Χατζημαρκακης: «Εντυπωσιακή η Ελληνική συμμετοχή στην ANUGA 2011. Ένα µεγάλο εύγε στον ΟΠΕ και τον Άλκη Καλαµπόκη για την συντονισµένη παρουσία.»

Κολωνία. Μεγάλη επιτυχία παρουσιάζει η φετινή ελληνική παρουσία στην παγκόσµια έκθεση τροφίµων και ποτών ANUGA που πραγµατοποιείται κάθε δύο χρόνια στην Κολωνία της Γερµανίας. Με πάνω από 180 ελληνικές επιχειρήσεις και 2.500 τετραγωνικά µέτρα εκθεσιακού χώρου, πέντε επιµελητήρια (Αχαΐας, Χαλκιδικής, Φθιώτιδας, Καβάλας και Λαρίσης) και την περιφέρεια Κρήτης η Ελλάδα εκπροσωπείται πολύ δυναµικά, καλά οργανωµένα και µε καθαρή γραµµή αναγνωρισηµότητας των ελληνικών περιπτέρων. Βασικό σύνθηµα της φετινής συµµετοχής του Ελληνικού Οργανισµού Εξωτερικού Εµπορίου (ΟΠΕ) στην έκθεση το „Taste like Greece“ που αντικατέστησε το ΚΕΡΑΣΜΑ προηγούµενων ετών. Μοιράσθηκε δε για πρώτη φορά ένα άριστα προετοιµασµένο και φιλοτεχνηµένο εγχειρίδιο µε όλους τους συµµετέχοντες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για ορισµένα τυπικά ελληνικά προϊόντα όπως π.χ. το λάδι, τις ελιές, τα τυριά, το µέλι, τα κρασιά, κλπ.

Τήν έκθεση και πολλά από τα ελληνικά περίπτερα επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του Γερµανο- Ελληνικού Επιχειρηµατικού Συνδέσµου (DHW) και Ευρωβουλευτής των Γερµανών Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζηµαρκάκης συνοδευόµενος από τον εκτελεστικό Αντιπρόεδρο του DHW Φαίδωνα Κοτσαµπόπουλο και τον συντονιστή του Συνδέσµου στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία Γιώργο Παχιαδάκη. Σε συνάντησή τους µε τον ∆ιευθύνοντα Σύµβουλο του ΟΠΕ Άλκη Καλαµπόκη συζητήθηκαν θέµατα προώθησης των ποιοτικών προϊόντων της ελληνικής γης και της πιστοποίησης της ελληνικής γαστρονοµίας στην Γερµανία καθώς και η στήριξη και η ανάπτυξη επιχειρηµατικών συνεργασιών στον τοµέα της βιοµηχανοποίησης τροφίµων όπως π.χ. το λάδι. Συγχρόνως είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και γνώµες µε τον Πρόεδρο του ΠΕΜΕΤΕ Νέλο Γεωργούδη και τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιµαγείρων Ελλάδος Μίλτο Καρούµπα.

Στην φετινή ANUGA συµµετέχουν 6600 επιχειρήσεις από 100 χώρες. Τιµώµενη χώρα είναι η Ιταλία. Ειδική έµφαση δώθηκε εφέτος στα βιολογικά προϊόντα, τα τοπικά προϊόντα και τα φρέσκα έτοιµα εδέσµατα. Η φετινή ελληνική παρουσία άφησε σε γενικές γραµµές και κατ οµολογία της πλειοψηφίας των επισκεπτών και ειδικών του κλάδου µία λίαν θετική εντύπωση, σαφώς αντίθετη µε όσα διατυµπανίζουν τα διεθνή ΜΜΕ για την Ελλάδα της κρίσης.

Την παραµονή η ∆ιοικούσα Επιτροπή του Γερµανο-Ελληνικού Επιχειρηµατικού Συνδέσµου είχε συνάντηση συνεργασίας µε τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη ∆ριβελέγκα παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ Νίκου Πλεξίδα και του εκεί Συµβούλου Ο.Ε.Υ. Ιάκωβου Κολλάρου.

Mετά την επίσκεψη οι εκπρόσωποι του DHW έκαναν τις εξείς δηλώσεις:

  • Γιώργος Χατζηµαρκάκης: «Η ελληνική συµµετοχή εντυπωσίασε εφέτος µε την δυναµικότητά της και τα εξαιρετικά προϊόντα της ελληνικής γης. Νιώθω υπερήφανος γι αυτήν την παρουσία παρόλες τις δύσκολες συγκυρίες που περνάει ο τόπος. Θερµά συγχαρητήρια στον ΟΠΕ, τον Άλκη Καλαµπόκη και όλους τους επιχειρηµατίες που παραµέρησαν τις όποιες δυσκολίες και συνέτειναν όλοι µαζί στην διαµόρφωση αυτής της τόσο ευχάριστης, ζωντανής και πειστικής εικόνας σ αυτήν την τόσο σηµαντική έκθεση για την Ελλάδα.»
  • Φαίδων Κοτσαµπόπουλος: «Χαίροµαι ιδιαίτερα διότι η φετινή παρουσία στην ANUGA µικρών και µεσαίων επιχειρήσεων αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα υπάρχει ακόµη µία δραστήρια, δυναµική και θαρραλέα επιχειρηµατική κοινότητα. Για την καλλίτερη και αποτελεσµατικότερη όµως διείσδυση στην γερµανική και ευρωπαϊκή αγορά χρειάζονται µεγαλύτερες και ισχυρότερες µονάδες. Ελπίζουµε οι ελληνικές επιχειρήσεις να γνωρίσουν µέσα από την φετινή ANUGA τέτοιες µονάδες στον τοµέα τους και να παραδειγµατισθούν. ∆ιότι πιστεύουµε ότι στην σηµερινή εποχή µόνον ισχυρές µονάδες µπορούν να ανταποκριθούν αποδοτικότερα στις προκλήσεις των καιρών και να είναι ανταγωνιστικότερες.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ