Τα ξημερώματα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η πρώτη πρόβα της πομπής στέψης του νέου Βασιλιά από σχεδόν 5000 στρατιωτικούς των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. «Αναστάτωση» στην ασφάλεια.Λίγες ώρες χωρίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο από κάτι πρωτόγνωρο για τους περισσότερους πολίτες της.Η στέψη του Βασιλιά Καρόλου είναι ένα τελετουργικό το οποίο έχει να πραγματοποιηθεί από το 1953, στη στέψη της μητέρας του Βασίλισσας Ελισσάβετ, και λίγοι έχουν το προνόμιο να παρακολουθήσουν και τα δύο.

Όλα λοιπόν πρέπει να είναι άψογα και ανάλογα της σημαντικότητας του γεγονότος. Έτσι χθες, αργά το βράδυ και μέχρι τα ξημερώματα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ολοκληρωμένη πρόβα της πομπής στέψης του νέου Βασιλιά. Πρόκειται για την ακριβή πορεία που θα πραγματοποιήσει ο Βασιλιάς Κάρολος μετά της συζύγου του Καμίλα το Σάββατο και όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης η χθεσινή πρόβα είναι μια πρώτη ματιά στο τελετουργικό.

Οι πρώτες εικόνες και τα βίντεο που προβάλλονται είναι χαρακτηριστικά. Αν και χωρίς τη μουσική υπόκρουση της παρέλασης, οι στρατιωτικοί των ενόπλων δυνάμεων, έφιπποι και μη, ήταν προσηλωμένοι στη διαδικασία. Το περισσότερα βλέμματα έκλεψαν οι φρουροί με την ενδυμασία κόκκινου και κίτρινου χρώματος, επίσημα γνωστοί ως Yeoman Warders αλλά ευρέως γνωστότεροι ως Beefeaters, αλλά και η συμμετοχή των αμαξών που θα μεταφέρουν το βασιλικό ζεύγος.

Πρόκειται για δυο χρυσοποίκιλτες άμαξες, εκείνη του Διαμαντένιου Ιωβηλαίου (Diamond Jubilee State Coach), η οποία δημιουργήθηκε το 2014 προς τιμήν των 60 χρόνων βασιλείας της Ελισάβετ ΙΙ, αλλά και της Χρυσής Άμαξας (Golden State Coach), η οποία έχει κατασκευαστεί πριν 260 χρόνια και συνοδεύει βασιλείς από τη στέψη του Βασιλιά Γουλιέλμου Δ’.

Τρίωρη πρόβα

Συγκεκριμένα, η πρόβα της παρέλασης ξεκίνησε στις 00:20 και διήρκεσε κάτι περισσότερο από τρεις ώρες, δηλαδή, σχεδόν, μέχρι τις 04:00 τα ξημερώματα, καθώς οι στρατιωτικοί πραγματοποίησαν τη διαδρομή μπρος και πίσω. Στο σύνολό της είναι 4,5 χιλιόμετρα, ξεκινώντας από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, διασχίζοντας το δρόμο του The Mall και της περιοχής των κυβερνητικών κτηρίων, γνωστής ως Whitehall, μέχρι να καταλήξει στο Αββαείο του Γουέστμινστερ και ανάποδα.

Χθες, ξημερώματα, δεκάδες παθιασμένοι με τη μοναρχία Βρετανοί αψήφησαν την ώρα και παρακολούθησαν την πρόβα. Όμως ακόμη και σήμερα, τρεις ημέρες πριν από την επίσημη ενθρόνιση του Καρόλου και τη στέψη της Καμίλας, χιλιάδες άνθρωποι έχουν περικυκλώσει το Παλάτι του Μπάκιγχαμ για να δουν τις πυρετώδεις προετοιμασίες.

Αναστάτωση με σύλληψη ενός άνδρα

Αν και όλα κύλησαν και κυλούν ομαλά υπήρξε αναστάτωση στην ασφάλεια μόλις λίγες ώρες πριν την επίσημη πρόβα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μητροπολιτική αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα το βράδυ της Τρίτης, ο οποίος πετούσε φυσίγγια κυνηγετικού όπλου εντός του Μπάκιγχαμ και μάλιστα είχε στην κατοχή του μαχαίρι και ύποπτο σακίδιο. Οι αρχές προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη των αντικειμένωνμ ενώ το περιστατικό δεν έχει θεωρηθεί τρομοκρατικό. Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για περιστατικό διαταραγμένης ψυχικής υγείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ