Η Άϊντραχτ Φρανκφούρτης ξαναβρίσκει τη φόρμα της στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και φιλοδοξεί τώρα να προκριθεί πρώτη από τον όμιλο του Europa League.«Γκολ για την Άϊντραααααααχτ» Με …βραζιλιάνικο ενθουσιασμό ο γερμανός εκφωνητής περιγράφει το 2-1 από τον Αλμάνι Τουρέ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου. Ήταν ένα «γκολ ψυχολογίας» για την ομάδα της Φρανκφούρτης στο πιο κρίσιμο σημείο της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό χθες το βράδυ. Πολύ γρήγορα το 2-1 έγινε 3-1 κι έτσι η Άϊντραχτ διαδέχεται τον Ολυμπιακό στην πρώτη θέση του ομίλου στο Europa League, με φιλοδοξίες να προκριθεί και πρώτη στον όμιλο. Μία ακόμη …μαγική βραδιά στην Ευρώπη για την ομάδα της Φρανκφούρτης, που δείχνει πάντα το καλό της πρόσωπο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ακόμη και σε περιόδους που δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά στο γερμανικό πρωτάθλημα.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μετά το παιχνίδι ο προπονητής της Άϊντραχτ Όλιβερ Γκλάσνερ «ήταν ένα από αυτά τα παιχνίδια που βλέπαμε κι εμείς στην τηλεόραση όταν είμαστε παιδιά και λέγαμε ότι μια μέρα θέλω να ζήσω κι εγώ κάτι τέτοιο…». Δεν ήταν μόνο η άνετη νίκη απέναντι σε έναν υπολογίσιμο αντίπαλο, αλλά και η μοναδική ατμόσφαιρα με 35.000 θεατές στο Deutsche Bank Stadion της Φρανκφούρτης που ενθουσίασε τον Αυστριακό προπονητή. Ένα σκηνικό που είχε στερηθεί στη μακρά περίοδο της πανδημίας η Άϊντραχτ, ομάδα με ιδιαίτερα φανατικό κοινό.

Από την απογοήτευση στον έβδομο ουρανό

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η Άϊντραχτ έχει εξαιρετική ομάδα και μπορεί να φτάσει ψηλά. Το είχε αποδείξει τον Οκτώβριο, κερδίζοντας τη Μπάγερν με 2-1 και μάλιστα μέσα στο Μόναχο. Όμως λίγο αργότερα, στο τελευταίο παιχνίδι πριν από την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, την περίμενε μία ήττα-σοκ από την αδιάφορη Χέρτα Βερολίνου. Με αυτή την ασταθή απόδοση η Άϊντραχτ έχει κατρακυλήσει στην 14η θέση της βαθμολογίας στο γερμανικό πρωτάθλημα. Πριν από το παιχνίδι της Πέμπτης με τον Ολυμπιακό ο Όλιβερ Γκλάσνερ αναγκάστηκε να βάλει τις φωνές στους παίκτες του. «Είναι όπως με τα μικρά παιδιά στο σπίτι», λέει ο ίδιος. «Καμιά φορά πρέπει να τσακωθείς λίγο, αν και δεν θέλεις, αλλά μετά τα παίρνεις αγκαλιά και συνεχίζεις…»

Με αυτή την ψυχολογία η Άϊντραχτ έβγαλε αντίδραση στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, όπως επισημαίνουν όλα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, θέλοντας να αποδείξει πως άδικα βρίσκεται κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού. Τώρα ο Γκλάσνερ καλεί τους παίκτες του να ξεχάσουν για λίγες ημέρες τον πρωταθλητή Ελλάδας και να πάρουν οπωσδήποτε τους τρεις βαθμούς στο «ντέρμπι ουραγών» της Κυριακής απέναντι στη Μπόχουμ. Όσο για τον Ολυμπιακό, τα γερμανικά μέσα σημειώνουν ότι είχε «μάλλον απογοητευτική απόδοση» στη Φρανκφούρτη. Το περιοδικό Kicker, η «Βίβλος» των ποδοσφαιρόφιλων στη Γερμανία, τονίζει ότι από ένα σημείο και μετά ο Ολυμπιακός «περιορίστηκε στις αντεπιθέσεις, στις οποίες όμως δεν είχε την απαραίτητη αποτελεσματικότητα». Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Άϊντραχτ ήταν ανώτερη και δίκαια πήρε τη νίκη.

Η επιστροφή του αρχηγού

Ένας από τους λόγους για την ασταθή απόδοση της Άϊντραχτ στη φετινή σεζόν ήταν και η απουσία του αρχηγού της ομάδας Όλιβερ Ρόντε για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω τραυματισμού στο γόνατο. Στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ο αρχηγός επέστρεψε, έστω και για δέκα λεπτά μπαίνοντας ως αλλαγή στο τέλος, όταν το αποτέλεσμα είχε ήδη κριθεί. Το σχόλιό του για το παιχνίδι: «Νομίζω ότι σήμερα πατήσαμε καλά στο γήπεδο, από το πρώτο λεπτό» λέει ο Ρόντε. «Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν μας πέτυχε σε πολλά παιχνίδια στη φετινή σεζόν. Ακόμα και μετά το 1-0, όταν δεχθήκαμε πολύ γρήγορα την ισοφάριση, δεν υποχωρήσαμε αλλά βγήκαμε μπροστά, πετύχαμε ένα πολύ ωραίο γκολ. Και στο δεύτερο ημίχρονο κρατήσαμε τη μπάλα, εκμεταλλευτήκαμε χώρους και δεν κάναμε τόσο εύκολα λάθη, όπως σε προηγούμενα παιχνίδια…»

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, SID, Kicker)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ