιστορία ενώνουν Έλληνες και Γερμανούς δημοσιογράφους. Η ελληνική κρίση είχε προκαλέσει αντιγερμανική φρενίτιδα από τη μια πλευρά και χαρακτηρισμούς για «τεμπέληδες Έλληνες» από την άλλη που τώρα δίνουν τη θέση τους στη σύμπλευση. Τις ευκαιρίες της επόμενης μέρας για την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη διερεύνησαν επτά Έλληνες και επτά Γερμανούς νέοι δημοσιογράφοι στο 7ο ελληνογερμανικό δημοσιογραφικό εργαστήρι των dialoggers του Ιδρύματος Konrad Adenauer στη Θεσσαλονίκη.

Νεανική επιχειρηματικότητα και start-ups

Η κοινότητα των start-uppers στη Θεσσαλονίκη κάνει τα πρώτα της βήματα. H εμφάνιση θερμοκοιτίδων για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ή το οικοσύστημα του OK!Thess δίνουν ευκαιρίες για την ανάπτυξή τους. «Eίκοσι τρεις ομάδες start-uppers στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε πρόγραμμα για να βρουν χρηματοδότηση, τέσσερις διαπραγματεύονται με αγοραστές και πέντε είναι ήδη μέλη της ελληνικής αγοράς. Συνολικά έχουν λάβει 300.000 € σε χρηματοδότηση, ποσό που για τη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή είναι πολύ ικανοποιητικό», αναφέρει ο Μαρίνος Τζώτζης από ελληνικής πλευράς.

Σύγχρονες επιχειρήσεις νέων ανθρώπων με αντικείμενο την ηλεκτροκίνηση, την εύρεση εργασίας, την πολιτιστική ξενάγηση προσπαθούν να δώσουν ένα νέο αέρα αισιοδοξίας κόντρα στη μιζέρια της κρίσης. «Στην Ελλάδα τα πράγματα αλλάζουν πολύ αργά και η αποτυχία έχει μόνο αρνητικό στίγμα, ενώ μπορεί να είναι εφαλτήριο για κάτι πετυχημένο στο μέλλον. Το λειτουργικό κόστος είναι μεγάλο για μια επιχείρηση κι έτσι κάποιοι δεν αρχίζουν καν», επισημαίνει ο νεαρός έλληνας δημοσιογράφος. Την άποψη του συμμερίζεται και η συνεργάτης του στην έρευνα, Βέρα Λόινερ: «Είναι αδιανόητο ότι δεν αλλάζει κάτι στη φορολογική πολιτική στην Ελλάδα. Η προκαταβολή φόρου ουσιαστικά σταματά του νέους να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση», λέει χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «κάτι διαφορετικό πρέπει να συμβεί, υπάρχουν λύσεις.»

Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια

Μία πόλη που δεν κοιτάει στον Νότο αλλά στα Βαλκάνια είναι ίσως μια ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη. Στο παρελθόν αλλά και σήμερα γράφτηκαν πολλά για το μετασχηματισμό της σε μητρόπολη των Βαλκανίων. Οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές στις γειτονικές βαλκανικές χώρες μεταφέρουν ελληνικές επιχειρήσεις εκεί και φρενάρουν τη δυνατότητα ανάπτυξης. «Υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στην πόλη που μπορούν να βοηθήσουν στο να ανακτήσει το ρόλο της στα Βαλκάνια. Για να γίνει αυτό πρέπει να βοηθήσουν όλοι οι τομείς: πολιτική, εκπαίδευση, επιχειρηματικότητα αλλά και οι πολίτες», τονίζει ο Σοφοκλής Γερούλης, από τους συμμετέχοντες στο εργαστήρι των dialoggers. «Αντιλήφθηκα ότι υπάρχει ο στόχος. Αλλά μήπως η στροφή προς τα Βαλκάνια σημάνει το γύρισμα της πλάτης προς την Ευρώπη;» αναρωτιέται η Μαρλίνε Μπράι, μιλώντας στη Deutsche Welle.

Περισσότερη Ευρώπη και εμβάθυνση

Η εργασία των νεαρών δημοσιογράφων έγινε σε ομάδες των δύο ατόμων. Οι πηγές που χρησιμοποίησαν ήταν μεν οι ίδιες, το τελικό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό και θα αποτυπωθεί αναλυτικά στα ελληνικά και τα γερμανικά με κείμενο και βίντεο τις επόμενες ημέρες στο μπλογκ των dialoggers. «Δεν μπορείς να εξηγήσεις τι πραγματικά συμβαίνει με την κρίση με συντομευμένες και απλοποιημένες ειδήσεις, χρειάζεται χρόνος και ανάλυση. Δε συνέβη αυτό τα προηγούμενα χρόνια στα ΜΜΕ και αυτό όξυνε τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας», λέει ο Γιόχεν Μαρκέτ, αρχισυντάκτης του workshop για τη γερμανική πλευρά. Η συνεργασία των δημοσιογράφων είναι ίσως πιο αναγκαία από ποτέ. «Χρειαζόμαστε τη συνεργασία, ειδικά σε σύνθετα θέματα που κοντεύουν να διαχωρίσουν την Ευρώπη. Για μένα έχουμε ανάγκη από τη θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού newsroom», πιστεύει η Ελίνα Μακρή, που είχε την αρχισυνταξία για τους Έλληνες συμμετέχοντες. Διάλογος, έρευνα και συνέργειες, λοιπόν, για την καλύτερη πληροφόρηση των πολιτών.

Διογένης Δημητρακόπουλος, Θεσσαλονίκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ