Πολλοί Ανατολικοευρωπαίοι γυρίζουν την πλάτη στους Ρεπουμπλικάνους επειδή σχεδιάζουν να περιορίσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Ρεπορτάζ της DW από το Οχάιο.Μυρίζει φρεσκοψημένο ψωμί, στρούντελ με καρύδια και ρολά κανέλας. «Είναι οι μυρωδιές της πατρίδας», λέει η 76χρονη Λουντμίλα. Εδώ και 30 χρόνια έρχεται στο “Rudy’s Strudel & Bakery” για να αγοράσει ουκρανικές σπεσιαλιτέ. Πάνω από τους μισούς κατοίκους της Πάρμα, με πληθυσμό 80.000 κατοίκων, έχει ουκρανικές ρίζες. Στην μικρή πόλη του Οχάιο ζει η μεγαλύτερη ουκρανική κοινότητα της Βόρειας Αμερικής.

Η Λίντια Τρέμπε, της οποίας η μητέρα εγκατέλειψε την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ανέλαβε τη διεύθυνση του καταστήματος το 1974. Λέει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έφερε πιο κοντά στους Ανατολικοευρωπαίους στην Πάρμα. Παραδέχεται ότι Πολωνοί και Ουκρανοί δεν τα πηγαίνανε στο παρελθόν πάντα καλά. Τώρα όμως ο φόβος του πολέμου τους συσπείρωσε. Η Λίντια Τρέμπε προσθέτει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα, είναι όμως την ίδια στιγμή δίπλα τους, μέσα από τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα. Λέει ότι σήμερα συμβαίνει ακριβώς το ίδιο που συνέβη με τους γονείς της.

Η βοήθεια προς την Ουκρανία διχάζει Ρεπουμπλιανούς και Δημοκρατικούς

Η ουκρανική κοινότητα είναι πολύ ευγνώμων για τη στήριξη των ΗΠΑ στο Κίεβο και ελπίζει ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει. Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ είναι η χώρα που παρέχει τη μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία. Και ο Λευκός Οίκος υποσχέθηκε να συνεχίσει την υποστήριξη «όσο χρειαστεί». Στις ενδιάμεσες εκλογές η στήριξη στην Ουκρανία αναδείχθηκε σε ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών. Ολοένα και περισσότεροι πολιτικοί λένε ότι στη βοήθεια προς την Ουκρανία θα πρέπει υπάρχει ένα όριο, τη στιγμή που στο εσωτερικό των ΗΠΑ οι Αμερικανοί μάχονται τον πληθωρισμό. Η Λίντια δεν θέλει να πει περισσότερα, ώστε να αποφύγει τυχόν αντιπαράθεση με πελάτες της.

Ο Μίχαελ Ντομπρόνος γίνεται πιο σαφής. Ο δικηγόρος, του οποίου οι γονείς γεννήθηκαν στην Ουκρανία, ψήφιζε πάντα Ρεπουμπλικανούς. Πολλοί Αμερικανοί με ανατολικοευρωπαϊκές ρίζες τείνουν να ψηφίζουν τους συντηρητικούς επειδή απορρίπτουν τον κομμουνισμό. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να αλλάξει στις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές: «Ψήφισα δύο φορές Τραμπ, αλλά αρνούμαι να αποδεχθώ ότι οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να αφήσουν στην μοίρα τους την Ουκρανία και τον αγώνα της για την ελευθερία. Πάντα ψήφιζα συντηρητικούς υποψηφίους. Σε αυτές τις εκλογές ωστόσο θα σπάσω την παράδοση. Δεν θέλω να στηρίξω τον Τζέιμς Ντέιβιντ Βαντς λόγω της αντιουκρανικής στάσης του».

Στις ΗΠΑ θεωρούνται δεδομένες σημαντικές απώλειες των Δημοκρατικών

Ο Τζέιμς Ντέιβιντ Βαντς είναι υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την Αμερικανική Γερουσία. Στον προεκλογικό αγώνα του τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της εμπλοκής των ΗΠΑ υπέρ της Ουκρανίας: «Δεν είμαστε συνεπείς στη γραμμή America First όταν αδιαφορούμε για τα προβλήματα των ΗΠΑ και επικεντρωνόμαστε αντ΄ αυτού στην Ουκρανία. Αρκετά με τις πολεμικές ιαχές, αρκετά με την κλιμάκωση. Ας ασχοληθούμε με τους πολίτες μας, τα δικά μας προβλήματα. Ας αδιαφορήσουμε για τους υποψηφίους, οι οποίοι θέλουν τον πόλεμο κατά του προέδρου Πούτιν διότι έτσι αισθάνονται δυνατοί».Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προβλέπουν στο Οχάιο ότι η μάχη μεταξύ του ρεπουμπλικανού Τζέιμς Ντέιβιντ Βαντς και του δημοκρατικού αντιπάλου Τιμ Ράιαν θα κριθεί στο νήμα. Ίσως οι ψήφοι των Ανατολικοευρωπαίων αποδειχθούν καθοριστικές για μια νίκη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών.

Στις ΗΠΑ θεωρείται πάντως δεδομένο ότι οι Δημοκρατικοί θα καταγράψουν στις ενδιάμεσες εκλογές σημαντικές απώλειες. Δεν αποκλείεται σε περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι διασφαλίσουν πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων να περιορίσουν το 2023 την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Λόγω του υψηλού πληθωρισμού όλο και περισσότεροι Αμερικανοί αμφισβητούν τις υψηλές δαπάνες υπέρ της Ουκρανίας και ζητούν περισσότερη στήριξη για την αντιμετώπιση εσωτερικών προβλημάτων στις ΗΠΑ. Για την Λίντια Τρέμπε αυτό θα ήταν εφιαλτικό: «Τα παιδιά μας παρακολουθούν προσεκτικά τι αφήνουμε πίσω για την επόμενη γενιά, η οποία ίσως κάποτε να μην έχει πια πατρίδα».

Ίνες Πολ, Οχάιο

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ