Η ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα, στο επίκεντρο των συναντήσεων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη με Γερμανούς Αξιωματούχους, στο Βερολίνο

 

Στα εγκαίνια της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Αγροτικών Προϊόντων (InternationalGreenWeek 2014) παρευρέθηκε χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, μετά από πρόσκληση του Ομοσπονδιακού Υπουργού Διατροφής, Γεωργίας και Προστασίας Καταναλωτή, Dr. HansPeterFriedrich.17-01-2014 ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟ 2

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Έκθεση, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχε συναντήσεις εργασίας με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Διατροφής, Γεωργίας και Προστασίας Καταναλωτή, Dr. HansPeter Friedrich και με τον Υπουργό Διατροφής, Γεωργίας και Δασών της Βαυαρίας, κ. HelmutBrunner, με τους οποίους συζήτησε θέματα ενίσχυσης της ελληνογερμανικής συνεργασίας στον αγροτικό τομέα. 

Επιπλέον συναντήθηκε με τον Ομοσπονδιακό Υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης κ. Χανς-Γιόακιμ Φούχτελ, το Γενικό Διευθυντή του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δρ. Αθανάσιο Κελέμη και τον πρόεδρο της εταιρείας BayaWaAG κ. EckhardEngert, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα της ενίσχυσης του συστήματος δυαδικής εκπαίδευσης για τους αγρότες. 

Παράλληλα, ο κ. Τσαυτάρης συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας του Γερμανικού Κοινοβουλίου κα Gitta Connemann, όπως και με Βουλευτές μέλη της Επιτροπής. 17-01-2014 ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟ 1Οι Γερμανοί Βουλευτές μίλησαν με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα και για τις προοπτικές της ελληνικής γεωργίας, ενώ εξέφρασαν την πρόθεση τους για ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας και την περαιτέρω υποστήριξη του γεωργοκτηνοτροφικού κλάδου.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τους ενημέρωσε για τις στοχευμένες δράσεις που προωθεί το Υπουργείο για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την τόνωση των εξαγωγών των ποιοτικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων αναφέρθηκε στην ανοδική πορεία των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι τυχαίο ότι από τα 10 κορυφαία προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα, από όλες τις κατηγορίες προϊόντων, είτε είναι βιομηχανικά, είτε είναι ορυκτά, τα 5 είναι αγροτικά. Η χώρα μας, έχει κάνει στρατηγική της επιλογή να επενδύσει στην ποιότητα των αγροτικών της προϊόντων και στο ΥπΑΑΤ πραγματοποιούνται στοχευμένες δράσεις για την ενίσχυση παραγωγής προϊόντων μέσα από παραγωγικά συστήματα ποιότητας που προσιδεάζουν στην ποικιλομορφία του περιβάλλοντος της Ελλάδας.‘’ Πρεσβευτές‘’ αυτών είναι τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα η χώρα μας τίμησε το 100ο  Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης και Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης, το ελαιόλαδο Μεσσαράς από την Κρήτη, ενώ ήδη απέκτησε το 101ο προϊόν ΠΟΠ το ντοματάκι Σαντορίνης και έπονται και άλλα» . 

Σε ότι αφορά στην αγορά της Γερμανίας ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των εξαγωγών ελαιολάδου, κρασιών, οπωροκηπευτικών κ.ά.

Παράλληλα, μίλησε για τη σημασία της διασύνδεσης της γεωργίας με τον τουρισμό, που μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στα γεωργικά προϊόντα, καθιστώντας τα «πρεσβευτές» της Ελλάδας στις αγορές του εξωτερικού. Επίσης, ο Υπουργός, κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε στις δράσεις που προωθεί το υπουργείο για την ενίσχυση της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων που επίσης αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ